Çay Bahane, Kitap Okumak Şahane

Çay Bahane, Kitap Okumak Şahane

Çay, sohbet başta olmak üzere hayatımızda birçok şeyin bahanesidir. Onunla muhabbetin de tadı başka olur. Ordu’nun Perşembe ilçesinde görev yapan Türkçe öğretmeni Murat Kömür (29) de çayı kitap okumaya bahane kılmış. Öğretmen Murat...

Çay, sohbet başta olmak üzere hayatımızda birçok şeyin bahanesidir. Onunla muhabbetin de tadı başka olur. Ordu’nun Perşembe ilçesinde görev yapan Türkçe öğretmeni Murat Kömür (29) de çayı kitap okumaya bahane kılmış.

Öğretmen Murat Kömür, ‘Çay ve Kitap İyi Gider’ adını verdiği projeyle, insanlara kitap okumayı sevdirmeye çalışıyor. Kömür, insanların kitap okuma alışkanlığı kazanması ve toplumun kültürel seviyesinin gelişimine katkı için ilginç bir proje başlatmış. Bunun için sadece okuldaki gayretlerin yeterli olmayacağını gören Kömür, evlerde uygun ortamların oluşmasını sağlamak amacıyla aileleri de işin içine katmaya karar vermiş.

Kömür, ‘Çay ve Kitap İyi Gider’ adını verdiği projeyle, önceden tespit ettiği aileleri evlerinde ziyaret ediyor. Onlara okumanın önemini, okuma faaliyetinin çocuklara olan katkısı anlatıyor. Aile ile her evde bir kitap okuma saati planlayan Kömür, zaman zaman uygun evlere gidip okuma saatinde ailelere eşlik ediyor. Birlikte kitap okuyup, çay içiyorlar. Bir ayın sonunda da belirlenen ortak kitapla ilgili sınav yapılıyor, dereceye girenler ödüllendiriliyor.

Murat Kömür’ün 2010 yılında İstanbul’da görev yaparken başlattığını söylediği örnek proje, Nevşehir, Kütahya, Samsun ve Manisa’nın da aralarında bulunduğu birçok ilde bazı öğretmenler tarafından uygulanmış. Kömür, 4 yıl önce 30 kişiyle başlayan projeyle önce 100 aileye, sonra da 8 farklı ilde 5 binden fazla kişiye ulaştıklarını belirtiyor.

Örnek çalışmanın mimarı Gazi Ortaokulu Türkçe öğretmeni Murat Kömür, projenin, öğrencilerin kitap okuma alışkanlığını kazanması için evde de buna uygun ortamların olmasını sağlayarak, ailece kitap okuma faaliyetlerinin ihtiyacından ve ülkenin genelindeki okuma oranının düşüklüğünden doğduğunu belirtti. Kömür, hedeflerini ise şöyle sıralıyor: "Tüm ailenin bir kitap okuma saatinin olmasını, öğrencilerin okulda olduğu gibi evde de kitapla arkadaş olmalarını sağlamak. Ülkedeki kitap okuma oranını yüzde 4,5’ten daha yükseklere çıkarmak." Bunun için ailelerle iletişime geçtiğini kaydeden Kömür, onlara okumanın ve çocuklar için okuyan anne baba modelinin önemi ile bu faaliyetin çocuklara olan katkısını anlattığını dile getirdi. Her evde bir kitap okuma saati planladıklarını anlatan Kömür, öğretmenin de uygun evlere gidip okuma saatinde ailelere eşlik ettiğini söyledi.

Aile ile belirlenen ortak saatte evde herkesin belirlenen bir kitabı okuduğunu anlatan Kömür, ay sonunda ailelere kitapla ilgili yazılı sınav yapıldığını kaydetti. Sınav sonucunda birinciye çeyrek altın, ikinciye tencere seti, üçüncüye çaydanlık ve diğer katılımcılara da sertifika verdiğini belirtti. Kömür, Kaymakamlık, Milli Eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile yürüttükleri projenin, 2023 yılına kadar devam edeceği bilgisini verdi.

2010 yılında İstanbul’da başlattığı projeyi iki yıldır da Ordu’nun Perşembe ilçesinde uyguladığına işaret eden Kömür, bu seneki ilk çalışmayı 40 ailenin katılımıyla sonuçlandırmış. Yapılan sınav sonucunda, üçü de ev hanımı olan Şerife Çetin birinci, Nilgün Altun ikinci ve Zübeyde Yazıcı üçüncü olmuş.

Projeye katılan velilerin çoğunda bir farkındalık oluştuğunu vurgulayan Kömür, "Hakikaten evlatlarıyla kitap okumaya başlıyorlar. Anne babalar kitaptan sınav olurken çocukları da onları bekliyor, sınav sonuçlarını çocuklarıyla beraber öğreniyorlar. Bu da hem veliler hem de öğrenciler için farklı bir heyecan oluyor." dedi.

Örnek uygulamaya katılan valiler ise proje sayesinde hem kendilerinin hem de çocuklarının düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandığını belirtiyor. Hep birlikte okumanın, aile bireyleri arasındaki iletişimin daha da güçlenmesine katkı sağladığına dikkat çekiyorlar. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.