Bozdağ: Cami Cemevinin Karşıtı, Alternatifi Değildir

Bozdağ: Cami Cemevinin Karşıtı, Alternatifi Değildir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cemevlerinin de camiler gibi hayırseverler tarafından yaptırıldığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cemevlerinin de camiler gibi hayırseverler tarafından yaptırıldığını söyledi. Bozdağ, “Cami de bizimdir, cemevi de bizimdir. Cami cemevinin karşıtı, alternatifi değildir.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 2014 bütçesiyle alakalı kendi bakanlığına bağlı kurumların bütçeleri hakkında sunum yaptı. Sunumunda Bozdağ, cemevleri konusuna değindi. Cemevlerinin de camiler gibi hayırseverler tarafından yaptırıldığını anlatan Bozdağ, “Cemevi sayısı 937’dir. Cami de bizimdir, cemevi de bizimdir. Cami cemevinin karşıtı, alternatifi değildir. İkisi de bizim başımızın tacıdır. Başbakanımızın talimatıyla yeni dönemde cemevleriyle ilgili adımlar atmak için çalışmalar yapılıyor. Yeni adımları Türkiye kamuoyuyla paylaşacağız. Nevşehir Üniversitesi’nin adı, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi olarak değiştirildi. Tarihi bir adımdır.” ifadelerini kullandı.

Diyanet’in mezhep esaslı bir teşkilat olmadığını belirten Bozdağ, “Mezheplerin, tarikatların, cemaatlerin de dışında üstünde bir yapı olarak oluşturulmuştur. Kuran irade mezhep esaslı yapı üzerine kurmuş olsaydı, tarikatların da temsili olurdu. Diyanet’in en büyük handikapı da mezhep esaslı bir teşkilat olmamasıdır. Mezhep esaslı bir çalışmayı bugüne kadar hiç yürütmemiş olmasına rağmen bir mezhebin çalışmalarını yürüttüğü bir teşkilat olarak algılanmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görevler mezheplere, renklere göre dağıtılmıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda pek çok şafi olduğunu, bizim bildiğimiz, il müftüsü, ilçe müftülerimiz var. Ama bunlara yönelik kayıt tutmuyoruz. Aleviler’den de kardeşlerimiz var.” sözlerini kaydetti.

Komisyonda ruhban okulu ile alakalı da bilgi veren Bozdağ, “Lozan’dan kaynaklı haklara Türkiye önem verdi. Ruhban okuluyla alakalı durum Batı Trakya’daki Müslüman topluluğuna uygulanan Lozan’a aykırı yanlışlıklar nedeniyledir. Yunan hükümeti camilere çivi dahi çaktırmamaktadır. Caminin tamirini sivil insanlar istediğinde buna izin vermemektedir. Ruhban okuluyla ilgili konu, vatandaşlarımızla alakalı konu olmaktan ziyade siyasi konudur. Yoksa bizim ruhban okuluyla ilgili sorunumuz yoktur.” diye konuştu.

KOMİSYONDA ZERDÜŞTLÜK TARTIŞMASI

Konuşması sırasında Bekir Bozdağ’a, BDP’li Hasip Kaplan, Başbakan’ın bir konuşmasında Kürtler’e ‘zerdüşt’ dediğini öne sürdü. Bozdağ da Kaplan’a böyle bir ifadenin olmadığını belirterek, söz konusu ifadelerin teröristlere yönelik söylendiğini anlattı. Kaplan ile Bozdağ arasında süren gerginlik Komisyon Başkanı’nın araya girmesiyle son buldu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.