Bursa Ulu Camii'de, 'Anadolu’nun Klasik Sanatları' Sergisi Açıldı

Bursa Ulu Camii'de, 'Anadolu’nun Klasik Sanatları' Sergisi Açıldı
İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi tarafından hazırlanan ‘Anadolu'da Klasik Sanatlar’ sergisi ile ‘81 ilde 81 Sergi 81 Seminer’ projesinin birincisi, "Yaşayan en büyük hat sanatı müzesi" kabul edilen Bursa Ulu Camii'nde açıldı.

İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi tarafından hazırlanan ‘Anadolu'da Klasik Sanatlar’ sergisi ile ‘81 ilde 81 Sergi 81 Seminer’ projesinin birincisi, "Yaşayan en büyük hat sanatı müzesi" kabul edilen Bursa Ulu Camii'nde açıldı.

Klasik sanat eserlerinin yeni nesillere taşınmasını amaçlayan çalışma kapsamında, hat, tezhip, minyatür, katı', ebru, cilt, çini, kalem işi, Edirnekâri, kündekâri, sedef kakma, naht gibi klasik sanatlardan oluşan sergi, Ulu Camii'nde meraklılarıyla buluştu. 170 sanatkarın hazırladığı 100 eserin yer aldığı sergi kapsamında, Hattat Hasan Çelebi, Prof. Uğur Derman, Semih İrteş ve Hilmi Şenalp da sanatları hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun'un açılışına katıldığı sergiye, Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Camiye gelen yüzlerce insan, sergiyi gezerek birbirinden değerli eserleri görüntülemeye çalıştı. Vatandaşlar, sergiden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Sanatların yeni nesillerce öğrenilmesinin önemine değinen ziyaretçiler, "İnşallah devamı gelir, bu çalışmalar çok önemli. Çok beğendim. Bunun gelişmesi gerekiyor, yeni nesillerin yetişmesi gerekiyor. Bu açıdan önemli buluyorum. Türkiye'nin her yerinde gösterileceğini duydum ona da çok sevindim. Cuma gününden haberim vardı, sergiyi görmeye geldim." dedi.

İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi Kurucusu Ahmet Zeki Yavaş da, 10 yıl devam etmesi planlanan Anadolu'da Klasik Sanatlar" sergisi ile "81 ilde 81 Sergi 81 Seminer" projesinin önemine dikkat çekti.

Hat, tezhip, minyatür, katı', ebru, cilt, çini, kalem işi, edirnekâri, kündekâri, sedef kakma, naht gibi klasik sanatların mirasçısı olduklarına dikkat çeken Yavaş, şunları dile getirdi: "Klasik sanatların sahibi olduğumuz bilincini halkımızda uyandırmak, tanıtımını yapmak ve en güzel örneklerini milletimizle buluşturmak gayesiyle, 10 yıl süreyle devam edecek Anadolu'da Klasik Sanatlar adıyla 81 ilde 81 sergi, 81 seminer projesinin birincisini sanat dolu bu güzel mekanda hayata geçirmekteyiz. Yıldırım Beyazıt Han, Emir Sultan, Somuncu Baba, Süleyman Çelebi ve bu civarda adı geçen diğer manevi şahsiyetleri rahmetle anarak, yaşayan en büyük hat sanatı müzesi özelliğini taşıyan bu mekanda, Bismillahirrahmanirrahim diyerek bu projeyi başlatıyoruz."

Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ise Peygamber Efendimiz (sav) döneminde camilerin çeşitli etkinlikler ve toplantılar için kullanıldığına dikkat çekti. "Kur'an'ı Kerim, Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı" sözünü hatırlatan Ay, "Şunu söyleyebiliriz ki şu anda Kur'an İstanbul'da da en güzel şekilde okunuyor. Ama tartışılmaz bir gerçek vardır ki, Kur'an-ı Kerim, ta başından beri şanlı ecdadımızın elinde en güzel örnekleri ile yazılmıştır. Şu mübarek mabette her biri el emeği göz nuru olan muhteşem eserler, ecdadımızın bizlere bıraktığı eserlerdir." diye konuştu.

Bursa'da 3 gün sürecek program kapsamında Merinos Atatürk Kültür Merkezi'nde bir sergi ve seminer yapılacak, ayrıca İznik başta olmak üzere Bursa'nın tarihi mekanları ziyaret edilecek.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.