"Chatbot" pazar büyüklüğünün 10 yılda 4,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor

"Chatbot" pazar büyüklüğünün 10 yılda 4,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Son dönemde hızla yaygınlaşan "sohbet robotu" (chatbot) uygulamalarının geçen yıl 0,84 milyar dolar olan küresel pazar büyüklüğünün 2032'de yaklaşık 4,9 milyar dolar seviyesine çıkması bekleniyor.

AA muhabirinin, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan "Chatbot Uygulaması Değerlendirme Raporu"ndan yaptığı derlemeye göre, dijital dünyada yaşanan dönüşüm, yeni iletişim kanallarını beraberinde getiriyor.

Bu süreçte öne çıkan teknolojilerden biri de yapay zekanın önemli uygulama alanlarından "chatbot"lar oldu. Türkçe karşılığı "sohbet robotu" olan "chatbot"lar, konuşma ara yüzleri aracılığıyla etkileşimde bulunan ve birtakım görevleri otomatik olarak sonuçlandıran algoritma temelli yazılımlar olarak nitelendiriliyor. Kullanıcılar "chatbot"larla yazılı veya sesli iletişim kurabiliyor. Kullanıcı bir soru sorduktan sonra, chatbot soruyu analiz etmek ve mantıklı bir cevap üretmek için yapay zeka algoritmalarını kullanıyor. Chatbot'lardan sağlık, finans, eğitim, pazarlama, eğlence ve internet siteleri gibi farklı alanlarda sıklıkla yararlanılmaya başlandı.

Son birkaç yılda etkisi giderek artan bu uygulamaların, hava durumundan trafiğe, çevrim içi siparişten ajanda takibine kadar çeşitli asistanlık görevlerinden daha fazlasını gerçekleştirmesinin önü açılıyor.

Tüketiciler tarafından gelecek dönemde tüm sektör ve alanlarda akıllı, insancıl ve bilgili "chatbot"lara sahip kurum ve firmaların tercih edilmesi öngörülüyor.

Yapay zeka teknolojilerini kurum ve firmalarına dahil eden, dijitalleşme konusunda önemli adımlar atan işverenlerin, sohbet robotları sayesinde müşterileriyle kesintisiz iletişim kurarak birçok işlemi daha hızlı gerçekleştirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.