Büyükşehir'e tepki

Büyükşehir'e tepki

Büyükşehir Belediyesi tarafından yüksek öğretim kurumlarına özel hazırlanan tercih standları, bu sene Zafer'e açılmadı. Belediyenin stand ücretlerine afaki zam yaptığı iddia edildi

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayları da tercih heyecanı sardı. Özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri ise başarılı öğrencileri kapabilmek için, büyük bir yarış içerisine girdi. Üniversite adaylarının sabırsızlıkla beklediği tercih işlemleri başladı. Adaylar 14 Temmuz'a kadar tercihlerini yapabilecek.  Üniversiteler, şehir nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerdeki bilboardlara çıkarak tanıtım çalışmalarına hız verdi. Konya'da özel üniversite olarak eğitim öğretim hayatına devam ettiren KTO-Karatay Üniversitesi ve Mevlana Üniversitesi'nin yanı sıra Girne Amerikan Üniversitesi gibi Kıbrıs'ta faaliyet gösteren üniversiteler de öğrenci kapma yarışına girdi.

10 YILLIK GELENEK SONA ERDİ

Ancak bu sene Büyükşehir Belediyesi Zafer'deki stand ücretlerine zam yapınca üniversiteler Zafer'e stand açamadı. Olgunlaşma Enstitüsü bahçesine taşınan standlara öğrenciler de ilgi göstermiyor. Üniversite temsilcileri Büyükşehir'in bu kararına tepki göstererek seneye stand açmayı düşünmediklerini belirtti. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Konya Bölge Temsilcisi Raşit Akıncı, “Bugüne kadar tercih standlarımızı Büyükşehir Belediyesi'nin sponsorluğunda üniversiteye girecek öğrencilere tercih konusunda yardımcı oluyorduk. Ancak belediyenin bu yıl aldığı karar ile zafer'e stand açamadık. 1 metrekare alana saatte 250 lira istedi. Bizim standlar 4 metrekare ve 1 saati bin liraya geliyor. Günde 8 bin lira gibi afaki bir rakam çıkarttılar. Biz burada ticaret yapmıyoruz. Belediye sponsor olmazsa seneye stand açmayı düşünmüyoruz. 10 yıl boyunca bu standlar açılıyordu” dedi.

10 GÜNDE 80 BİN LİRA

İstanbul Aydın Üniversitesi Konya Bölge Temsilcisi İsmail Erdem ise bu sene belediyenin farklı bir rakam ortaya çıkardığını belirtti. Geçen yıl 10 gün için 500 lira ödediklerini söyleyen Erdem, “Bu sene 80 bin lira gibi bir rakamla karşı karşıya kaldık. Eski eğitimci olduğum için Olgunlaşma Enstitüsü'nü ayarladık. Belediyenin bunu neden yaptığını anlamış değiliz. Dershaneler kapanma durumunda olduğu için bir çoğunda bu çalışma yok. Biz robotlarla çalışıyoruz ve ÖSYM'nin bütün bilgilerini almış durumdayız. Bütün üniversiteleri değerlendiriyoruz. Sadece kendi üniversitemize hizmet etmiyoruz. Önceliğimiz çocuklarımızın bir an önce üniversiteye gitmesi. Robotta sapma oranı çok düşük olduğu için öğrenciyi doğru bilgilendiriyoruz. İstedikleri şehir ve bölüme göre öğrencilere hizmet veriyoruz” diye konuştu. Aileler ise ilk olarak vakıf üniversitelerinin fiyatına dikkat ediyor. Genellikle ekonomik durumu iyi olan ve sınavdan düşük puan alan öğrenciler vakıf üniversitelerini tercih etse de bazı öğrenciler, vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerine göre imkanlarının daha fazla olduğu için tercih ediyor. Bazı vakıf üniversiteleri ise kendi üniversitelerine ilk tercih yapan öğrencilere burs imkanı tanıyor. Bu da öğrencilerin vakıf üniversitelerine seçmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda yeni kurulan devlet üniversiteleri öğrenci çekebilmek amacıyla Konya’daki reklam panolarına ilan veriyor. 

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.