Chp’li Toprak: Dershaneleri Kapatmak ‘işçisin İşçi Kal’ Demektir

Chp’li Toprak: Dershaneleri Kapatmak ‘işçisin İşçi Kal’ Demektir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, hükümetin dershaneleri kapatmak için yaptığı çalışmalarını “Eğitim sistemindeki bu eksiği gidermeden, bu telafiyi sağlamadan, Anadolu’nun her tarafında eğitim kalitesini bir norm seviyeye getirmeden ‘ben dersha.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, hükümetin dershaneleri kapatmak için yaptığı çalışmalarını “Eğitim sistemindeki bu eksiği gidermeden, bu telafiyi sağlamadan, Anadolu’nun her tarafında eğitim kalitesini bir norm seviyeye getirmeden ‘ben dershaneleri kapatıyorum’ derseniz buradaki orta gelir ve alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın evlatlarına ‘senin bu hayatta yaşam şansın olmamalı, sen hep işçisin işçi kal’ demektir.” diye eleştirdi.

Özel bir televizyonda katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan Toprak, dershanelerin kapatılmak istenmesini de değerlendirdi. Toprak, ülkenin eğitim sisteminin dershanelere ihtiyaç vermemesini savunduklarını belirterek “Yani eğitim sisteminin kalitesi yükselmeli, dershanelere ihtiyaç kalmamalı. Ama şuanda dershaneler bir ihtiyaçtan dolayı, eğitim boşluğundan dolayı çıkan bir kurum. Yani eğitimdeki eksiklikleri vatandaşımız dershanelerle kapatıyor. Şimdi siz eğitim sistemindeki bu eksiği gidermeden, bu telafiyi sağlamadan, Anadolu’nun her tarafında eğitim kalitesini bir norm seviyeye getirmeden ben dershaneleri kapatıyorum derseniz buradaki orta gelir ve alt gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın evlatlarına senin bu hayatta yaşam şansın olmamalı, sen hep işçisin işçi kal demektir. Çünkü Anadolu’da sınıflara bakın içler acısı, eğitim düzeyine bakın içler acısı. Bu Anadolu insanı, Anadolu kadını mutfağından kısarak ya ben işçilik yapıyorum bari benim oğlum okusun adam olsun bir yerde yöneticisi olsun, memur olsun diye bakar ve mutfağından kısar, üstüne başına almaz, dershaneye gönderir ve oğlunun üniversiteye hazırlanmasını sağlar.” diye konuştu.

Ailelerin kendi boğazlarından kesip evladına verdiği paranın hiç gözüne gözükmediğine işaret eden Toprak, “Onun için önemli olan evladının geleceğidir. Şimdi bizim için yapmamız gereken eğitimdeki kaliteyi yükseltmek. Eğitimdeki bu sistem açığını gidermek. Dershanelerin ihtiyaç olmaktan çıkartmak lazım." ifadelerini kullandı.

“KAPATILMASINI BUGÜN İÇİN DESTEKLEMİYORUZ”

Dershanelerin kapatılmasına bugün için destek vermediklerini vurgulayan Erdoğan Toprak, “Zaten ticari müesseseleri kanunla kapatamazsınız. O bir ticari müessese. Zaten vatandaş oraya çocuğunu göndermediği zaman o müessese kapanır. Onu kanunla niye kapatmaya kalkıyorsun. Ticarette arz talep dengesi vardır. Evlatlarımızı biz oraya göndermezsek ihtiyaç gerekmez ve biz oraya göndermezsek o müessese zaten kapanır.
Bakın, 2002’den 2013’e kadar açılan dershane sayısı yüzde 100 artmış. Yani bu iktidar döneminde 2 bin dershaneden 4 bin dershaneye çıkmış. Demek ki ihtiyaç günden güne büyüyor.” dedi.

TOKİ’Yİ ELEŞTİRDİ

Sunucunun dünyanın hiçbir yerinde böyle ikili bir model olmadığını hatırlatması üzerine de Toprak, “Tamam sağlıksızlığı doğrudur katılıyorum. Ama önce bunun giderilmesi gerekmez mi? Hepsinin okul olma şansı yok ki. Yani düşünün bir binanın 4. katında, 5. katında dershane var. Yani nasıl onu okul haline getirirsiniz? O zaman eğitim kalitesi yükselebilir mi? Bir binanın 4. katında siz bunu okul haline getirin. Eğitim kalitesi daha kötüye gitmez mi? Gider. Şimdi sorun bence hastalığı doğru tespit edip doğru teşhis koymaktan geçiyor. Yapılacak şey bellidir. Türkiye’de bir sürü öğretmen var atama bekleyen. TOKİ diye bir kurum var. TOKİ lüks konut yapacağına gitsin güzel okullar yapsın, öğretmende var elimizde hazır. Eğitim kalitesini yükseltsin göreceksiniz ki bu sorun kendiliğinden çözülür.” görüşünü belirtti.

CHP’li Toprak, TOKİ ev yaptığı yerlere okul yapıyorsa bu kadar sınıflardaki derslik açığı nereden çıktığı sorusunu yönelterek "O zaman yani İstanbul’da 30 kişi, Anadolu’da 60-70 kişilik sınıflar var. Eğitim düzeyinde Anadolu niye geri kalıyor o zaman." dedi.

AKP’nin söze ‘Cumhuriyet döneminde şöyleydi, şimdi şöyle’ diye başladığına işaret eden Toprak, “Cumhuriyet dönemiyle yarışmak yerine cumhuriyetin bir çok örnek alınacak noktaları var. Alacak çok olumlu örnek noktaları. Bence onu örnek alsınlar. Yani biz bu kadar fazla.. İyi de cumhuriyete rakip mi yani? Bu da cumhuriyetin hükümeti. Niye cumhuriyeti rakip olarak alıyoruz. Olay şudur; ben Anadolu çocuğuyum, ben Anadolu’da okudum. Anadolu insanının sıkıntılarını biliyoruz. Kolejlerde okuyanlar dershaneye ihtiyaç duymayabilir. Zengin aİLE çocukları dershaneye ihtiyaç duymayabilir. Çünkü onlar evlerine öğretmenleri getirip ders alırlar. Dershaneyi ayağına getirir, evine getirir. Dershaneye gidecek çocuklar fakir aİLE çocukları, dar gelirli aİLE çocukları. Anadolu’nun o ücra köşelerinde okullarda yeterince eğitim alamamış çocuklar.” şeklinde konuştu.

Önce eğitimde kaliteyi yükseltip, dershanelere ihtiyaç bırakmamasını tekrarlayan Toprak, “O Anadolu çocuğunun, Anadolu evladımın yeterince kaliteli eğitim almasını sağlasak, sonra desek ki, bak ey vatandaş ben sana kaliteli eğitimi sunuyorum herhalde senin dershaneye ihtiyacın yoktur desek daha doğru olmaz mı? Şimdi Anadolu insanına ne diyorsun? Bak kardeşim senin evladını dershaneye göndertmeyeceğim, dershaneyi kapatıyorum bu sürede 2016’ya kadar da yeni bir model deniyorum. Peki 2016’ya kadar ki o model süresindeki hadi başarılı oldu 2016’daki model diyelim o süre zarfındaki evlatlarımız ne olacak? O dönemde mezun olan çocukların durumu ne olacak?” diye sordu.

AKP İLE CEMAATİN TARTIŞMASI

CHP’Lİ Erdoğan Toprak, “Dershane tartışmasının AKP İLE Cemaat ve onlara yakın yayın grupları arasında bir tartışmayı beraberinde getirmesine CHP seviniyor mu” sorusuna da şu karşılığı verdi: "Yok çok yanlış olur. Cemaatin veya Zaman grubu direk hükümetin tekelinde bir grup değil ki. Ama orada bize de oy veren, o dershaneye çocuklarını gönderen birçok aile bize de oy veriyor. Kaldı ki yüzde 15 dolayındadır yani bir grup. Belli dershane grubu yüzde 15. Yüzde 85 bir sürü dershane var."

Sunucunun yine “Ama Milli Eğitim Bakanı dershanelerin büyük bölümü destek veriyor bu projeye dedi burada yaptığımız programda” sorusuna Toprak bu kez, “Bana gelen dershane sahipleri vermiyordu. Milli Eğitim Bakanı'na hangi dershane sahipleri gidiyor benim işimi kapat, kilit vur, ben işsiz kalayım diyen hangi akıllı dershanedir onu bilmiyorum." cevabını verdi.

"BU KAVGA DA ORTADAN KALKACAK"

Toprak, son olarak, yapılan araştırmalarda dershanelerin yüzde 20’sinin okula dönüşebildiğini ifade ederek, “Bir de niye tersten başlıyoruz? Bence dershaneleri tamamen ihtiyaç olmayacak bir eğitim modelini niye bu ülkeye getirmiyoruz? Neden biz güç çekişmesi, işte bilek bükmeye gidiyoruz? Yapılacak şey belli. TOKİ diye bir kurum var. Bu ülkenin her tarafını betonlaştırdı. Ekonomiden paraları çektik konuta yatırdık. Ekonomi kan kaybediyor hızla. Ona diyeceğiz ki kardeşim git Anadolu’da okul ihtiyacı olanlara okul yap, orada da hazır atama bekleyen birçok öğretmenim var ve orada da öğretmeni gönderirim dershaneye ihtiyaç kalmaz. Unutmayın 21.yüzyılda en stratejik sektör eğitim ve genç nüfus. Başbakan da bunu söylüyor. Başbakan'a şunu söylemek isterim. Sayın Başbakan 3 çocuk yap, sonra rakamı 4’e çıkar. 4 çocuk yap demek kolay. Ama bu eğer stratejik bir değerse bunların eğitimi için bence 3’e 5’e bakmamak lazım. Yani okulu yapacağız, eğitim kalitesini yükselteceğiz, dershaneye ihtiyaç bırakmayacağız. Bu kavgada ortadan kalkacak." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.