Çek Başbakan Yardımcısı Pecina, Termik Santrali İnceledi

Çek Başbakan Yardımcısı Pecina, Termik Santrali İnceledi

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Yardımcısı Martina Pecina, Çek Vitkovice şirketi tarafından yapımı süren Eskişehir Yunus Emre Termik Santrali’ni inceledi.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Yardımcısı Martina Pecina, Çek Vitkovice şirketi tarafından yapımı süren Eskişehir Yunus Emre Termik Santrali’ni inceledi.
Mihallıçcık ilçesinde bulunan ve Adularya Enerji’ye ait Yunus Emre Termik Santralinin yapım projesi, Çek Cumhuriyeti'nin yurtdışında yürütmekte olduğu en büyük projelerinden birisi.

Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük kapasiteli termik santrali olma özelliğini taşıyan tesisi gezen Başbakanı Yardımcısı Pecina, Türkiye’nin hızlı gelişen ve büyüyen ekonomisine vurgu yaptı. Pecina, Türkiye’yi büyük bir piyasa büyük bir pazar olarak gördüklerini ifade ederek, “Bu projenin Çek şirketler için Türkiye ile yapılacak gerek ihracat ve gerekse ithalat için büyük bir imkan olarak algılıyoruz. Çek Cumhuriyeti’nin Türkiye’ye yapmış olduğu ihracat son 4 yılda yüzde 20 gibi bir artış göstermekte. Elbette hedefimiz böyle bir artışa devam etmek ve Türk ihracatçılarına yardımcı olarak, bu yabancı ihracat rakamlarının daha dengeli, biraz daha Türk ihracatçılarının lehine gelmesini sağlamaktır.” dedi.

ÇEK CUMHURİYETİ'NİN EN BÜYÜK YURTDIŞI PROJESİ

Ülkenin en büyük bankası konumundaki Chez Export Bank Genel Müdürü Jiri Klumper de bu projeye finansman konusunda verdikleri desteklerin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları ifade etti: “Adularya projesi Çek Cumhuriyeti ihracatları arasında önde gelen bir proje, en büyük yurtdışı projemiz. Çek Cumhuriyeti'nden teşvik ve finansman sağlanıyor bu konuda. Bu projenin mali desteğini Çek İhracat Bankası veriyor. Projenin yapacağımız son proje olduğunu sanmıyorum. Buna benzer devamı geleceğini ve ülkemizden de bu gibi projelere finansman sağlanacağına inanıyorum."

Çek heyete eşlik eden Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ise “Yerli kömürden, kendi kömürümüzden 2x145 megavatlık toplam 290 megavatlık bir termik santral. Bu termik santral faaliyete geçtiğinde inşallah cari açığımızı 200 milyon dolar civarında aşağı çekecek.” bilgisini verdi.

Adularya Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu da inşaatın tamamlanmasıyla sağlayacakları istihdamın üzerinde durdu. Nakıboğlu, "2014 yılı sonunda tamamlanacak bu tesiste şu anda 2 bin kişi çalışıyor. Ondan sonra da devamında 1200 kişi istihdam edilecek.” diye belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.