Çatalhöyük'te 'Eşsiz' Kadın Heykelciği Bulundu

Çatalhöyük'te 'Eşsiz' Kadın Heykelciği Bulundu
Konya'da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö.8000-5500 Neolitik Dönem'e ait, "eşsiz" olarak nitelendirilen bir heykelcik bulundu.

Konya'da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö.8000-5500 Neolitik Dönem'e ait, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının noksansız bulunması dolayısıyla "eşsiz" olarak nitelendirilen bir insan figürini (heykelcik) bulundu.

''EŞSİZ'' OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen 2016 yılı kazı çalışmalarında bulunan kadın figürinü Çatalhöyük'ün üst seviyelerindeki mermerimsi taştan yapılmış. Figürin, genelde olduğu gibi çöp alanında değil, bir platformun altında tek parça volkan camıyla birlikte özenle yerleştirilmiş bulundu. Parça kaybetmeden sağlam kalan eser, 17 santimetre yüksekliğinde ve 1 kilogram ağırlığında. Kafasının şekli, saç tipi (başının tepesinde yuvarlak bir topuz), ellerinin göğüslerinin altında olması ve küçük ayaklarıyla tipik bir Çatalhöyük eseri özelliği taşıyan figürin, ince işçiliği ile diğer heykelciklerden ayrılıyor.

Figürin, noksansız vücudu, bir ritüelin parçası olması ve yüksek kalitesi nedeniyle yetkilerce "eşsiz" olarak nitelendiriliyor. Çatalhöyük'teki Neolitik figürinlerin, bereket tanrıçası olmadığı ve belli bir konuma gelmiş yaşlı kadınları teslim ettiğine ilişkin teoriler göz önüne alınarak, heykelciğin göğüs ve göbeğinin işlenişi özellikleri itibarıyla böyle yorumlanabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.