Bu ilaçları kullananlar yandı
Yayınlanma:
İlaç kullanmazsa kalp krizinden felce hatta ölüme kadar pek çok olumsuzlukla karşı karşıya kalan tiroid hastaları kapı kapı ilaç aramaktan bıkarken; ancak soruna günlerdir çözüm bulunamadı.
İlaç kullanmazsa kalp krizinden felce hatta ölüme kadar pek çok olumsuzlukla karşı karşıya kalan tiroid hastaları kapı kapı ilaç aramaktan bıkarken; ancak soruna günlerdir çözüm bulunamadı.
Eczacılara göre tiroid hastalarının sıkıntısı SGK’nın geri ödemede sorun yaratmasıyla başladı. En hayati ilaçlardan birinin piyasada bulunamaması vatandaşları da bezdirdi. Tiroid bezi çalışmayan veya olmayan hastalara hormonları dengelemesi için sunulan 3 farklı ilacın da piyasada bulunmamasını açıklayan üretici firmalar, talebin satış rakamlarının üstüne çıktığına ve ilacın etken maddesi yurtdışından ithal edildiği için maliyetlerin de yüksekliğine işaret etti.
AYNI SORUN DİL ALTI İLAÇTA DA OLMUŞTU
Kendisinin de her gün 5- 6 kişiye bu durumu anlatmak zorunda kaldığını belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, fiyatları 3 ile 7 TL arasında değişen bu ilaçların bir türlü bulunamamasını sağlık politikalarındaki aksaklıklara bağladı. Sayılkan, geçen yıllarda da 2- 3 TL’lik kalp, tansiyon için kullanılan dil altı ilaçlarında aynı sıkıntıların yaşandığını hatırlattı. Sayılkan, "Şimdi aynı sorun guatr ilaçlarında yaşanıyor. Sürekli ilaç firmalarından indirim istemek, ucuzlatarak sağlığı bütçe tutturma alanına çevirmek hastayı, doktorları ve bizleri mağdur eder. 2 liraya mal edilen ilacı 1.5 liraya satın derseniz o firma o ilacı yapmaz. Yapılmadığında bulamazlar ve eş değerine geçerler. Üç ilaç çıktı ancak talepler karşılanmayınca hastalar ilaç bulamaz hale geldi" dedi.
"VATANDAŞ PRİMİNİ ÖDÜYOR KARŞILIĞINI BULAMIYOR"
Sayılkan, sağlığa tasarruf gözüyle bakmanın yanlışlığına da dikkat çekti. Sayılkan, "Hayati öneme sahip ilaçlarda tasarruf önlemi alamazsınız. Firma zarar ederse o ilacı üretmez. İthal hammadde kökeni yabancıysa firmanın zararına üretim yaptıramazsınız. Çözümü ise şudur; eczacı ve hekimleri çağırırsınız. Hangi ilaçlar tasarruf dışında bırakılır, hangilerini devlet ödemeli birlikte çalışma yapılır. Vatandaş üzerine düşeni yapıyor. Vergisini, primini, katılım payını, muayene katkı payını ödüyor. Ama sağlık hizmeti hak ettiği şekilde sunulmuyor. Bu şartlar altında gitmez. Firmalar 341 tane ilaçta indirim yapamayacağını söyledi. Çoğu kanser ilacıydı. Umarım bu yanlıştan dönülür" diye konuştu.
DR. AYTUN ÇIRAY SORU ÖNERGESİ VERECEK
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray da konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması için TBMM’ye sunacağını kaydetti. Dr. Aytun Çıray da, "Bu hükümet sağlık harcamalarında büyük bir mali sıkıntı içine girdiği için tasarruf adı altında ilaç piyasasında da bir çok yanlış karar alıyor. Sadece onda değil 200’e yakın ilaç şu anda piyasadan çekildi. Bu ilaçlar hayati ilaçlar. Hükümetin özel ve acil olarak ele alması bu ilaçların ithalatını ya da üretimini sanayi ile görüşerek çözmesi gerekir" dedi.
UZMAN DOKTOR: BİRÇOK KİŞİ RİSKLE KARŞI KARŞIYA
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Duman ise Türkiye’de her 100 kişiden 4’ünün tiroid hastası olduğunu vurgulayarak Türkiye’de 3 tane muadili olan bu ilaçların bulunamaması halinde bir çok kişinin kalp krizi, beyin felci, ödem, koma gibi ölüme giden ağır sonuçlarla karşı karşıya bırakıldığını dile getirdi. Hastalar kadar doktor ve eczacıların da çok zor durumda kaldığının altını çizen Dr. Duman, "10- 15 tane eczane dolaşan, sinirleri yıpranan hastalarımız var. Soruna acil çözüm bulunmalı" diye konuştu.
Resmi İlanlar
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.