Canlar yanmasın

Canlar yanmasın

Serinlemek amacıyla girilen göl ve göletler can almaya devam ediyor. Çumra sulama kanalında ve Yerköprü Şelalesi’nde yaşanan ölümlerle ilgili konuşan AFAD Müdahale Şube Müdürü Zekeriya Vural, “Bilmediğiniz suda yüzmeyin” dedi

Yaz aylarında serinlemek amacıyla girilen göl ve göletlerde yaşanması muhtemel boğulma vakaları korkutuyor. Geçtiğimiz gün aylarda yaşanan boğulmalar sonucu pek çok ailenin evine ateş düşmüştü. Geçtiğimiz günlerde bir genç Yerköprü Şelalesi’nde fotoğraf çektirirken dengesini kaybedip suya düşmüştü. Yine serinlemek amacıyla girilen pek çok göletten cansız bedenler çıkarılmıştı. Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden (AFAD) alınan bilgiye göre 2013 yılından beri Konya’da 25 kişi suda boğularak can verdi. Bu rakam sadece AFAD’ın müdahale ettiği vakaları kapsarken sayının daha fazla olduğu ifade edildi. 2004’ten beri Konya’da 50 boğulma vakası yaşanırken son 2,5 yılda 25 kişinin can vermesi son yıllarda boğulma vakalarındaki artışı gözler önüne seriyor.

GENÇLER ZEVK İÇİN GİDİYOR

Geçtiğimiz günlerde piknik yapmak için gittiği Yerköprü Şelalesi'nde hatıra fotoğrafı çektirmeye çalışan Muhammet Kalkan (20), dengesini kaybedince suya düşmüştü. Arkadaşlarının ihbarıyla harekete geçen ekipler Kalkan'ın cesedini elektrik santrali kapaklarında bulmuştu. Şelalede her yıl bir can gidiyor. 2013 yılında şelalenin sularına düşüp kaybolan gencin cesedine 2 gün sonra ulaşılmıştı. Aynı yıl şelaleye balık tutmaya giden genç, ayağının kayması sonucu kayalıklardan düşerek hayatını kaybetmişti. 2012 yılında yine bir genç, nehre düşerek yaşamın yitirmişti. Haziran 2011’de Yerköprü Şelalesi’nde fotoğraf çektirmek isteyen bir genç dengesini kaybederek nehre düşerek kaybolmuştu. 23 yaşındaki gencin cesedi 11 gün sonra bulundu. Yine geçtiğimiz mayıs ayında 15 yaşındaki Yasin Yıldırım, yüzmek için girdiği Keçili Deresi'nde su taşkının önlenmesi için yapılan bendin önündeki su birikintisinde arkadaşlarına boğulma şakası yaparken boğulmuştu.

Konya AFAD Müdahale Şube Müdürü Zekeriya Vural, Boğulma vakalarının çoğunluğunun ‘kendine çok güvenmekten’ kaynaklandığını belirterek, “1 metrelik suda boğulan insanları var. Vatandaşlarımız bilmedikleri ve derinliğini bilmedikleri sulara fotoğraf çekinmek, eğlence ve yüzme amacı ile girmesinler. Gölet-göllerde en çok boğulma vakaları su altındaki atıl kalan ağlardan kaynaklanıyor. Sorumsuzca balıkçıların ağ atıp toplamaması nedeniyle vatandaşımız ağlara kapılıyor ve maalesef can veriyor. En çok boğulma vakası Çumra sulama kanalında. Yerköprü  Şelalesi’nde ve Beyşehir Gölü’nde yaşanıyor” dedi.

ÖLÜME KAYALAR SEBEP OLUYOR

Yerköprü Şelalesi’nde geçtiğimiz günlerde bir gencin şelaleye düşerek ölmesi ve daha önce yaşanan can kayıpları kafalarda soru işaretleri ve ihmal iddialarını gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıllarda da nehre düşen gençler kaybolmuş ve uzun arayışlar sonra cansız bedenlere ulaşılmıştı. 2011 yılından beri 4 kişinin yaşamını yitirdiği şelalede 1 kişinin de sağ olarak kurtarıldığını ifade eden Zekeriya Vural, konuşmasına şöyle devam etti: “Şelalenin aktığı yerde çok güçlü bir dip akıntısı var. Yüzeyde suya bakıp yüzmeye, fotoğraf çekinmeye girenler dip akıntısına kapıldıkları zaman üzerlerine binen 10 tonluk bir yükle dipteki kayalara sıkışıyorlar. Bu durumda genelde cenaze çıkarmaya gidiyoruz. Oradaki boğulma vakalarının en büyük etkeni dipteki kayalar. Sit alanı olması nedeniyle bir çalışma yapılamıyor fakat imkan olsa ve o kayalar temizlense ölüm vakaları azalacaktır. Bölgede de yasak levhaları var. Etrafının suya girilemeyecek şekilde kapatılması için bir çalışma vardı ama henüz bir adım atılmadı.”

Yerköprü Şelalesi’ni ziyarete gelen vatandaşların mal ve can güvenliği için Orman ve Su İşleri Bakanlığı VII.Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan jeolojik etüt raporunda da alınması gereken bazı önlemlere işaret edildi. Raporda bölgede kaya düşmelerinin yaşanmasının muhtemel olduğu belirtilerek, “Bölgede jeolojik ve topoğrafik şartlar nedeniyle başlayan kaya düşmesi olayına gelişme olabileceği göz önüne alınarak, her ne amaç olursa olsun tabiat alanına (Yerköprü Şelalesi) gelecek ziyaretçilerin can ve mal güvenliği açısından, alana girmelerinin riskli olacağı, bunun için çevre halkının bilinçlendirilmesi, alana uyarıcı levhalar konulması vb. önlemlerin alınması gerekmektedir” denildi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.