Burhan: Yerel Medyanın Derdi, Uydu Maliyetleri Ve Rtük Cezaları

Burhan: Yerel Medyanın Derdi, Uydu Maliyetleri Ve Rtük Cezaları

Anadolu Yayın Platformu Başkanı Sinan Burhan, Basın İlan Kurumu destekleri ile ayakta kalabilen yerel medyanın en büyük sorunlarını uydu maliyetleri ve RTÜK’ün kestiği cezalar olarak sıraladı.    Platform yönetimi ile...

Anadolu Yayın Platformu Başkanı Sinan Burhan, Basın İlan Kurumu destekleri ile ayakta kalabilen yerel medyanın en büyük sorunlarını uydu maliyetleri ve RTÜK’ün kestiği cezalar olarak sıraladı.

    Platform yönetimi ile birlikte Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ı ziyaret eden Başkan Sinan Burhan, yerel medyanın sorunları ve çözümüne yönelik düşüncelerini aktardı.

    

    Yerel gazetelerin bugün Basın İlan Kurumu destekleri ile ayakta kaldığına işaret eden burhan,

“Bu destekler önemlidir ve daha da artırılmalıdır. Ancak burada yerel televizyonlar ihmal edilmektedir. Resmi ilanlardan ve kamu reklamlarından bundan sonra yerel televizyonlarda istifade etmelidir. Bu düzenleme yapılırsa döneminizde devrim niteliğinde bir adım atılmış olacaktır. Tarihe not düşülen bir düzenleme olacaktır.” dedi.

    Önemli sorunlardan birisinin de yerel televizyonlar için uydu maliyetleri olduğunu kaydeden Burhan, şöyle devam etti: "Dördüncü uydumuzu uzaya gönderdik. Bu uydu ile birlikte Türksat’ın uydu ücretleri düşmesi gerekir. Yerel kanalların dünya ile buluşmasını sağlayan uydu maliyetlerinin düşmesi yerel televizyonların güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Bu durum demokrasinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Ara rejim ve darbe dönemlerinde yerel medyanın önemi iyice anlaşılmaktadır. 28 Şubat döneminde yerel medya milli iradenin yanında durmuştur."

    Burhan bir diğer sorunu ise Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) vermiş olduğu yüklü para cezaları olduğunu belirterek "Bu cezalar doğrudan satışla ilgilidir. Bu cezaların kaldırılması yada düşürülmesi yerel televizyonların en büyük sorunudur. Bu soruna mutlaka el atılmalıdır." diye konuştu.

    YEREL MEDYANIN TALEPLERİ

    Anadolu Yayın Platformu Başkanı, yerel medyanın sıkıntılarının giderilmesi için de şu düzenlemeleri talep etti: "Radyo Televizyon Üst Kuruluna üye olarak yerel medya mensuplarından biriside aday olabilmelidir. Yerel medyanın teknolojik transferi için gümrüklerde kolaylık sağlanmalı ve iletişim yenilenmesi için kredi verilmelidir. Sarı Basın Kartının işlevsel hale getirilmesi gerekir. Eskiden olduğu gibi elektrik, ulaşım ve iletişim indirimi sağlanmalıdır. İletişim Fakültelerinden mezun olanlara devlet iş vermelidir. RTÜK ihale yapmaktan vazgeçmelidir. Mobil TV’ler ve IP tabanlı yayınlar varken vericilere dayalı ilkel yayın terk edilmelidir. Bunun yerine kiralama yöntemi oluşturulmalıdır. RTÜK Payları kaldırılmalıdır.”

    Burhan sözlerinin sorunda yerel medyanın en önemli özelliğinin demokrasiye verdiği katkı olduğunu dile getirerek, “Ülkemizin darbe dönemlerinde yaygın medya darbeye çanak tutarken yerel medya milletin değerlerinin yanında yer almıştır. Yerel medya millidir, yerlidir, maneviyatçıdır ve demokrattır.” düşüncesini paylaştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.