Bozkır: Rezidanslar Kim Bilir Hangi İşçinin Mezar Taşı

Bozkır: Rezidanslar Kim Bilir Hangi İşçinin Mezar Taşı

Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, İstanbul Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatındaki asansör kazasından da ne yazık...

Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, İstanbul Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatındaki asansör kazasından da ne yazık ki ders alınmayacağını söyledi. Bozkır, "10 değil de 1 kişi ölseydi bu kadar yankı uyandırmazdı. Yani etrafımızda gördüğümüz büyük yapılar rezidanslar kim bilir hangi işçinin mezar taşı, anıt mezarı diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum." dedi.

İstanbul'un Mecidiyeköy'deki eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisine yapılan rezidans inşaatında çalışan 10 işçi bindikleri asansörün 32. kattan yere çakılmasıyla hayatını kaybetti. Bir-Der Başkanı Abdullah Bozkır, firma yetkililerinin "İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir" sözüne dikkat çekti. Bozkır şunları kaydetti: "Şimdiye kadar neredeydiniz? Defaatle neden kontrol etmeden bu insanları ölüme gönderiyorsunuz. 10 değil de 1 kişi ölseydi bu kadar yankı uyandırmazdı. Yani etrafımızda gördüğümüz büyük yapılar rezidanslar kim bilir hangi işçinin mezar taşı, anıt mezarı diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum. Derhal 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (İSG) gözden geçirilmesi gerek, bir şeyler yanlış gidiyor. Batıdan (Avrupa’dan) kopyala yapıştır metoduyla değil, tüm tarafların geniş katılımları, ülkemizdeki işçi ve işveren psikolojisini ,sosyolojik gerçekleri göz önünde bulundurarak ile İSGkanununda revizyona gidilmeli denetleme sistemi sorgulanmalı."

Denetim sistemi ve personelinin yetersiz olduğunun altın çizen Abdullah Bozkır, ‘Fahri müfettişlik’ uygulamasının getirilmesi gerektiğini söyledi. Bozkır şöyle devam etti: "Her gün ortalama 190 iş kazası oluyor 4 kişi hayatını kaybediyor. Ancak ibrette almıyoruz tedbirde. 2014 Eylül ayına geldik ancak henüz 2013 yılı istatistikleri açıklanmadı bakalım 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ne değiştirdi.Tablonun pek iç açıcı olmadığı daha şimdiden belli. Şimdi zaman kaybetmeden 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ili 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gereğinin tam anlamı ile yerine getirilip getirilmediği incelenmeli ve kamuoyuna duyurulmalı."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.