Çareyi ilaçta arıyorlar

Çareyi ilaçta arıyorlar

Uzman Dr. Psikolog Yılmaz Satan, “Antibiyotik kullanımı arttı. Bize gelen hastaların büyük çoğunluğunun iletişim sorunu var. Ekonomik yetersizlik ve iş yerinden kaynaklı sıkıntılar da insanların ilaç kullanmasına sebep oluyor. Vatandaşın kaygısı arttı”

Psikiyatri servislerinde yoğunluk yaşanıyor. Her 10 vatandaştan biri antidepresan kullanıyor. Vatandaş, sıkıntısını ilaçlarla atmaya çalışıyor. Uzmanlar, Türkiye’de antipsikotik tüketiminin son 5 yılda 7 milyon 201 bin kutudan 12 milyon 158 bin kutuya çıktığını söyledi. İlaç kullanımındaki artış, korkutuyor. İlaç kullanımına ise çeşitli faktörler sebep oluyor. Hastalarda en fazla, kaygı bozukluğu görülüyor. Ekonomik geliri yetersiz olanlar, sosyal yönü güçlü olmayanlar, iş yerinde sıkıntı yaşayanlar; depresyona daha fazla giriyor.  Yine uzmanlar, “İlaç sadece semptomları tedavi eder, sorunları çözmez” diyor. Antidepresan kullanımı da kadın ve erkeklere göre değişiklik gösteriyor.

GELEN HASTA SAYISINDA ARTIŞ VAR

Çeşitli sebeplerle insanların psikologlara gittiğini belirten Uzm. Dr. Satan, reçeteli ve reçetesiz ilaç kullanımının arttığını söyledi. Bu artışın sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde yaygınlaştığını hatırlattı. Hastaneye gelen 40 hastadan hemen hemen 30'unun ilaç kullanmaya başladığını aktaran Satan, “Genetik yatkınlık, tıbbi geçmiş, kişilik özellikleri, travmalar, yaşam olayları, sosyo-ekonomik durum gibi birçok etmen, depresyon riskini doğrudan etkiler. Depresyon, kendi kendine tedavi edilmesi mümkün olmayan bir klinik tanı. Uzman bir hekime gözükmek gerekir” açıklamalarında bulundu.

EŞ DOST TAVSİYESİ İLE KULLANMAYIN

 Depresyona giren ve anksiyete bozuklukları yaşayan vatandaşların antidepresanları en çok kullanan kişiler olduğuna dikkat çeken Satan, tedavi sürecinde gerek hastaya gerekse yakınlarına büyük sorumluluklar düştüğünü de aktardı. Ruhsal hastalıkların tedavisinin uzmanları tarafından mutlaka  değerlendirilmesinin altını çizen Satan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eş dost tavsiyesi ve alışılagelmiş yanlış bilgiler ile antidepresan kullanmak kesinlikle doğru değil. Sorunun kökenine inilmeli ve tedavi aksatılmamalıdır. Antidepresanların asıl etkisi,  duygu halimizde bir değişiklik yapmak değil. Aslında aksamakta olan birtakım zihinsel foksiyonlarımızı düzenlemektir.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.