Çarpıntı deyip geçmeyin!

Çarpıntı deyip geçmeyin!

Uz. Dr. Murat Sakallı, biraz sonra geçer deyip çok da önemsenmeyen kalp çarpıntısının, kalp kapak hastalığının habercisi olabileceğini, ihmal edilirse ölüme kadar sürükleyebileceğini söyledi

Tıp dilinde Mitral Valv Prolapsusu (MVP) adı verilen kalp kapak gevşemesinin toplumda en sık görülen kalp kapak rahatsızlığı olduğunu belirten Özel Konya Farabi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Murat Sakallı, “Yapılan araştırmalar bu rahatsızlığın erişkin insanların yüzde 3-6 arasında görülen yaygın bir hastalık olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu oranın da yüzde 70’i kadınlar ve yaşları 20-50 arasında değişen kişilerden oluştuğunu düşünürsek, kalp kapağının gevşemesi, her yaştan insanın karşılaşabileceği bir hastalık olarak dikkat çekiyor” şeklinde ifade etti. 

ÇARPINTI HABERCİSİ
Hastalarının çarpıntı ve göğüs ağrısıyla kapılarını çaldığını ifade eden Uz. Dr. Murat Sakallı, “Hastalarımız, kalp atışlarının düzensiz ve zaman zaman hızlanma ve yavaşlanma ataklarından bahseder. Göğüs ağrısı şikâyetlerini, iğnelenme ve bıçak batar tarz da tarif eder. Nefes darlığı, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, bayılma veya bayılma hissi, diğer şikâyetlerdir. Muayenede üfürüm duyarak hastalığın ilk sinyali alırız. Önce Ekokardiyografi (kalp ultrasonu), sonra Kalp Ultrasonu’nda (EKO) mitral kapakta çökme ve bombeleşme görülmesi teşhiste bize yardımcı olur” diye konuştu.
ÖLÜM RİSKİ VAR
Cerrahi her türlü ameliyat öncesi, kalp kapak gevşemesi olan hastaların ölüm riski taşıdığını belirten Murat Sakallı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür rahatsızlığı olan kişilerin herhangi bir cerrahi ameliyatında, stretilizeye büyük önem verilmelidir. Ameliyat esnasında mikroorganizma, kana karışırsa bozuk kalp kapağına yerleşir. Kalp kapağında gelişen mikroorganizma, vücudun diğer kısımlarına da ilerlerse, hasta ölüme kadar sürüklenebilir. Kalp kapağı rahatsızlığı olan hastalar, ameliyat ve diş çekimi ile ilgili müdahalelerden önce mutlaka durumunu doktoruna anlatmalıdır” dedi.
YÜZDE 50 GENETİK
“Bu hastalığın yüzde 50 nedeni genetik” diyen Murat Sakallı, “Kalp kapak gevşekliği hastalığının görüldüğü insanların yarısında, birinci derecede akrabalarında da aynı rahatsızlığa rastlanıyor. Düşük tansiyonu ve bayılma şikayeti olan hastalarımıza su ve katkısız meyve sularını bolca tüketmelerini, asitli içeceklerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca kalp kapak rahatsızlığı olan hastaların, kalbi yoracak ağır egzersiz ve aşırı sıcaklardan kaçınması bir başka dikkat etmesi gereken hususlardır” şeklinde konuştu.
DOĞUM YAPABİLİR
Kendisine gelen en çok sorulardan birinin de ‘Kalp kapaklarının gevşek olması, doğum yapmaya engel midir?’ sorusunun olduğunu belirten Murat Sakallı sözlerini şöyle tamamladı: “Doğum öncesi bazı tedbirler alınmak kaydıyla kalp kapaklarının gevşek olması doğum yapmaya engel değildir. Doğum öncesi bu tür rahatsızlığı olan bayanlar, doktor kontrolünde antibiotik (İ. Endokardit proflaksisi) kullanması tavsiye edilir. Çarpıntı şikayeti olan hastalara doğum öncesi kalp hızını yavaşlatan ilaçlar verilmektedir.” 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.