Bu Eve Girenler Tarihte Yolculuğa Çıkıyor

Bu Eve Girenler Tarihte Yolculuğa Çıkıyor

Konya’nın Akşehir ilçesinde 1991 yılında bir grup arkadaş tarafından kurulan Akşehir Evi, ziyaretçilerini tarihinde yolculuğa çıkarıyor. 1 asırlık bir konakta oluşturulan Akşehir Evi'ni gezenler Son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk...

Konya’nın Akşehir ilçesinde 1991 yılında bir grup arkadaş tarafından kurulan Akşehir Evi, ziyaretçilerini tarihinde yolculuğa çıkarıyor. 1 asırlık bir konakta oluşturulan Akşehir Evi'ni gezenler Son dönem Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki ev yaşantısına şahitlik ediyor.

    1894 yılında Makedonya göçmeni bir kereste tüccarı tarafından Rupen isimli Ermeni bir inşaat ustasına yaptırılan bu konak, 16 genç arkadaş tarafından 1991 yılında kullanılamaz halde satın alınır. Akşehir’e duydukları aidiyet ve tarih tutkuları nedeniyle burada tarihi yaşatmayı amaçlamaktadırlar. Konağın restorasyonu için toplantı üstüne toplantı yapılır. Halktan birçok kimsenin katkılarıyla ve Mimar Cengiz Bektaş’ın başkanlığında restorasyon tamamlanır. Yapılan samimi çalışmalar, Tarihi Türk Evlerini Koruma Derneği tarafından ödüllendirilir. Akşehir Evi 1996 yılında Ulusal Restorasyon Ödülüne layık görülür. Restorasyondan sonra evi ziyaret eden halk, atalarından kalma tarihi eşyaları buraya taşırlar ve kısa süre içinde Akşehir Evi Etnoğrafik bir müzeye dönüşür.

    Toplanan tarihi eşyalar arasında çalışma masası, kömürlü ütü, beşik, yer sofrası, yemek tabakları, av tüfekleri, yün eğirme malzemeleri ve daha birçok eşya bulunur. Bu eşyalar evde Aşhane, gelin odası, kaynana odası gibi bölümlere taksim edilir ve tam bir Osmanlı evi oluşturulur. 16 genç arasında bulunan Mehmet Güleray (56), bizi Akşehir Evi'nde gezdirirken sanki ilk günkü heyecanı taşıyor. Güleray, evin kısımlarını ve tarihi eşyaları büyük bir iştahla anlatıyor. Mehmet Güleray, toplum olarak her geçen gün tarihi bağlarımızdan koptuğumuzu söylüyor. Güleray, "Bir kuşak öncesinde bile nasıl bir kültürel dokumuzun olduğunu bilmiyoruz. Yıllar içinde şekillenerek bugün ki halini alan Akşehir Evinde hem tarihi kültürel varlığımızı ev haliyle sergiliyor, hem de gelenek ve göreneklerimizi yaşatıyoruz. Ayrıca yöresel yemek kültürümüzü bu tarihi ortamda ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Dolayısıyla misafirlerimiz tarihte yolculuğa çıkarken aynı zamanda tarihi yemeklerimizi de tatma imkânı yakalıyor’’ ifadelerini kullanıyor.

    Aynı zamanda Akşehir Evi'nden Nasrettin Hoca'yı anlatan hediyelik eşyaların da satışı yapılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.