Chp’li Koç: Sağlıkta Herkesin Ulaşabileceği Finansman Modelini Ortaya Koyamadık

Chp’li Koç: Sağlıkta Herkesin Ulaşabileceği Finansman Modelini Ortaya Koyamadık

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye’nin sağlık alanında herkes tarafından ulaşılabilir bir finansman modeli ortaya koyamadığını belirttti.'Bilgi ilaçtır' temalı 12. Türkiye Eczacılık Kongresi'nin ATO Congresium'daki açılışında...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Türkiye’nin sağlık alanında herkes tarafından ulaşılabilir bir finansman modeli ortaya koyamadığını belirttti.

'Bilgi ilaçtır' temalı 12. Türkiye Eczacılık Kongresi'nin ATO Congresium'daki açılışında konuşan Haluk Koç, Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik Primi'ni ödeyemeyen vatandaşların sayısının fazla olduğunu bu rakamların önümüzde ciddi sorunlardan bir tanesi olacağını söyledi.

Uluslararası Eczacılık Federasyonu (FIP) Başkanı'nın da katıldığı törende eczacı milletvekilleri başta olmak üzere çok sayıda milletvekili, bürokrat ve siyasi temsilciler de hazır bulundu.

CHP'li Koç konuşmasında, sağlıktaki dönüşüme ilişkin olarak bunun Türkiye’de icat edilen bir dönüşüm programı olmadığının altını çizerek, küresel dünyanın bugünkü yapısının Türkiye’ye dayattığı, sağlık hakkının özelleştirmesine ve vatandaşın elinden alınmasına dönük bir düzen olduğunu belirtti.

Koç, "Adım adım önce promosyonla başlayan istediğin hastaneye gideceksin istediğin hekime tedavi olacaksın istediğin eczaneden ilacını alacaksın reklamı altında gün geçtikçe bu hizmeti tarif edildiği şekilde almak için insanların cebinden değişik kademelerde katkı sunarak gittikçe de bu katkı payının artık can yakıcı boyutlara ulaştığı bir düzene gelmiş bulunuyoruz. Yani vahşi bir düzenin sağlık alanında yerleştirilmesidir." dedi.

SAĞLIK PRİMİ ÖDEMESİ

Söz ettiği konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması için TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdiklerini hatırlatan Koç, şunları dile getirdi:

"Çok açık bir soru sorduk, şu anda sosyal güvenlik primini ödeyemeyen kaç kişi sizin bahsettiğiniz 76 milyon mutlu insanın sağlık hizmetine erişmesi mahrum durumda? Kaç kişi Genel Sağlık Sigortası(GSS) primini ödeyemeyerek ileride sağlık hizmetlerinden mahrum olacak noktada? Demek ki herkes tarafından ulaşılabilir bir finansman modeli ortaya koyamadık. Türkiye gibi gelir dağılımı çok çarpık olan bir ülkede herkesin Digiturk hizmet paketi alır gibi bir sağlık primi ile muhataplaştırıldığında bu işin çıkmaz sokağa gideceğini ifade etmiştik. Bu rakamlar önümüze gelecek bu önümüzdeki ciddi sorunlardan bir tanesi olacak."

Türkiye’nin en büyük bilimsel eczacılık kongresi olma özelliği taşıyan ve 2 yılda bir organize edilen kongre, Dünya Eczacılık Günü olan 25 Eylül tarihine gelmesiyle de ayrı bir öneme sahip. Pek çok bilimsel konunun tartışılacağı kongre 3 gün sürecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.