Buldan: Daraltılmış Bölgenin, Demokratikleşmeye Büyük Bir Katkısı Olmaz

Buldan: Daraltılmış Bölgenin, Demokratikleşmeye Büyük Bir Katkısı Olmaz

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Daraltılmış bölge sisteminin Türkiye’deki demokratikleşme alanında büyük bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Daraltılmış bölge sisteminin Türkiye’deki demokratikleşme alanında büyük bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum." dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, yüzde 10 seçim barajına karşı yürüyen Aylin Kotil’i Grup Yönetim Odası’nda kabul etti. Buldan burada gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Demokrasi paketinde, daraltılmış bölge gibi seçim sistemini değiştiriecek öneriler var. Değerlendirmeniz nedir?” sorusu üzerine Buldan, “Henüz bize yansıyan bir şey yok. Demokrasi paketinde yüzde 10 seçim barajı düşer mi düşmez mi bilmiyoruz. Basına yansıdığı kadarı ile yüzde 7’lik bir orana düşürülmesi konusunda tartışmanın yürütüldüğünü duyduk. Daraltılmış bölge sisteminin Türkiye’deki demokratikleşme alanında büyük bir katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Biz barajın yüzde 3’lere düşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında hiç olmaması gerekiyor ama olacaksa bile yüzde 3 sınırında kalması gerektiğini düşünüyoruz. Daraltılmış bölge sistemi de bize göre uygun değil." diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim barajı ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Buldan, Meclis’in herkesin kendisini özgürce ifade edebileceği bir alan olması gerektiğinin altını çizerek, "Dolayısı ile baraj sistemi kaldırılmalıdır. Bizim BDP olarak böyle bir sorunumuz yok. Bağımsız giriyoruz TBMM’ye ama herkesin böyle bir şeyi olmuyor. Yüzde 10 baraj sistemi kalkmalı. Başbakanın da bunu artık gündemine alması gerekiyor." dedi.

AYLİN KOTİL: BEN 880 BİNADIM ATTIM, ŞİMDİ PARTİLER BİR ADIM ATMALI

Öte yandan Aylin Kotil, kabulde yaptığı açıklamada yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için İstanbul’dan Ankara’ya yaklaşık 440 km yürüdüğünü hatırlattı. Meclis’te grubu bulanan tüm partilerden randevu istediğini ancak sadece iki partinin kendisine dönüş yaptığını dile getiren Kotil, "Bunlardan biri BDP, diğeri CHP. Diğer partilerden cevap gelmedi. Burada benim vereceğim tek bir mesaj var. Ben bu yol boyunca 880 bin adım attım. Şimdi Meclis’te grubu bulunan partilerden bir adım atmalarını istiyorum." ifadelerini kullandı. Kotil, konuşmasının ardından dilekçe ve manifestosunu, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’a sundu.

Buldan, yüzde 10 barajının antidemokratik bir uygulama olduğunu ifade ederken, TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise "Genelde hep söylenir, çare yoksa yol çaredir. Aylin hanım da çare yok dedi. İstanbul’dan buraya kadar 500 km yol yürüyerek, bir çok insana, siyasi partilere ders vererek geldi.” dedi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.