Çankırı’da Atatürk Türkiye’si Konulu Konferans

Çankırı’da Atatürk Türkiye’si Konulu Konferans
Çankırı’da Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Türkiye’si Yıllarında Türkiye`de ve Dünya’da Rejimler ve Sistemler" Konferansı gerçekleştirildi.Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Ta...

Çankırı’da Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Türkiye’si Yıllarında Türkiye`de ve Dünya’da Rejimler ve Sistemler" Konferansı gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından düzenlenen “Türk Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Türkiye’si Yıllarında Türkiye’de ve Dünya’da Rejimler ve Sistemler" konferansı Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Edebiyat Fakültesi Dekan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akyol, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferansta konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Özden yer aldı.

Konferansta Prof. Dr. Neşe Özden Çankırı’da, Çankırı Karatekin Üniversitesinde bulunmaktan ve salonun dolu olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasına başladı.

“Dünyada rejimler temelde ayrılmaktadır. Bunlar Mutlakıyet, Meşrutiyet, Cumhuriyettir ve bu rejimlerin ilkesel tabanı olan sistemler ise muhteliftir, demokrasi, sosyalizm, teokrasi gibi sistemlerdir” diyen Prof. Dr. Neşe Özden daha sonra 1. Dünya Savaşı ile yıkılan 3 imparatorluğun sonu, kapitalizmin evreleri başlıkları isimli sunumunda katılımcılara önemli bilgiler aktardı.

Neşe Özden Liberal tipteki devletlerin güçlüklerini anlatarak yeni doğan devletlerin, özellikle Türkiye Cumhuriyeti gibi en karanlık bir devirden yepyeni bir hayata doğan bir devletin, ‘liberal kombinezonlar ve darmadağınık unsurlarla’ idare edilemeyeceğini belirterek “1918’de Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun parçalanmasıyla doğmuş olan Çekoslovakya’da 15 kadar siyasal parti vardı. 300 milletvekilli Parlamento’da, Çek, Alman, Macar gibi ayrı milliyetler farklı partiler oluşturmuşlardı. Çokluk partisi olan Çekoslovak Cumhuriyetçi Çiftçi Partisi’nin mecliste 46 üyesi vardı. Bu çokluk partisinin sayısına dikkat edilirse, partilerin çok sayıda ve nasıl dağınık bir halde olduğu daha iyi anlaşılabilir. Yani Çekoslovakya’yı, 46, 43, 32, 25, 14 ve 21 milletvekilli 6 partinin koalisyonu yönetmekteydi” dedi.

“Fransa’da da liberal devlet tipi kesintiye uğramış olup, Fransa’ya "milli hükümet" yönetimi hâkimdi. Fransa’da partilerin çeşitleri çoktu. Ama özellikle, Fransız İhtilalini büyük sarsıntılarla geçirmiş olan Fransa’da, demokrat partiler kuvvetliydi, bir de sosyalistler grubu vardı” diyen Prof. Dr. Neşe Özden Fransa’da Üçüncü Cumhuriyet (1870-1940), 69 yılda 99 hükümet gördüğünü ve Üçüncü Cumhuriyet’te zayıf bir devlet başkanı ve hükümet başkanından söz edilebileceğini söyledi.

Türk devrimleri ve Atatürk’ün dünyadaki imajı hakkında da bilgi veren Özden “Atatürk’ün çok kısa bir süre içinde Türkiye’de gerçekleştirdiği devrimci hareket, Hindistan gibi sömürge yönetiminden kurtulmaya, halkını sosyal ve ekonomik istismardan arındırmaya çalışan ülkeler için bir örnek oluşturdu. Örneğin “Jawaharlal Nehru, 1933’te kızı Indira’ya yazdığı mektupta, 11 yıl önce Lucknow bölge hapishanesinde politik mahkûm olarak bulunurken, Ağustos 1922’de Mustafa Kemal’in Afyonkarahisar’daki başarısını, arkadaşlarıyla birlikte nasıl coşkuyla karşıladıklarını anlatıyordu.Nehru 1960’da İnönü’ye, 1938’de Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini, tek üzüntüsünün Kemal Atatürk’le hiç karşılaşmamış olmak olduğunu itiraf etti” diye konuştu.

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neşe Özden’e Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli tarafından Tuz Lamba ve plaket takdim edildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.