Çad’a Dost Eli Projesi başlıyor

Çad’a Dost Eli Projesi başlıyor

Dost Eli Derneği tarafından Çad’a sağlık alanında yardım projesi başlatıldı. Dost Eli Derneği Üyesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, “Yardımlaşma bizlerin kültüründe var” dedi

Dost Eli Derneği, Sağlık Bakanlığı, TİKA ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla Çad’a sağlık alanında yardım projesi başlatıldı. Konu ile ilgili Dost Eli Derneği Bayır Diamond Otelde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Dost Eli Derneği Başkanı Mehmet Seçer, Konya İl Sağlık Müdürü Mehmet Koç, Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Mızrak katılım sağladı. Dost Eli Derneği’nin yapmış olduğu kısa film ile başlanan programda, Çad’a gidecek sağlık yardımları bugün itibari ile başlandığı duyuruldu. 

TÜRKİYE MAZLUMUN YANINDA

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zekeriya Mızrak, Afrika ülkeleri ile tarihi bağların olduğunu belirtti. Türkiye’nin yardıma muhtaç ülkelerin her zaman yanında olduğunu dile getiren Mızrak, “Afrika ülkeleri ile köklü tarihi ilişkilere sahip olan Türkiye’nin, 1998 yılında başlayan Afrika’ya açılım politikası süreci bugün başarıyla devam etmektedir. Afrika ülkeleri ile diplomatik ilişkilerimizin sıklaştırılması, açılan büyükelçiliklerimiz, TİKA ofisleriyle Afrika'nın her yerinde yüzlerce projeye destek veriyor olması, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın Türkiye Bursları ile oluşturduğu olumlu etki, İş adamlarımızın kıtada yer alması, Sivil Toplum Kuruluşlarının gönüllü faaliyetleri Türkiye’nin Afrika kıtasında varlığının en büyük göstergeleri olmuştur. Dost Eli Derneği tarafından yürütülen insani ve kalkınma yardımlarının yapıldığı 46 ülkenin 21 tanesi Afrika Kıtasındaki ülkelerdir. Hedefimiz Afrika'da, yeni-sömürgecilik ilişkilerine ve ekonomik bağımlılığa karşı Afrika'nın sorunlarına yine Afrikalılar tarafından yerinde çözümler üretmektir. Dost Eli Derneği Afrika ülkelerinde sağlıktan eğitime, gençlerin üniversitelere yönlendirilmesinden kadınların desteklenmesine kadar birçok projeyi hayata geçirmiştir. Konya merkezli iş insanlarını Afrika ülkelerine yönlendirerek sanayici ve iş insanlarımızın Afrika pazarında yer almalarına da öncülük etmektedir. Türkiye her zaman mazlumun yanında” diye konuştu. 

ÇAD’DA SAĞLIKSIZ İLAÇLAR SATILIYOR

Fransa’nın sömürgesi altında yıllarca yaşayan ve özgürlüğünü kazanan Çad’ın petrol yatakları üzerine kurulu olduğunu belirten Mızrak, şunları söyledi: “Çad bunlara rağmen dünyanın en fakir 3. ülkesidir. Halk bir yudum suya, bir lokma ekmeğe ve en önemlisi de sağlığa muhtaçtır. En hafifi sıtma olanlar, ilaç ve doktorsuzluk nedeniyle ölümün pençesinde yaşamaktadır. Ülkeye kaçak yollarla sokulan ilaçlar, sağlıksız koşullarda tezgâhlarda satılmaktadır. Halk, saklanma koşulları uygun olmayan ilaçları ‘ölümü’ göze alarak kullanmak zorunda kalmaktadır. Ülkede yeteri kadar sağlıkçı yetişmediği için sağlık personeli noktasında çok ciddi problemler yaşanmaktadır. Ülkenin sağlık hizmetlerine duyduğu acil ihtiyaç ve sağlık alanında yaşanan bu problemlerin giderilmesi noktasında küçük de olsa bir katkı sağlayabilmek için Dost Eli Derneği, Çad ülkesinde yılda bir sefer olmak üzere sağlık faaliyetleri yapmaktadır. Bugün sizlerle paylaştığımız ve Cuma günü yola çıkacağımız “Sağlığa Dost Eli-3” projesi bu faaliyetin üçüncüsü olacaktır. 20 Ocak ve 30 Ocak 2023 tarihleri arasında 10 günlük bir sürede gerçekleştireceğimiz bu çalışmayla 7 bin insanın sağlığına dokunmayı hedefliyoruz. Dost Eli Derneği tarafından hazırlanan bu projeye; TİKA ulaşım desteği, Sağlık Bakanlığının izni ile Konya İl Sağlık Müdürlüğü kendisine bağlı hastanelerde görevli sağlık personel desteği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi de Meram Tıp Fakültesi doktorları ile destek vermektedir.”

ALİ GÖZEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.