Büyükşehir’den Antalya’ya 9 Yeni Müze
Antalya Büyükşehir belediyesi tarafından kente 9 yeni müze yapılıyor. Kısa vadede Kent Müzesi, Türk ve İslam Medeniyetleri Müzesi, Nekropol Müzesi, Evrenseki Yörük Müzesi, Sinema Müzesi, orta vadede Doğa Tarihi Müzesi, Doğa Temalı Eğlence Merkezi oluşturacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Etnografya Müzesi ve Mevlevihane’yi Antalya’ya kazandıracak ayrıca Antalya Müzesi’nin yenilenmesini sağlayacak.
ANTALYA KENT MÜZESİ
Antalya Kent Müzesi, Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi’ne bağlı olarak çalışacak. Türkiye’nin en iddialı Kent Müzesi Projesinin büyük bir kültür, sanat, rekreasyon ve yeşil alan projesi olarak Antalya’ya ve turizme canlılık kazandırması bekleniyor. Tarihi Belediye Binası, şu anki Fen İşleri, Çevre Sağlığı binaları, Kapalı Spor Salonu, yıkımına başlanan Atatürk Stadyumu alanı, Bülent Ecevit Kültür Merkezi ve Karaalioğlu Parkı, Antalya Kent Müzesi alanını oluşturacak. Bu yapılarda Karain’den Günümüze Antalya ve Antalyalılar, Çağlar Boyunca Aile ve Evlilik, Antalya’da Mutfak Kültürü, Antalya’nın Doğası, Antalya’nın Yönetimi ve Belediye temalı sergiler yer alacak. Antalya Kent Müzesi sadece sürekli ve geçici sergileriyle değil, yayınları, konferansları, konserleri, kursları, gezileri, yerel yemeklerin sunulacağı lokantası, yörenin halk sanatı ürünlerini ve başlıca tarihi eserlerinin replikalarının yer alacağı hediyelik eşya mağazalarıyla da zengin bir yelpaze sunacak.
TÜRK VE İSLAM MEDENİYETLERİ MÜZESİ
Antalya Ulu Camii Külliyesi içinde yer alacak müzede Türk ve İslam Medeniyetlerine ait sanat eserler ve bilimsel çalışmalar, modern sergicilik anlayışı ile sunulacak. Ulu Cami Külliyesi, yüzyıllarca Antalya’ya hizmet vermesi öngörülen değerli bir eser olarak şekillendiriliyor. Cami külliyesi bir yaşam ve cazibe merkezi olarak tasarlandı. Projede 450 kişilik konferans salonu ve İslam sanatları atölyeleri de bulunacak. Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 3 bin metrekarelik kapalı sergi alanına sahip olacak. Müze binası geleneksel mimari ile modern mimari harmanlanarak tasarlandı.
NEKROPOL MÜZESİ
Doğu Garajı olarak bilinen bölgede ortaya çıkan ve Hellenistik ve Roma dönemlerinde kullanıldığı anlaşılan Nekropol alanında bilimsel kazı çalışmaları tamamlandı. Antalya’nın tarihi açısından oldukça önemli olan Nekropol alanı ziyaretçilerin gezebileceği bir biçimde koruma altına alınarak müzeye dönüştürülecek. Böylelikle hem Antalya’nın en eski arkeolojik kalıntıları hem de antik dönem ölü kültürü ziyaretçiler tarafından izlenebilecek.
YÖRÜK MÜZESİ
Ülkenin ve Antalya’nın önemli kültürel değerleri olan Yörük kültürünün, o kültüre ait objeler ve eserlerle tanıtılacağı müze Manavgat- Evrenseki’de açılacak. Bu kapsamda, göç, Yörük mutfağı, sosyal yaşam, giyim kuşam, hayvancılık, tarımsal üretim gibi temalar müzede yaşatılmaya çalışılacak.
DOĞA TARİHİ (YAŞAM BİLİMLERİ) MÜZESİ
Kepez-Santral Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında planlanan Doğa Tarihi (Yaşam Bilimleri) Müzesi’nde, bölgeye özgü türler öncelikli olmak üzere, fauna ve flora örnekleri sergilenecek. Halkımızın biyoçeşitlilik ve doğa koruma konularında bilinçlenmesi sağlanacak ve araştırmacılar için de fırsat oluşturulacak.
DOĞA TEMALI EĞLENCE MERKEZİ
Antalya’da bir ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlanacak bu merkeze yine Kepez Santral Mahallesindeki müzeler alanında yer verilecek. Doğa Tarihi Müzesi ile yan yana bulunacak bu merkez, dijital teknolojinin aktif olarak kullanıldığı, katılımcılarına keyifli vakit geçirtecek ve bilgiler verecek eğlenceli bir içerik ile oluşturulacak.
SİNEMA MÜZESİ
Antalya’nın bir geleneğine dönüşmüş olan Antalya Uluslararası Film Festivali ve Antalya’nın sinema şehri olması vizyonundan yola çıkılarak, büyük ve görkemli bir sinema müzesi hayata geçirilecek. Bu müzede afişler, dekorlar, sinema ekipmanları gibi objelerin sergileneceği klasik sergi bölümü, interaktif bölümler, video gösterimleri gibi zengin bir içerik olacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.