Camiler yenileniyor

Camiler yenileniyor

Kitabeli en eski Selçuklu eserleri arasında gösterilen ve bahçesinde Selçuklu sultanlarının türbesi bulunan Alaaddin Cami'nin restorasyonu 2017 yılında tamamlanacak. Sultan Selim Cami'nin onarımı ise yıl sonunu kadar bitirilecek

Konya'daki vakıf eserler onarılıyor. Birçok tarihi eser elden geçiriliyor. Tarihi Alaaddin Cami ve Sultan Selim Cami'nde restorasyon devam ediyor. Yapımına, Selçuklu Sultanı 1. Rükneddin Mesud tarafından başlanan ve Alaaddin Keykubat tarafından 1221'de tamamlanan Alaaddin Cami'nin restorasyonu titizlikle sürüyor. Alaaddin Tepesi'nin üzerinde, kesme taşlar ile inşa edilen ve Selçuklu mimarisinin en belirgin özelliklerini taşıyan caminin restorasyonuna 2 yıl önce başlandı.

TARİHİ CAMİLER ONARILIYOR

Abanoz ağacından yapılan minberi, avlusunda bulunan Selçuklu sultanlarının türbesi ile kente gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan caminin restorasyonu öngürülmeyen işler çıktığı için uzadı. Vakfılar Genel Müdürlüğü'nce yapılan onarım işinin önümüzdeki yılın ortalarında bitirilemesi planlanıyor. Sultan Selim Cami'nin restorasyonu da devam ediyor. Cami Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından elden geçiriliyor. Caminin yıl sonunda hizmete açılması planlanıyor. Restorasyonlarla tarihi camiler eski ihtişamlı günlerine kavuşacak.

SULTAN SELİM CAMİNDE GECİKME

Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan'ın oğulları Sultan 2. Selim tarafından, sancak beyliği yaptığı Konya'da, Mimar Sinan'a inşa ettirdiği Selimiye Camisi'nin restorasyonu sürüyor. Mevlana Müzesi yanındaki tarihi camideki çalışmanın, en geç 2014 sonunda tamamlanması hedefleniyordu. Ancak restorasyon işi uzadı. Caminin yılbaşında hizmete gireceği belirtildi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, tarihi camilerin restorasyonu hakkında bilgi verdi.

OSMANLI TÜRBESİNİ YAPACAĞIZ

Alaaddin Cami'nin restorasyonun devam ettiğini dile getiren Genç, "Cami restorasyonunda öngürülmeyen işler çıktı. Projede tadilat yapıldı. Projeyi revize ettik. Keşif işleri uzadı. Çini işi var. Çini biraz zaman alacak gibi. Avlu ve döşeme işimiz var. Cami avlusundaki yıkılmış Osmanlı Türbesi'ni de yapacağız. Caminin bir kısmında şu an ibadet yapılıyor. Onarım işi 2017 yılında biter. Tam tarih veremiyoruz. Çünkü yeni onarım işleri çıkıyor karşımıza" dedi. Sultan Selim Camii'nin restorasyonunun sürdüğünü, caminin yıl sonunda ibadete açılacağını ifade eden Genç, "Caminin restorasyon işini Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Biz restorasyonu yakından takip ediyoruz. Kurumlar caminin bir an önce açılması için çaba sarf ediyor" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK CAMİ İBADETE AÇILDI

Öte yandan Konya merkez ve ilçelerde bulunan ve restorasyonu tamamlanan birçok cami bu yıl içinde ibadete açıldı. Ilgın Yukarıçiğil Merkez Cami, Karatay Nakipoğlu Cami, Karatay Kuzgunkavak Camii, Karaman Ermenek Rüstempaşa (Meydan-ı Emir) Cami, Karaman Kazım Karabekir Nalbastı Cami hizmete girdi. Protokolle onarımı tamamlanan Meram Kosova Cami de ibadete açıldı. Şehir merkezinde onarımı devam eden iki tarihi caminin de yakın zamanda ibadete girmesi bekleniyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.