Bosna'da 12 kilise evi var

Bosna'da 12 kilise evi var

Sosyolog Özgür Sarı'dan misyonerle ilgili müthiş iddia!

Konya Aydınlar Ocağı’nın Tarih Sohbetleri’nde “Hristiyanlaşan Türkler”i anlatan Sosyolog Özgür Sarı, “2000’den sonra Türkiye Cumhuriyeti’nde 30 bin kişi din değiştirerek hıristiyanlığı seçti. Bosna Hersek’te 12 kilise evi bulunuyor” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın Çarşamba günleri düzenlediği Tarih Sohbeti’nde konuşan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özgür Sarı, “Hıristiyanlaşan Türkler”i anlattı.

Taş Camii’nde yatsı namazından sonra bir evde yemekli olarak yapılan sohbette ilginç ve çarpıcı açıklamalar yapan Yard. Doç. Dr. Özgür Sarı, Ankara-Kurtuluş’ta Evangelist Protestan Kilisesi’yle irtibata geçerek bir “din sosyoloğu” olarak 2 yıl süren araştırma ve 30’a yakın  Hristiyan Türk’lerle yaptığı mülakattan yola çıkarak Türklerin neden din değiştirdiklerine dair analizler yaptı. Türkiye’de yaşayan Müslümanların İslâm’ı anlamada ve anlatmada bilinçaltlarında zayıflık bulunduğuna işaret eden sosyolog Özgür Sarı, Müslüman çocuk ve gençlerin daha çok “korku” teması kullanılmak suretiyle eğitilip büyütüldüklerine, hıristiyan çocuk ve gençlerin ise; “sevgi” ve dini eğitimde daha çok ruhanî boyut üzerinde durularak yetiştirildiklerine dikkati çekti.

 “Osmanlı’dan ve geçmişinden kopartılan Anadolu’da yeni bir devlet oluşturmak için aynı zamanda insanlar dininden, inancından, geçmişinden ve ecdadından da koparıldı” diyen Sarı, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan insanlar üzerinde yıllarca hissiyattan yoksunlaştırma projesi uygulandığını ve bu hissiyatsızlaştırmada İslâm’ın yerine yeni bir şey koyulamayınca; şimdiki genç kuşakların büyük bir bocalama(bunalım) içine girdiğini ve yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti İslâmı’nda da tam aradığını bulamadığını belirtti. Sarı, “Şu an yaşadığımız İslâm, T.C. İslâm’ı. Yani Diyanet İslâm’ını yaşıyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)’nın standartlaştırdığı, Din İşleri Yüksek Konseyi’nin 12 ilahiyat profesörünün verdiği fıkıhla kısıtlı kalan bir İslâm’ı yaşıyoruz. Meselâ, yakında vefat yıldönümü kutlanan Mehmet Zaid Kotku Efendi’den  git sen İslâm’ı öğren ve ona göre itikadını yaşa demek, yasak” dedi.

Konuşmasına “Türkiye’de biz zannederiz ki İslâm her tarafta çok güzel yayılıyor falan ama.. Bir yandan da Türkiye’de hıristiyanlık son sürat yayılıyor. 2000’den sonra Türkiye’de 30 bin kişi din değiştirerek Hıristiyanlığı seçti. Ve misyonerler artık her yerde” şeklinde devam eden Sarı, Konya’da da Hıristiyanların ve Bosna Hersek’te 12 kilisesi evinin bulunduğunu söyledi. Ankara’da 20’dan fazla kilise evinin bulunduğunu ve araştırmasını da Ankara Kurtuluş’taki “Evangelist Protestan Kilisesi”ne devam eden 30 hıristiyan Türk üzerinde “mülâkat” şeklinde yaptığını ifade etti. Evangelist Protestan Kilisesi’nin bir özelliğini “Bunlar Tevrat ve Zebur’u kabul edip, İncil’i onu tamamlayıcı görüyorlar.  Yahudilere en yakın hıristiyan mezhebi” şeklinde belirten Sarı, Türkler’in hıristiyanlaştırılmasında Yahudi cemaatlerinin de önemli miktarda para yardımı yaptığına dikkati çekti. Evangelistlerin Yahudiliğe çok yakın mezhep olduğunu ifade eden Sarı, daha sonra şu bilgilere yer verdi.

“En fazla misyoner kaynağı da Güney Kore’den bize ihraç ediliyor. Çünkü Amerikalı direk tepki çektiği için Türkler’e, Türk kültürüne daha yakın ve Türkleri daha iyi tanıyabilen Asyalı bir ırkı seçiyorlar. Koreli misyonerler eve girerken ayakkabı çıkarıyor, saygıda kusur etmiyor ve neticede bir Amerikalı gibi davranmıyorlar.

YENİ AZINLIK: PROTESTAN TÜRKLER

Kurtuluş Kilisesi yetkililerine Türkleri Hıristiyanlaştırırken nasıl Hristiyanlığa alıyorsunuz, diye sordum. Öyle hemen almıyoruz dediler. Hristiyan olmaya karar verdiyse 11 derslik bir aşamadan geçiyorlar dediler. Ben de o dersleri almak istediğimi söyledim. Onlarla ve 11 dersi almak için tam 2 yıl uğraştım. O kilise cemaatinden inananlarla da konuştum ve din değiştiren 30 Türk ile mülâkat yaptım. “İslâm’da biz neyi yanlış yapıyoruz ya da neyi eksik yapıyoruz da bunlar bizden kaçıyor?” sorusunun cevabını da aramaya çalıştım. Günümüzde cihad biliyorsunuz kılıçla yapılmıyor. Artık cihadı ilimle, kalemle mürekkeple yapıyoruz. Dolayısıyla biz de nasıl İslâm’ı yaymak için Asya’da, Afrika’da ve her yerde okullar açıyorsak, Hıristiyan misyonerler de gelip pekâla kendi dinlerini burada anlatabiliyorlar. Protestan Türkler, Ankara’da Cebeci Mezarlığı’nda kendilerine yeni bir yer aldılar. Ankara’da hıristiyan mezarlığı kuruldu. AB raporlarına da girdiler. Artık din değiştiren, hıristiyanlaşan Türkler yeni bir azınlık olarak tanınıyorlar. Böylece Ermeni ve Rum sorunu gibi onlar da bir mesele olacak. Çok yakın bir gelecekte önümüze gelecek; vakıflarımız, derneklerimiz, mallarımız, haklarımız şeklinde.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.