Chp’li Türmen: Yaşananlar İktidarın Parlamento'ya Bakışını Gösterir

Chp’li Türmen: Yaşananlar İktidarın Parlamento'ya Bakışını Gösterir

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Suriye’ye olası bir müdahale ile ilgili, “Demokratik ülkeler, sınırlı bir operasyon dahi olsa, böyle bir operasyon başlatmayı kendi parlamentoları ile paylaşıyorlar.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Suriye’ye olası bir müdahale ile ilgili, “Demokratik ülkeler, sınırlı bir operasyon dahi olsa, böyle bir operasyon başlatmayı kendi parlamentoları ile paylaşıyorlar. ABD Başkanı, kongrenin onayını bekliyor. İngiltere kendi meclisinde onaylatmak istiyor. Fransa kendi parlamentosunu topladı. Bizde danışılmıyor, bilgi dahi verilmiyor. Bu demokrasiden nasibini almamış bir iktidarın Parlamento’ya nasıl baktığını da gösterir.” dedi.

    CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin görüşüne göre 4 Ekim 2012'de kabul edilen tezkerenin Suriye'ye yapılacak olası bir müdahale için yeterli olduğunu söyleyen Türmen, “Bu görüş yanlıştır. Hukuken yanlıştır.” şeklinde konuştu. BM Yasası gereğince, kuvvet kullanmanın yasaklandığını aktaran Türmen, meşru savunma ve barışa karşı tehdit hallerinin bu durmun istisnaları olduğunu söyledi. Halen yürürlükte olan tezkerenin, meşru savunma amacı ile kuvvet kullanılmasına izin verdiğini belirtti.

    Güvenlik Konseyi kararı bulunmadan, silah kullanmanın meşru olmayacağını kaydeden Türmen, “Eğer meşru savunma hali de yoksa.” ifadesini kullandı.

    Mevcut tezkereye dayanarak, Türkiye’nin silahlı kuvvetlerin kullanılmasına gidemeyeceğini dile getiren Türmen, “Hukuken bunun dayanağı yoktur, mevcut tezkere Türkiye'ye bu dayanağı sağlamamaktadır. Onun için Türkiye, silah kullanma yoluna gidecekse, koalisyona katılacaksa, yeni bir tezkereye ihtiyaç vardır. Ama bütün bunları bir kenara bırakın, tezkereyi bir kenara bırakın, eğer koalisyona Türkiye katılacaksa bu bir savaşa girmektir. Bu bir savaş halidir. Savaş ciddi iştir. Savaşta insanlar ölür. Onun için demokratik ülkeler, sınırlı bir operasyon dahi olsa, böyle bir operasyon başlatmayı kendi parlamentoları ile paylaşıyorlar, danışıyorlar. ABD Başkanı, kongrenin onayını bekliyor. İngiltere kendi meclisinde onaylatmak istiyor. Fransa kendi parlamentosunu topladı. Yani parlamentodan bir karar çıkması en azından danışılması gerekiyor. Bizde danışılmıyor, bilgi dahi verilmiyor. Bu demokrasiden nasibini almamış bir iktidarın Parlamento’ya nasıl baktığını da gösterir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.