Büyükakın: Şehir Tiyatroları’nda Kararları Sanatçılar Verir

Büyükakın: Şehir Tiyatroları’nda Kararları Sanatçılar Verir

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, şehir tiyatrolarıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve maksadını aştığını belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, şehir tiyatrolarıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve maksadını aştığını belirtti. Büyükakın, şehir tiyatrolarında alınan kararların tamamına yakınının sanatçılar tarafından verildiğini vurguladı. Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan da görevden ayrılma sebebinin kişisel nedenler olduğunu söyledi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde (SDKM) düzenlenen Şehir Tiyatroları’ndaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıya; Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Çevik ve şehir tiyatrosu sanatçıları ile basın mensupları katıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, son zamanlarda değişik medya organlarında Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'yla ilgili çıkan haberlerin, gerek tiyatroyu gerek belediyeyi kurumsal olarak etkilediğini ifade etti. Büyükakın, "Yayınlanan haberlere kaynaklık eden bilgiler olayın gerçek boyutlarını yansıtmamaktadır. Kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatmak üzere bugün burada bu toplantıyı organize etmiş bulunmaktayız. Bu nedenle tiyatromuzun son birkaç yıldır yaşadığı değişimi, kurumsallaşma çalışmalarını, gelecek hedeflerini bugün burada sizlerle paylaşmak istiyorum." dedi.

Yönetmelikle ilgili bilgileri paylaşan Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın, şunları kaydetti: "Kurumlar kanunlarla yönetilirler ve devlet görevlilerinin de yaptıkları tüm işlemleri kanunlara uygun yapma zorunlulukları vardır. Yapılan iş ve işlemlerin kanuna uygun olup olmadığı ile ilgili denetlemeleri ise iç ve dış denetim birimleri kontrol eder (Sayıştay gibi). 2010 yılında iç ve dış denetim birimleri tarafından tiyatromuzda yapılan teftiş sonucunda ‘Mevcut yönetmelikte belediye kanununa aykırılıklar vardır’, ‘Kanuna göre şehir tiyatroları belediyenin bir birimi olarak örgütlenmek ve çalışmak zorundadır. Bu nedenle yapılacak tüm iş ve işlemlerin de bu hiyerarşik düzen içinde sürdürülmesi gereklidir’, ‘Disiplin işlemleri belediye disiplin birimi tarafından sürdürülmelidir. Ayrı bir disiplin birimi oluşturulamaz’, ‘Harcama yetkililiği kanununa göre tüm iş ve işlemlerin sorumlusu daire başkanı ve müdürdür’ ve ‘Memurlara verilecek teşvik ikramiyelerine altlık olacak kriterler net bir şekilde ortaya konulmalı ve yayınlanmalıdır’ gibi sonuçlara ulaşılmıştır."

"YÖNETMELİK KATILIMCI ANLAYIŞLA HAZIRLANDI"

Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, 2012 Teftiş Raporu’nun son bölümünde belirtilen hususlar konusunda yeni yönetmelik hazırlanmasının kanuni zorunluluk olduğunun ortaya konulduğunu; ‘Aksi uygulamaların; gerek disiplin hukuku ve gerekse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. Maddesindeki 'kamu görevlisi' deyimi ve muhtelif cezai müeyyide içeren hükümler kapsamında değerlendirilecek sorumluluklar doğurabileceğinin bilinmesi sağlanmalıdır’ ibaresinin vurgulandığını ifade etti. Büyükakın, "Teftiş raporlarının zorunluluk haline getirdiği yönetmelikle ilgili olarak; gerekli tüm birimler hareke geçirilerek katılımcı bir anlayışla hazırlanmaya başlamıştır. Gerek genel sanat yönetmeni, gerekse A, B, C tüm kadrolara panolarla duyurular yapılmış ve herkesten görüş istenmiştir. Yapılan onlarca toplantı sonucunda; istisnasız herkesin katılımıyla tüm sanat camiasının takdirini kazanmış bir yönetmelik hazırlanmıştır. Ki ülkemizin değişik illerinde yönetmelikle ilgili tartışmalar yaşanırken, bizim hazırlamış olduğumuz yönetmelik katılımcı bir anlayışla 15.03.2012 tarihli ve 101 sayılı kararla meclisimizde onaylanmıştır." ifadelerini kullandı.

"SANATI ÖZGÜRLEŞTİREN YÖNETMELİK"

Sanatı, mevcut kanunlar çerçevesince olabildiğince özgürleştiren bir yönetmelik hazırlandığını kaydeden Büyükakın, "Örneğin repertuar kurulunda hiçbir bürokrat yoktur. Sanat yönetim kurulunda 5 sanatçı ve sadece iki bürokrat mevcuttur ki kararlar çoğunlukla alınmaktadır. Yönetim kurulunda yer alan sanatçılar tüm sanatçıların oy kullanımıyla belirlenmektedir.” dedi.

Teşvik ikramiyeleri hakkında bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın, “Şehir Tiyatroları bünyesinde görev yapmakta olan sanatçılar maaş, ikramiye ve teşvik ikramiyeleri konusunda işletilen yasal süreçte; aylık maaşlarına ek olarak yılda dört adet yasal ikramiye almaktadırlar. Bunlara ek olarak ilgili kararname doğrultusunda iki adet de ‘teşvik ikramiyesi’ alabilmektedirler. Teşvik ikramiyelerinin hangi şartlarda ve nasıl ödeneceği de Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan kararnamenin 9. maddesinde, ‘Olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlere iki aylık ücret teşvik ikramiyesi olarak verilir’ şeklinde hüküm altına alınmıştır. Bu hükümler çerçevesinde Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu (Yedi kişiden oluşan kurulun ikisi bürokrat, beşi sanatçılardan oluşmaktadır) tarafından sanatçıların performans ve teşvik ikramiyesi kriterleri oluşturulmuş, yasal onay süreçlerinden sonra tüm personelin bilgisine sunulmuştur." diye konuştu.

"BERİKAN’LA BİRLİKTELİĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Genel sanat yönetmeninin istifasıyla ilgili konuşan Büyükakın, sözlerini şöyle tamamladı: "Tiyatronun kurumsallaşması adına her türlü anlayışı ve çalışmayı ortaya koyan, tiyatroyu hiçbir zaman olmadığı kadar kurumsallaştıran, herkesin takdir ettiği yönetmelik yapıp tüm Türkiye’ye örnek olan sayın Genel Sanat Yönetmenimiz Veysel Sami Berikan; kişisel sebeplerle ayrılmak istediğini dile getirmiş ve bu talebi de idarece uygun görülmüştür. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da tiyatroya çalışma arkadaşımız olarak katkılarını sürdürecektir. Biz kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bu bir bayrak yarışıdır. Bundan böyle bu görevi yine içinizden biriyle sürdüreceğiz. Tiyatronun içinden gelen bir arkadaşımız Mehmet Çevik. Bundan sonraki görevinde kendisine başarılar diliyorum."

"MEHMET ÇEVİK’E BAŞARILAR DİLİYORUM"

Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan ise yaptığı konuşmada, istifa nedeninin Gezi oylarıyla alakalı olmadığını söyledi. Kendince bazı çalışma prensipleri olduğunu söyleyen Berikan, “Sezon başı olması sebebiyle istifamı verdim. Altını net bir şekilde çizmek istiyorum. İstifamın herhangi bir arkadaşımızla, herhangi bir yöneticimizle ya da ülkede olan herhangi bir olayla en ufak bir bağlantısı yoktur. Bütün arkadaşlarımıza, katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yeni Genel Sanat Yönetmenimiz Mehmet Çevik’e de görevinde başarılar diliyorum." dedi.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Çevik de yaptığı konuşmada, Veysel Sami Berikan’ın, Şehir Tiyatroları’nı sorunsuz bir şekilde teslim ettiğini belirterek kendisini şanslı gördüğünü söyledi. Bir an önce iş yapılması gerektiğini vurgulayan Çevik, "Kentin dinamikleri ve ortak bir akılla çok güzel işler yapacağız. Unutulmamalıdır ki Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu kentin tiyatrosudur." ifadelerini kullandı.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.