Chp’li Yüksel'den Yargıya: Tutukluları Bırakın, Yüz Binleri Yine Sokağa Dökmeyin

Chp’li Yüksel'den Yargıya: Tutukluları Bırakın, Yüz Binleri Yine Sokağa Dökmeyin

İzmir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret eden bir eylemciye para verirken görüntülenen CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bu defa Gezi Parkı tutuklularının bırakılması için yargıyı uyardı.

İzmir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret eden bir eylemciye para verirken görüntülenen CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, bu defa Gezi Parkı tutuklularının bırakılması için yargıyı uyardı. Kamu binaları ve araçlarıyla işyerlerine zarar veren, molotof bombalı korsan gösteri ve halkı galeyana getirme suçlarına karıştığı iddiasıyla tutuklanan 50 kişinin serbest bırakılmasını isteyen Yüksel, “Çocukların derhal salıverilmesini talep ediyoruz. Çocukların salıverilmemesi durumunda yine kamuoyu vicdanı harekete geçecektir diye düşünüyoruz. Yine insanları, yüz binleri sokağa dökmeyin.” dedi.

CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven ve Oğuz Oyan ile İl Başkanı Ali Engin, bir basın toplantısı düzenleyerek Gezi Parkı tutuklularının serbest bırakılmasını istedi. Cezaevinde tutuklularla görüşen ve izlenimlerini basın mensuplarına aktaran Yüksel, Gezi Parkı eylemlerini Kurtuluş Savaşı’na benzetti. Gezi olaylarının 27 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul’da çevre etkinliğiyle başladığını, ardından Türkiye ve dünyaya yayıldığını belirterek, “Türkiye’nin dünyada ikinci kez örnek olmasını sağlayan büyük bir direniş eylemi başladı. Birincisi, bunlardan örnek olan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşımız'dır, mazlum ülkelere örnek olmuştur. İkincisi de Gezi direnişi eylemleridir. AK Parti’nin 10 yıllık iktidarına karşı birikmiş enerjinin patlaması biçiminde yaşanmıştır. Milyonlar sokağa çıkmıştır. Eylemler sırasında gözüpek çocuklardan 12’si gözlerini meydanlarda bırakmış, altısı yaşamını yitirmiştir. Halen komada olanlar da bulunmaktadır.” diye konuştu. Eylemlerin bilançosu hakkında da bilgi veren Milletvekili Yüksel, İstanbul’da 715 kişinin gözaltına alındığını, 179’unun mahkemeye sevk edildiğini ve 41’inin tutuklandığını, itirazlarla tutuklu sayısının 31’e düştüğünü belirtti. İzmir’de ilk eylem günü milyonlarca insanın sokaklara çıktığını ve hiçbir olay olmadığını iddia eden Yüksel, “Ortaya çıkan eli sopalı, kim olduğu bilinmeyen insanların devreye girmesiyle olayların seyri değişti. İzmir’de şiddet olayları çıktı. Şiddeti savunmuyoruz, gerekçesi de yoktur. İstanbul’da tutuklu sayısı 31'ken eli sopalı kişilerle ilgili hiçbir iş yapılmazken, ‘Müfettiş görevlendirdik’ derken kimse iş yapmadı.” dedi. İzmir’de Gezi Parkı tutuklularının sayısının 50 olduğunu söyleyen Yüksel, “Ne yazık ki en yüksek oran bizim şehrimizde. Cezaevine giderek onlarla görüştük. Savcılar, ‘Kamera kayıtlarından bulduk,’ diyor. İzmir Barosu açıklamalar yaptı. Milyonlarca insanın eylemini 50 masum insana yıkmak hukuki değildir.” diye konuştu. Baro ve meslek odalarıyla görüştüklerini de ifade eden Yüksel, “İzmir barışın, dostluğun kentidir. Bu çocukların serbest bırakılması gerekiyor. Toplam sayı aslında 52 kişi. AK Parti Karşıyaka ilçe binasını yaktıkları gerekçesiyle iki kişi tutuklu halde. Biz çocukların, 50 kişinin bulunduğu ortamı aileleriyle anlatacağız. Hapishanedeki 50 tutuklu gencin durumunu kamuoyunda yükseltmeye çalışacağız. Özellikle CHP milletvekilleri olarak bunu gündemde tutacağız. İnsanları, yüz binleri sokağa dökmeyin. Buradan sağduyuya ve hukuka davet ediyoruz. Derhal bu çocuklar salıverilmelidir. Bize göre hiçbir suçları yoktur ama yargılama tutuksuz olarak devam edebilir. Derhal bu çocuklar salıverilmelidir, yoksa İzmir’de yeniden bu tutuklu gençler için, bunların tek başına bedel ödemesini engellemek için İzmir kamuoyu ile birlikte biz bunu sağlamanın yolunu yine meydanlarda aramak zorunda kalmayalım.” dedi. CHP Milletvekili Yüksel, yargının bağımsız olmadığını da iddia etti.

Yeni Şakran Cezaevi’ndeki izlenimlerini anlatan CHP Milletvekili Güven ise tutuklu genç kızların zor durumda olduğunu söyledi. Gezi Parkı eylemlerinde tutuklanan kızların onur kırıcı şekilde arandığını iddia eden Güven, bir genç kızın üzerine 10 kişi çullanarak soymaya kalktıklarını öne sürdü. Milletvekili Moroğlu da cezaevinde satılan malzemelerin piyasanın üç katı fiyata olduğunu söyledi. CHP İl Başkanı Engin ise Gezi tutuklularına destek amacıyla sivil toplum kuruluşlarını ve partilileri, yarın İzmir Adliyesi önünde yapılacak eyleme davet etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.