Chp'li Hamzaçebi: Akp Başkanlık Önerisini Geri Çekecektir

Chp'li Hamzaçebi: Akp Başkanlık Önerisini Geri Çekecektir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Başkanlık sistemini AKP mutlaka ve mutlaka geri çekecektir, çekmek zorunda kalacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Başkanlık sistemini AKP mutlaka ve mutlaka geri çekecektir, çekmek zorunda kalacaktır. Onu bir müzakere taktiği olarak masada tutmaktadır. Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün olmayan bir kişinin Türkiye’yi başkanlık sistemine taşıyarak başkan olması ihtimal dahilinde değildir." dedi.

        Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hamzaçebi, Torba Yasa'nın Cumhurbaşkanı Abdulah Gül tarafından onaylandığını hatırlatarak; meralara ilişkin düzenleme ile TMMOB’un proje yetki onayını elinden alan düzenleme ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına istisnai memuriyet olan büyükelçiliklerde görev yapan kişilerin atanmasına yönelik düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.

        Hükümetin birçok antidemokratik uygulamaya imza attığını savunan Hamzaçebi, "Sayın Başbakan YAŞ toplantılarında su içmeyi YAŞ’a katılan komutanlara yasaklıyor." ifadesini kullandı.

        DARALTILMIŞ SEÇİM BÖLGESİ

        Daraltılmış bölge seçim sistemini de eleştiren Hamzaçebi, "Seçimin kuralları tüm katılımcıların yani seçime katılan tüm siyasi partilerin kararı ile ortaklaşa verilir. Bir oyunun kuralı tüm oyuncuların katılımı ile belirlenir. Hakim konumdaki oyuncunun veya Parlamento çoğunluğuna dayalı olarak hareket eden bir siyasi partinin vereceği kararla seçim barajı veya Hazine yardımına ilişkin baraj veya daraltılmış bölgeye ilişkin uygulama belirlenemez. Daraltılmış bölge seçmenden almış olduğu oy desteği zayıflayan partilerin eski gücünü muhafaza etmek amacı ile başvurdukları bir yoldur… Daraltılmış bölge kendi içinde bir nevi seçim çevresi barajı demektir. Genel baraj dışında bir seçim çevresi barajı oluşturulması Anayasa Mahkemesi’nin 1995 yılında vermiş olduğu bir kararla iptal edilmiştir.” diye konuştu.

        "MERAK EDİYORUM, BAŞBAKAN CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇMESİ ÖNERİSİNİ NE ZAMAN GÜNDEME GETİRECEK?"

        AK Parti konusunda bir şeyi merak ettiğini söyleyen Hamzaçebi, "Sayın Başbakan Cumhurbaşkanı'nı TBMM seçsin önerisini acaba ne zaman yapacaktır? 2014'te halkın seçeceği bir cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Tayyip Erdoğan’ın aday olma veya aday olması halinde seçilme şansı yoktur. Merak ediyorum, 2007'de cumhurbaşkanını halk seçsin, yanlışlığını yapanlar acaba kendi siyasi geleceklerini düşünerek bundan ne zaman vazgeçecekler? Bu öneriyi ne zaman Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na getirecekler? Hiç şüphem yok Sayın Başbakan, onun temsilcileri bu öneriyi Türkiye’nin gündemine taşıyacaktır. Erdoğan’ın, halkın yaptığı bir seçimde cumhurbaşkanı olma şansı bulunmamaktadır." dedi.

        TÜPRAŞ’A VERGİ DENETİMİ

        TÜPRAŞ’ta yapılan vergi denetimine de değinen Hamzaçebi, "AK Parti vergi denetimini mükellefler üzerinde, iş adamları üzerinde silah olarak kullanmaktadır. Hiç kimse bana TÜPRAŞ’ta yapılan denetimin bir başka nedenle yapıldığını, teknik nedenlerle yapıldığını söyleyemez. Görünüşte bir ihbar olabilir, bu ihbar üzerine bu inceleme başlamış olabilir ama aramaları inceleme gibi çok istisnai olarak başvurulan bir yöntemin böyle bir olayda kullanılması bu denetimin siyasi saiklerle yapıldığının işaretlerini vermektedir.” şeklinde konuştu.

        "AKP BAŞKANLIK SİSTEMİNİ GERİ ÇEKECEKTİR"

        Hamzaçebi, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi konusunda Başbakan’ın geri adım atacağını söylediniz. Bu konuda bir görüşme oldu mu?" sorusuna karşılık Hamzaçebi, "Hayır, hiçbir görüşme olmadı. Sadece tahminimi söylüyorum. Sayın Tayyip Erdoğan’ın 2014’teki seçimde cumhurbaşkanı olma şansı yoktur. Toplumu geren, kutuplaştıran bir kişiyi bu millet cumhurbaşkanı seçmeyecektir." cevabını verdi.

        Başkanlık sistemi ile ilgili öngörüsünün sorulması üzerine Hamzaçebi, "Başkanlık sistemini AKP mutlaka ve mutlaka geri çekecektir, çekmek zorunda kalacaktır. Onu bir müzakere taktiği olarak masada tutmaktadır. Cumhurbaşkanı seçilmesi mümkün olmayan bir kişinin Türkiye’yi başkanlık sistemine taşıyarak başkan olması ihtimal dahilinde değildir. Böyle bir şey demokrasimizin geleceğinde gözükmüyor." şeklinde konuştu.

        Mustafa Sarıgül'ün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile ilgili ise Hamzaçebi, "Zamanı geldiğinde partimiz, yetkili organlarımız en uygun en iyi adayı açıklayacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini de kazanacağız." iddiasında bulundu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.