Bu şartlarda çocuk okutmak çok zor
2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül'de başlayacak. Üniversiteler de eylül ayı içinde açılacak. Velilerin okula başlayacak öğrenciler için alışverişi başladı. Birçok veli, okul üniforması, çanta, suluk ve diğer bazı ihtiyaçları bugünden almaya başladı. Okulların açılmasına 1 aydan kısa bir süre kala, velilerin alışverişini şimdiden yapmasının gerekçesi ise “Ürünlerin gün geçtikçe daha da zamlanacağı endişesi” oldu. Okul formaları, kırtasiye malzemelerinin fiyatı ise vatandaşın belini büktü. Bu konudaki hayat pahalılığı da, velileri de ciddi şekilde zorladı.
ALAGÖZ: OKUL ÜRÜNLERİNİN FİYATI UÇTU
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, Kalkınma İktisatçısı Prof. Dr. Mehmet Alagöz, eylül ayında okulların açılacağını hatırlatarak, velilerin ekonomik olarak zorda olduğuna dikkat çekti. Defter, kalem, çanta, kıyafet ve benzeri birçok ürünün fiyatının uçtuğunu dile getiren Alagöz, “Servis ücretleri artan benzin ve motorin fiyatlarından dolayı uçmuş durumda. Üniversite öğrencileri kiralayacak ev bulamayacak, bulsa bile yüksek fiyattan dolayı tutamayacak. İktidarın ise bunlara çözümü yok. Bu şartlarda öğrenci okutabilmek çok zor. Önceden bir memur, farklı şehirlerde üniversite okuyan iki çocuğunu rahat rahat okutabilirken, bugün okula yeni başlayacak çocuğunun masraflarını karşılamakta bile zorlanıyor ” şeklinde konuştu.
KIRTASİYE FİYATLARI GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 70 ARTTI
Kırtasiye malzemelerine de geçen yıla oranla ciddi zam geldi. Mavigül Kitap ve Kırtasiye İşletme Sahibi Ahmet Gül, fiyatların geçen yıla oranla yüzde 60-70 aralığında arttığına dikkat çekti. Fiyatların yükselmesiyle birlikte işlerinde azalma olduğunu kaydeden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskiden 10 müşteri dükkâna girer, 8'i alışveriş yapardı. Bugün 10 insan giriyorsa, en fazla 6'sı alışveriş yapabiliyor. Müşteri sayımız azaldı. Vatandaş, ürünlerin hepsini almaktan ziyade, öncelikli acil olanlara yöneliyor. Diğer malzemeleri sonra alıyor. İhtiyaçlar ertelenerek, alışveriş yapılıyor. Fiyatı en çok artan ürün ise kağıt malzemeleri oldu.”
2 TİŞÖRT 2 PANTOLON BİN 120 TL!
Konya'da kısa kollu okul tişörtlerinin fiyatı 150 liradan başlıyor. Uzun kollu okul kıyafetleri ise 160 liradan satışa sunuluyor. Okul pantolonları bedenine göre en ucuz 250 liradan başlıyor. Bir ailenin çocuğuna alacağı 2 kısa kollu tişört, 2 uzun kollu okul kıyafeti, 2 pantolonun toplam fiyatı ise bin 120 lira tutuyor.
OKUL SERVİS ÜCRETLERİNE EN AZ YÜZDE 82 ZAM BEKLENİYOR
Konya'da 2022-2023 yılı eğitim öğretim döneminde servis ücretleri tarifesi şöyleydi:
0-3 kilometre 4 bin 660 TL
0-6 kilometre 5 bin 175 TL
0-12 kilometre 5 bin 695 TLY
0-20 kilometre 6 bin 210 TL
En kısa mesafeye veliler ortalama aylık 517 lira veriyordu. Edinilen bilgilere göre mazot fiyatlarındaki artıştan ötürü, Konya'da okul servis ücretlerine en az yüzde 82 oranında zam gelecek. Geçen eğitim öğretim döneminde 0-3 kilometreye 517 lira veren bir veli, bu yıl ortalama 950 TL verecek. Servis ücretlerindeki bu artış da velilerin bütçesini hayli zorlayacak.
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.