Bu Uygulama Öğrencileri Üzüp, Velileri Sevindiriyor
Eskişehir’de bir okuldaki uygulama sayesinde veliler öğrencilerinin durumundan anında haberdar oluyor.
Çamlıca Ticaret Odası İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Fatih Güngör tarafından ortaya atılan fikir, velilerin an be an çocuklarından haberdar olmalarını sağlıyor. Uygulama; öğrencilerin ödevlerini yapıp yapmadıklarından, sınıftaki davranışlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Öğretmenlerin ders sırasında kağıtlara aldığı notlar, teneffüs arasında bilgisayardaki programa yükleniyor. Program ise, velilerin cep telefonlarına otomatik olarak mesaj göndererek durumları hakkında bilgilendiriyor. Bu sayede veliler, çocuklarının okuldaki gidişatını, davranışlarını ve aldığı puanları anında öğrenebiliyor. Olumlu yönde ilerleme sağlayan öğrencilere her ay sonunda farklı ödüller verilirken, olumsuz yönde ilerleyen öğrenciler farklı engellemelerle karşılaşıyor.
"OLUMLU GERİ BİLDİRİMLER ALDIK"
Program hakkında bilgilendirmelerde bulunan Çamlıca Ticaret Odası İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Ayşegül Demir, projenin 2 yıldır uygulandığını söyledi. Projenin çok güzel ilerlediğine değinen Demir, "Öncelikle velilerin arkamızda durması gerekiyordu bu projede. En çok aradığımız oydu, velilerimizin çok büyük desteği oldu. Çünkü öğrencilerin bütün davranışlardan direkt velilerin haberi oldu. Bu yüzden de velilerin de çok artı tepkisi oldu. Öğrencilerimiz de aynı zamanda her ayın sonunda ödüllendirme yapıldığı için heyecanla bu törenleri beklediler, olumlu geri bildirimler aldık. En önemli faydası motive, yani sıradan bir okul hayatı yerine sürekli her ay sonu ödül bekleyen çocuklar ve birbirleri ile yarış halinde olan öğrenciler gördük. Aynı zamanda sınıfta dersin düzenini bozan öğrenci sayısında önemli ölçüde azalma oldu. Onun dışında akademik başarıları arttı. Öncelikle biz olumlu davranışlara önem verdik ve bunun sonucunda akademik başarıları da arttı" dedi.
"PROJE, BİZİM OKULUMUZ DIŞINDA HİÇ BİR OKULDA YOK"
Ödüller ve engellemeler ile ilgili açıklamalarda da bulunan Demir, her ay alınan toplam puana göre değişikliklerin olduğunu anlattı. Proje’nin Milli Eğitim Bakanlığı’na ait diğer okullarda olmadığını belirten Demir, "Ödüllerimiz başarı belgesinden başlıyor. En düşük puan başarı belgesi, başarı belgesinden sonra sinema bileti, kantinden hediye çeki, gurur tablosunda yer alma ve en yüksek puana da tiyatro bileti ve aile ile birlikte akşam yemeği düzenliyoruz. Aslında çocukların en çok olumlu davranış geliştireceği ceza yöntemi, sevdiği bir şeyden mahrum bırakmaktır. Biz de onu biraz uyguladık. Örneğin teneffüse çıkamama, beden eğitimi dersine katılamama ve bahçe temizliği gibi cezalar. Bunları yapmak istemedikleri için genelde çabalıyorlar. Proje, bizim okulumuz dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na ait hiçbir okulda yok şu anda. Böylelikle biz diğer okullara biraz da örnek olmuş oluyoruz. Özellikle ilkokul ve ortaokul döneminde çok olumlu olabilecek bir proje" şeklinde konuştu.
"AKADEMİK BAŞARIYI BAZ ALAN BİR PROJE"
Projenin veliler ile yaşanan sorunlara da engel olduğunu aktaran Rehberlik Öğretmeni Ayşegül Demir, okulun diğer projelerine de değinerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
"Mesela ödev yapmama gibi olumsuz bir durumda puanı kırılıyor çocuğun. Ödev yapmadığına dair bir mesaj gidiyor ailesine. Çocuk, ‘Ben ödevimi yapmıştım’ diyor ve veliler bunun için gelip bize ‘Çocuğumun ödev yapmadığına nereden karar verdiniz?’ diye sorabiliyor. Biz de onlara resmi bir şekilde kanıtlıyoruz. Yani öğretmen bir kağıda yazıyor, o kağıdı memur veya öğretmenler girişini yapıyor, sistemde yer alıyor. Biz direkt sistemden şu gün şu öğretmenden ödevini yapmamış ya da şu öğretmenin dersinde ders düzenini bozmuş diyebiliyoruz. Bunun dışında sadece tek bir projemiz yok, ‘Altınkalemler’ projemiz de var. Kredi puanlarının yüzde 20’si sadece burayı etkiliyor. ‘Altınkalemler’ daha çok akademik başarıyı baz alan bir proje. Sene sonunda ‘Altınkalemler Ödül Töreni’ yapıyoruz. Geçen yıl ilkini yaptık hatta. Kırmızı halıda çocuklar ödüllerini aldılar. Altı farklı branş var; Matematik, Türkçe, İngilizce, Sosyal Bilgiler, Arapça ve Fen Bilgisi olmak üzere. Sertifika alıyor çocuklar ve o sertifikaları toplayıp sene sonunda bir sınava tabi tutulup, öğretmenler kurulu olarak toplam 6 kişiye ödül veriyoruz."
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.