Bursa’nın Değerleri Mercek Altında

Bursa’nın Değerleri Mercek Altında

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Bursa, Türkiye’nin 2014 yılı için UNESCO Dünya kültür miras listesi adayı oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla Bursa, Türkiye’nin 2014 yılı için UNESCO Dünya kültür miras listesi adayı oldu. UNESCO’ya ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girme konusunda adaylık başvurusunda bulunan Bursa’ya gelen UNESCO Uzmanı Alvaro Gomez Server, 3 gün boyunca kentte incelemelerde bulunacak.

UNESCO Uzmanı Alvaro Gomez Server, Bursa ziyaretinde, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç ile bir araya geldi. Acemler’deki Başkanlık makamında gerçekleştirilen ziyarette, Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Nalan Fidan, adaylık sürecini ve çalışmanın detaylarını anlattı. Adaylık dosyasının ‘Bursa Hanlar Bölgesi’, ‘Sultan Külliyeleri’ ve ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ konularında hazırlandığını ifade eden ve UNESCO ile ilgili Bursa’da yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini vurgulayan Fidan, Osmanlı’nın başkenti Bursa’daki değerlerin dünya kültür mirası listesinde yer alması adına, alan yönetimince onaylanan planın Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de onaylandığını ve böylece yönetim planının gelecek 5 yıl için de uygulanabilir hale geldiğini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç ise doğal ve kültürel değerlerin sadece bulundukları ülkelere özgü olmadığını, bunların tüm dünya insanlarının ortak malı olduğunu ifade etti. Bursa’nın değerlerinin UNESCO ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girme konusunda yoğun çalışmalarda bulunan Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ile projeye emek veren ekibi tebrik eden Ödünç, “Bizler, Bursa olarak sahip olduğumuz değerleri dünya ile paylaşmaya hazırız” diye konuştu.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) gözlemcileri ve Türkiye üyelerinin de katıldığı ziyarette, UNESCO Uzmanı Alvaro Gomez Server, Bursa’da bulunmanın heyecanını yaşadığını söyleyerek, “Bursa’da tarihi yapıda sorun yok, ancak şehir planlaması konusunda incelemeler yaparak, Bursa’nın kuruluş modelini en iyi şekilde algılayıp UNESCO’ya en doğru şekilde bildirmeyi hedefliyorum” dedi.

Ziyaretin sonunda Başkanvekili Ödünç, konuklarına plaket ve Bursa’ya özgü hediyeler verdi. İncelemelerin tamamlanmasının ardından UNESCO değerlendirme sonucunu 2014 yılı Şubat ayında açıklayacak.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.