Bu kervan yürüyecek

Bu kervan yürüyecek

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasımıza sahip çıkmak amacıyla düzenlenen “Mazi'den Ati'ye Ticaret Kervan Yürüyüşü” Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'nda gerçekleşti

MÜSİAD Konya Şubesi tarihi mirasımıza sahip çıkmak amacıyla geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak, “Mazi'den Ati'ye Ticaret Kervan Yürüyüşü” programı düzenledi. MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'nda gerçekleşen programa Vali Muammer Erol, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik ve çok sayıda iş adamı katıldı. Programda ilk olarak atların ve develerin bulunduğu temsili ticaret kervanı ile birlikte MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'na yüründü. Yaklaşık 3 kilometre kervan ile birlikte yürüyüş düzenlenerek, tarihi miras tekrar yaşatıldı. Yürüyüş sonrası da hayvanların yükü indirilerek temsili olarak kervan karşılandı.

yeni-2-1.jpg

TİCARETİ CANLANDIRAN EN ÖNEMİL ETKEN

Yürüyüşün tamamlanmasıyla birlikte açıklama yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, uzun zamandan beri bu kervan hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'nın 1207 yılında yapıldığını ifade eden Şimşek, “Ülkenin sosyo ekonomisini geliştirmek ticareti canlandırmak amacıyla Selçuklu'lar zamanında yapılan bu kervan sarayda mola verdik. Anadolu coğrafyası zor bir coğrafya bu coğrafyada hiçbir zaman güle oynaya medeniyetimiz yeşillenmemiş. Milli birlik ve beraberliğimizi yapılan saldıralar bizi durduramayacaktır. Ankara'da yaşanan olayı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Kim ne yaparsa yapsın millete ne kastı olursa olsun bu

milletin kutlu yürüyüşünü engellemeyecek. Bin yıllık tarihimizde bunu başardık. Yakın bir gelecekte terörün kökünün kuruyacağına inanıyoruz” dedi. 

yeni-2-2.jpg

HERKESE EŞİT MUAMELE

Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin ticareti daha iyi yapabilmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Şimşek, “Bunların başında ise ulaşım ve konaklama imkanın çok kısa olduğu o dönemde ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılama amacıyla işlek ticaret yolları üzerinde yaptırılan büyük hanlar ve kervansaraylar bu günlere gelmiştir. İşlek ticaret yolları üzerinde yapılan kervansaraylarda 3 gün parasız kalma ve ücretsiz yemek yeme hakkı vardır. Kervansaraylara gelen Müslüman, Hıristiyan, zengin, fakir, köle ve hür konutlara aynı yemek verilmesi eşit davranılması İslam dininin misafirperverliğe ticarete, ve hayırseverliğe verdiği değeri koymasından son derece önemlidir” diye konuştu.

BU TİP ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Bu kervansarayın da önemli yollar üzerinde yer aldığını belirten Şimşek, “Restorasyon çalışmaları sonrası günümüze kadar son halini almıştır. Kervansarayımızda bu tip çalışmaların devam edeceğinin müjdesini vermekteyiz. Bu kervan Antalya tarafına ulaştığı için aslında bir ihracat kervan sarayıdır. Bugün biz geçmişten günümüze tekrar paylaşmak istedik. Konya'nın üretim kapasitesine ve 15 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak istiyoruz. Konya'nın bu ticaret kervanı ile lojistiğine de ışık tutmak istiyoruz. İş aleminin ihracatı, ithalatı ve üretimi için lojistik kaçınılmazdır. Konya, Karaman, Mersin sanayi koridorunda Konya önemli yere sahiptir. Çalışmaların tekrar kaldığı yerden devam etmesini arzu etmekteyiz. Develerle yola çıktık. Demir yolları ile Mersin limanına ve ötesine ulaştırmayı da inşallah devlet büyüklerimizden rica etmekteyiz. Yaşadığımız bu sancılı sürecin de bir an önce ortadan kalkmasını ümit ediyoruz. Programımıza katılan herkese teşekkür ediyorum. Allah'a emanet olun” ifadelerini kullandı.

yeni-fotooo.jpg

GELENEĞİMİZDE GÜZEL AHLAK VAR

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik ise, “Bizler büyük bir tarihin köklü bir medeniyetin zengin bir kültürün mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Çünkü geleneğimizde güzel ahlak var doğruluk var. Dürüstlük var. Biz geçmişte olduğu gibi bugün de gerçek zenginlik mal çokluğu ile değil. Gönül tokluğu ile olduğunu biliyoruz. Doğrulukla yapılmayan iş bereket getirmez. Getirse de sürekli olmaz diyoruz. İş ahlakını, meslek standartlarını, mülkiyet haklarını, 900 yıl önce ortaya koymuş bir geleneği tabiyiz. Bu kültürü, bu anlayışı, muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Anadolu’yu zenginleştiren, büyüten en önemli yapıtlardan biri de kervansaraydır. Ticaret yolları üzerine 30 ya da 40 kilometre arayla yaptırılan bu kervan saraylar ticaretin devlet ekonomisindeki önemini işaret etmektedir. Orta Çağ Avrupası'nın açlık ve sefillik içinde yaşadığı bir dönemde İslam medeniyetinin refah içinde yaşamasında dürüst, kurallı, güvenli ve hızlı ticaretin önemi büyüktür” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından programa katılan misafirlere Konya'nın geleneksel düğün pilavı ikram edildi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.