Buğday Pazarı onayladı

Buğday Pazarı onayladı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin 3 yıl önce projelenderdiği ve tarihi temel kalıntıları yüzünden duran proje Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayıyla yeniden başladı. Proje kapsamında tarihi kapılar yeniden restore edilecek

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce ihalesi yapılan Tarihi Buğday Pazarı projesi kazı çalışmalarında ortaya çıkan temeller yüzünden beklemeye alınmıştı.  Konya'ya büyük bir değer katması beklenen Tarihi Buğday Pazarı projesi Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından geçtiğimiz haftalarda onaylandı. Anıtlar Kurulu'nun onayının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi proje çalışmalarını hızlandırdı.

TARİHİ KAPILAR RESTORE EDİLECEK

Kazılarda çıkan tarihi temem kalıntılarının neredeyse tamamı yerinden kaldırılıyor. Tarihi temel kalıntıları tamamen çürümesi yüzünden koruma altına alınmayacak. Buğday Pazarı'nın girişinde bulunan iki tarihi kapı ise yeniden aslı sadık kalınarak, restore edilecek.Çalışmalarına başlanan proje kapsamında bölgeye 800 araçlık katlı yeraltı otoparkı, Tarım Tarihi Müzesi, işyerleri ve meydan yapılması planlanıyordu. Proje kapsamında Tarihi Tarım Müzesi de yapılacak.  Tarihi temel kalıntıları yüzünden geciken proje bölgedeki esnafı da mağdur etmişti. Esnaf, projenin bir an önce bitirilip hayata geçirilmesini istiyor.  Projenin ne zaman tamamlanacağı ise tam olarak belli değil.

TARİHİ TEMELLER KORUNAMAYACAK

Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, projenin geçtiğimiz aylarda onaylandığını belirterek, proje kapsamında denetimlerin Müze yetkilileri ve Büyükşehir tarafından yapılacağını söyledi. Kazılar sırasında ortaya çıkan temellerin yok olmaya yüz tuttuğunu ve  koruma altına alınmayacak kadar çürüdüğünü aktaran yetkililer, "Tarihi Buğday Pazarı projesinin kazıları başladığı zaman çok sayıda temel kalıntısı ortaya çıkmıştı. Bu kalıntıların koruma altına alınması için proje belli bir süre beklemeye alınmıştı. Geçtiğimiz aylarda denetimler yeniden başladı ve projeye onay verildi. Kazıda ortaya çıkan temellerin korunması için çaba gösterdik. Fakat uzun süre toprak altında kalması ve nemlenmesi yüzünden temeller büyük oranda çürümüş. Korunamayacak kadar eskimiş. Tarihi kapılar yeniden restore edilecek.  Büyükşehir Belediyesi, bölgede bir proje hayata geçirmek için çalışmalara başladı" dedi.

PROJELER TARİHİ TEMELLERE TAKILIYOR

Konya'da Şehir Meydanı'nda yapılması planlanan Selçuklu Müzesi ve Beşyol Kavşağı'nda yapılması planlanan projeler de kazılardan tarihi temel kalıntılarının çıkması yüzünden ya iptal oldu ya da gecikti. Şehir Meydanı'nda bulunan ve 5 yıldır beklemede olan temel kalıntıları korunarak, proje devam ettirilecek. Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu temellerin korunması şartıyla Büyükşehir Belediyesi'nin projesine onay verdi. Geçtiğimiz yıllarda Zindankale Katlı Otopark'ının yapımı sırasında ortaya çıkan tarihi kalenin temel kalıntıları ise koruma altına alındı ve inşaat temellere zarar verilmeden tamamlanmıştı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum