Buğday Pazarı yavaş ilerliyor!

Buğday Pazarı yavaş ilerliyor!

İhalesi tamamlanıp, yapımına başlanılan tarihi Eski Buğday Pazarı çalışmaları, olumsuz hava şartları dolayısıyla durdu

Bir zamanlar zahirecilerin, uncuların, tohumcuların, çuvalcıların, nakliye işlerini yapan at arabalarının pazarı olan Tarihi Eski Buğday Pazarı, adeta kabristana dönmüş durumda. 800 araçlık katlı yeraltı otoparkı, Tarım Tarihi Müzesi, işyerleri ve meydan yapılması planlanan alanda kargaşa sürüyor. Müze kazısı sona eren ve kısa süre içinde bitirilmesi planlanan projede, bir türlü sona gelinmiyor. Daha önce tarihi temeller çıktığı için çalışmaları durdurulan, bir de eski dükkanlara ait kalıntılar bulunan Eski Buğday Pazarı'nın çilesi, bitmiyor. Konya'ya değer katması düşünülen, çalışmaları sık sık askıya alınan tarihi Eski Buğday Pazarı çalışmaları, çevre esnafını büyük oranda da rahatsız ediyor. Esnaf, projenin yıllardır tamamlanamamasından mağduriyetler yaşıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan Eski Buğday Pazarı'nda çalışmalar, olumsuz hava şartları dolayısı ile yine durduruldu. Çalışma, 2016 yılında kazı sırasında ortaya çıkan temeller yüzünden de beklemeye alınmıştı. Projenin akıbeti merak ediliyor.

ESNAFIN ZARARI BÜYÜK OLDU

Ömer Saylık, Eski Buğday Pazarı'nda çalışmalara 4 yıldır başlandığını söyledi. “4 yıldır hala bir sonuç alınamadı” diyen Saylık, şunları kaydetti: “Her yıl bizlere bu yıl bitecek deniliyor. Esnaf olarak, zarar ediyoruz. Bu alan işin içinden çıkılamaz bir alan oldu. Trafik rezil. Konya'nın her türlü olumsuzluğu burada. Bize en azından doğru bir açıklama yapılsın. Neden hala bitirilmediğini anlamış değiliz. Biz soruyoruz yetkililere neden bitirilmediğini. Yüklenici firma hemen yapacaklarını söylüyor. Diğer yetkililer belirsiz diyor. Bir an önce çalışmaların bitirilmesini ve yaza buranın tamamlanmış şekilde girmesini istiyoruz.”

resim-071.jpg

TARİHİ ALAN MEZARLIĞA BENZETİLDİ

Mustafa Kayhan da muhataplarının olmadığını dile getirdi. Esnafın daha fazla şikayetçi olmaması için yetkililerin alana sadece gidip gidip geldiklerini kaydeden Kayhan, “İcraat yok. Çevre esnafı, kirasını ödeyemez hale geldi. Sürücüler, araçlarını dükkanlarımızın önüne park ediyor. Bura Konya'nın atıl bir bölgesi haline geldi. Bizim çocukluğumuz zamanında burası Konya'nın en güzel yerlerinden biriydi. Büyükşehir belediye başkanımız Sayın Tahir Akyürek, gelip buradaki esnaflar ile konuşmuyor. Konya'ya tatile gelen bir insanın burayı bu bu haliyle görmesi çok mu doğru bir şey? Burası mezarlık gibi görülüyor” şeklinde konuştu.

1 KEPÇE 1 KAMYON İLE ÇALIŞTILAR

Esnaf Mustafa Kayhan, alana tabelanın çok önceden asıldığını üzerinden neredeyse 20 yıl geçtiğini hatırlattı. Kayhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tabela asıldığında askerlik kağıdım gelmişti. 20 yıldır burası böyle. İnşaatın durmasının sebebi şuan için kar yağması. Daha öncesinde de bir kepçe bir kamyon vardı. Başka birşey yoktu. Koskoca inşaat sahasının durumu buydu. 3 yıl içerisinde ancak bunu yapabildiler.” 2016 yılının ilk ayında yaptığımız haberin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından konu ile ilgili bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada şu ifadeler yer almıştı: “Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Konya’daki tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, “Tarihi Osmanlı Buğday Pazarı”nda tarihi ortaya çıkaracak projeyi sürdürüyor. Eski Buğday Pazarı’nda 27 bin 850 metrekarelik bir alanda Selçuklu mimarisiyle Türkiye’nin ilk tarım müzesi, işyerleri, farklı büyüklüklerde salonlar, yer altı otoparkı ve meydan yapılacak. Bölgede, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun denetiminde kazı çalışmaları yapıldı. Kazı çalışmalarında çıkan tarihi duvarlar sebebiyle Kurul’un incelemesi devam etmektedir. Kurul’un onayıyla hazırlanacak proje çerçevesinde çalışmalar devam edecektir.”

EMRE ÖZGÜL/ALİ İBİLEME

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum