Bu hastalık Konya'ya gelirse sektörün nefesi kesilir!

Bu hastalık Konya'ya gelirse sektörün nefesi kesilir!

Konya'da yumurta fiyatları kontrolden çıktı. Söz konusu hastalık Konya'ya gelirse fiyatların daha da yükseleceği söyleniyor.

Yumurta fiyatı, son 1 hafta içinde hızla arttı. Fiyat artışına gerekçe olarak ise Ramazan ayının yaklaşması değil, kuş gribi vakaları gösterildi.  Afyon ve Denizli'de kuş gribi görülmesinin ardından gözler yumurta üretiminde ülkenin bir numarası olan Konya'ya çevrildi.

3-3-1-002.png

Temel tüketim ürünleri arasında başı çeken yumurtanın yeni fiyatı 70 lirayı aştı. Vatandaşın “En ucuz” diye nitelendirdiği marketlerde 30'lu yumurta 70 lirayı geçti.  Numarası ve büyüklüğüne göre yumurtanın fiyatı 75 liraya çıkıyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan, uzmanlar tarafından özellikle çocukların tüketmesi konusunda sık sık uyarı yapılan yumurta da lüks oldu. Fiyat artışına gerekçe olarak ise kuş gribi vakaları gösterildi. Denizli ve Afyon'da vakaların görülmesi, endişeyi artırdı. 

DENİZLİ VE AFYON'DA 6 MİLYONU AŞKIN HAYVAN İTLAF EDİLDİ!

Denizli ve Afyonkarahisar'da kuş gribi vakalarına rastlandı. Bunun üzerine iki ilde yaklaşık 6 milyonu aşkın kanatlı hayvan itlaf edildi. Yumurta üreticilerinin verdiği bilgilere göre Afyon Başmakçı'da ve Denizli Honaz'da 6,5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi. Üreticiler, salgının kontrol altına alındığını belirtti.

3-2-002.png

RAMAZAN İLE FİYAT ARTIŞININ ALAKASI YOK

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan yumurta pazarlamacısı Mustafa Oğurlu, kuş gribinin iki ilde görüldüğünü, Konya'nın da risk altında olabileceğini söyledi. Her iki ilde 7 milyona yakın hayvanın itlaf edildiğini aktaran Oğurlu, “Piyasada talep fazla. Yumurta az. İç piyasaya ancak yetebilecek oranda yumurta var” dedi. Fiyat artışının Ramazan ayının yaklaşmasıyla bir alakası olmadığını belirten Oğurlu, “Kuş gribinden dolayı son günlerde yumurta fiyatı arttı” şeklinde konuştu. 

KONYA'DA ÇALIŞANLAR VE KAMYONLAR SÜREKLİ İLAÇLANIYOR

Kuş gribinin ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen Oğurlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hastalık görülür görülmez, kümes kapanıyor. 1 yılda zor toplanıyor. 4 ay hastalığın geçme süresi, 4 ay da temizlenme süreci var. Konya, yumurta üretiminde ülkenin en önemli şehri. Allah korusun, önlem alınmazsa kolay yayılan bu hastalık her kümese girer. Bu sebeple çok titiz davranılmalı. Konya'da üreticiler, önlemlerini büyük ölçüde aldı. Elemanlar, kamyonlar sürekli ilaçlanıyor.” 

HASTALIK KONYA’YA GELİRSE SEKTÖRÜN NEFESİ KESİLİR!

Yumurta sektörünün toparlanma sürecine girdiğini, hammadde fiyatlarının sabit kaldığını kaydeden yumurta pazarlamacısı Mustafa Oğurlu, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Bir dönem gerçekten yumurta üreticileri zararına üretim yapıyordu. Maliyetler sabitlendi. Şimdi de kuş gribi vakaları görülmeye başlandı. Allah korusun, Konya'ya bu illet bulaşırsa, sektörün nefesi kesilir. Şirketlerin, üreticilerin ilaçlamayı aksatmaması gerekir. Bu süreci Konya olarak zaiyatsız atlatmamız gerekir.” 

Konya'da marketlerde geçtiğimiz hafta kolisi 64 lira olan yumurta, 72,50 TL'den satılmaya başlandı. Büyüklüğüne, numarasına göre bu fiyat daha da artıyor. Bazı marketler, dönem dönem kampanya yapsa da Konya'da 70 liranın altında yumurta bulmak hayli zorlaştı. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum