Cenaze ve defin işlemleri eksiksiz yapılıyor

Cenaze ve defin işlemleri eksiksiz yapılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Ayhan Tangur, mart ayında başlayan pandemi döneminden bu yana cenaze ve defin işlemleri hizmetlerinin eksiksiz ve kusursuz bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Pandemi ile birlikte mezarlık görevlilerinin ve gassalların mesaisi daha da arttı. Konya Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Şube Müdürü Ayhan Tangur, mart ayında başlayan pandemi döneminden bu yana cenaze ve defin işlemleri hizmetlerinin eksiksiz ve kusursuz bir şekilde devam ettiğini söyledi. Pandemi sürecinde çalışanlarının mesaisinin ve yoğunluğunun arttığını dile getiren Tangur, “Çok şükür işlerin aksamaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu zamana kadar her hangi bir sıkıntı yaşamadık. İl Sağlık Müdürlüğü ile protokol yapılarak yeni gassalların istihdamı sağlanmış ve Meram Araştırma Hastanesi’nde görevlendirilmiştir. Diğer hastanelerimizde de bu cenazelerimizin yıkanması sürecinde eğer sıkıntı yaşanacak olursa Meram Araştırma Hastanesi’ne cenazeler getirilip, yıkanıyor ve defin işlemleri gerçekleştiriliyor” dedi.

img-2998.jpg

AİLENİN KARARINA GÖRE DEFİN YAPILIYOR

Covid-19’dan vefat eden cenazelerin defin işlemleri hakkında da bilgi veren Tangur, şunları söyledi: “Cenaze yakınlarımızla görüşüyoruz, karantinada olan cenaze yakınlarımız oluyor. Cenaze yakınlarımızdan kimse cenazeye gelemiyor. Ailenin verdiği karara göre defin işlemi yapılıyor. Cenaze yakınlarının durumuna göre kendileri veya bizim personellerimiz defin işlemini yapıyor. Eğer vatandaşımız kendisi defin yapmak isterse, onlara da aynı şekilde bizim kendi personelimize vermiş olduğumuz koruyucu elbise, maske ve eldiven gibi koruyucu malzemeleri veriyoruz ve cenazenin defnedilmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Kendilerinin defin yapmak istemediği veya ailenin tamamının karantina da olması durumunda bizim kendi personelimiz cenazeyi gerekli önlemleri alarak defnediyor. Cenazelere mümkün olduğu kadar karantinada olmayan birinci derecede yakınlarının katılımı yeterli. Bu konuda cenaze yakınlarından dikkatli davranmalarını ve mezarlıklara kalabalık katılımları önlemelerini istiyoruz.” Bütün cenaze işlemlerinin ücretsiz yapıldığını, Türkiye’deki Büyükşehir belediyeleri içinde cenazenin yıkanması, taşınması, kefenlenmesi gibi bütün hizmetleri ücretsiz yapan tek belediyenin Konya Büyükşehir Belediyesi olduğunu dile getirdi.

ÜÇLER DIŞINDA DA DEFİN İŞLEMLERİ YAPILIYOR

Covid-19 hastalığından dolayı vefat edenlerinin tamamının Üçler Mezarlığı’na defnedilmediğini, Konya’daki başka mezarlıklara da defin yapıldığını dile getiren Tangur, “Üçler Mezarlığı tarihi ve merkezi bir mezarlık. Özellikle tarihi ve merkezi bir mezarlık olmasından dolayı Üçler Mezarlığı’na yoğun bir talep var. Vatandaşlarımızın Üçler Mezarlığı’na karşı çıkmayacağını düşünerek, definleri buraya yapmaya karar verdik. Vatandaşlarımız cenazesini başka yere defnetmek istiyorsa da özel olarak yardımcı oluyoruz. İnsan sağlığı ve defin güvenliği konusunda da bunu yapıyoruz. Burası bir şehitlik gibi oldu. Gelen herkes de aynısını söylüyor. Salgın hastalıktan dolayı vefat eden cenazelerimiz hükmi şehit olarak kabul ediliyor. Baktığınız zaman bir şehitliği de andırıyor burası” diye konuştu. İlçelerdeki defin işlemlerinin ilçe belediyeleri tarafından yapıldığını aktaran TANGUR, Konya il sınırında yer alan bütün mezarlıkların temizlik ve bakımlarının Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını kaydetti.

ÖZEL KORUMALI ELBİSELERİ VERİLİYOR

Covid’den vefat edenlerin definleri ve gassallar hakkında da bilgi veren Tangur, şunları söyledi: “Cenaze yakınlarına özel koruma elbiseleri veriliyor. Cenazenin defninin ardından bu elbiseler görevli arkadaşlarımız tarafından alınarak, imha ediliyor. Gassal arkadaşlarımız da bu süreçte yoğun olarak görev yapıyor. Biz onların da sağlıkları ve güvenlikleri için tüm önlemleri alıyoruz. Yakını Covid’den ölen cenaze yakınlarının cenazelerini düşük katılımla defnetmesini istiyoruz. Cenaze namazlarında ve defin yapılırken mutlaka maskelerini taksınlar, sosyal mesafeye uysunlar. Bunları özellikle rica ediyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı ve sabırlar diliyorum”.

 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.