‘bonzai’ İsimli Şarkıya Suç Duyurusu

‘bonzai’ İsimli Şarkıya Suç Duyurusu

Eğlence mekanlarında çalınan ‘Bonzai’ isimli şarkı için suç duyurusunda bulunuldu. Uzun yıllar uyuşturucu ile mücadele eden polis memuru Mustafa Yücel, 'Bonzai' isimli şarkı hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda...

Eğlence mekanlarında çalınan ‘Bonzai’ isimli şarkı için suç duyurusunda bulunuldu. Uzun yıllar uyuşturucu ile mücadele eden polis memuru Mustafa Yücel, 'Bonzai' isimli şarkı hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Özellikle düğün ve gençlerin takıldıkları mekanlarda, bu şarkının çalınmasının son derece yanlış olduğunu aktaran Yücel, sosyal medya aracılığıyla suç duyurusu ve bazı bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Bonzai isimli şarkını bir sürü olumsuzluğu pekiştirdiğini belirten Mustafa Yücel, "Türkiye’de son dönemde, özellikle gençler arasında kullanımı hızla yayılan ve ölümlere neden olan ‘bonzai’ denilen sentetik uyuşturucu üzerine İzmirli bir şarkıcının belki iyi niyetle bestelediği Bonzai isimli şarkı maksadını aşmıştır. Bonzai isimli şarkı düğünlerde, eğlence mekanlarında, yerel ve ulusal radyo ve tv. kanallarında defalarca çalınarak söylenmeye devam etmektedir. Sözde eğlenceli gibi görünen hareketli parçanın sözlerinin bireylerin bilinçaltına işlediğini, gençler arasında bonzai isimli uyuşturucu maddeye özendirici bir durum haline geldiği görülmektedir." dedi.

Söz konusu şarkı da bilinçaltına işleyip, eğlenceli ve hızlı melodisiyle, gençleri bonzai kullanımına yönlendiriyor, özendiriyor ve maddeyi kullanacak kişilere bir anlamda adres göstererek suça teşvik ediyor. Yücel, "Şarkıdaki, 'elimde patladı bonzai' , 'zulalala zulalala bonzai’, ‘ayık ol’ , ‘ver şekeri’ gibi sözler bulunuyor. Bilinçaltına bonzaiyi adeta kazıyor. Bu şarkının sözleri uyuşturucuya olan merakı ve ilgiyi uyandırıyor. Oysaki ‘Hoop! Bilader Zarbolar geliyor. Salağa yat bilader’: Zarbo: Uyuşturucu satıcı/kullanıcılarının Narkotik Polisine verdiği isimdir. Narkotik polisini görünce görmemezlikten gel, panikleme. ‘ver şekeri’: şeker; argoda ecstasy isimli uyuşturucuya verilen ad. ‘çamdibi şahit hakim bey’: mahkemeye mesaj’dır." şeklinde konuştu.

Yine bazı sözlerinde madde almak için kullanıcılara adres gösterildiğini aktaran Yücel, "Son bir ayda basına yansıyan haberlerde gencecik 19 kişinin ölümüne sebebiyet veren son derece tehlikeli sentetik kannabinoid uyuşturucuyu akla getirip özendiren bir şarkının olması ve her yerde çalınması kabul edilemez bir durumdur. Bonzai denen uyuşturucu madde kullanıcıları ya esir yada ölümüne sebep olurken, şarkısı ise zihinleri zehirlemektedir. Yukarıda açıklamış olduğum sebeplerden dolayı madde bağımlılığı ile mücadeleye yıllarını vermiş bir uzman olarak insanların ölümlerine sebep olan ‘bonzai’ isimli sentetik uyuşturucu maddeye özendiren insanları suça teşvik eden ‘bonzai’ isimli şarkının yazılı, görsel ve işitsel basında söylenmemesi, Eğitim öğretim yuvalarında (Ortaokul-Lise-Üniversite okullarında) düğün, dernek, eğlence, alış-veriş merkezleri gibi umuma açık ve umuma mahsus vb. mekanlarda bu şarkının söylenip çalınmaması hususunda; madde bağımlılığı konusunda bir eğitim uzmanı ve özellikle bir baba olarak 27.08.2014 günü İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundum. Ayrıca konunun meclise taşınması ve daha geniş kapsamda ele alınması için TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığına da bu konudaki endişelerimi, görüşlerimi yazdım." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.