Bombardımana tuttukları binaların resimlerinden kartpostal yapmışlar

Bombardımana tuttukları binaların resimlerinden kartpostal yapmışlar

Fransızların işgal ettikleri Gaziantep'te bombardımana tuttukları binaların resimlerinden kartpostal yaptıkları ortaya çıktı

Gazeteci-yazar Uğurluel: ''İzmir, Ankara ve İstanbul'dan topladığım eski Gaziantep fotoğraflarının bazıları Fransız bombaları ile harabeye dönen binalara ait''
Fransızların işgal ettikleri Gaziantep'te bombardımana tuttukları binaların resimlerinden kartpostal yaptıkları ortaya çıktı.
Harabeye dönen kamu binaları, hastaneler, camiler ve evleri fotoğraflayan Fransızların bu fotoğraflardan daha sonra seri halinde kartpostal yaptığı belirlendi.
Gaziantep'in cumhuriyet öncesi, sonrası ve Kurtuluş Savaşı yıllarına ait fotoğraflarını toplayan Gaziantepli gazeteci-yazar Murat Uğurluel, İzmir, Ankara ve İstanbul'dan topladığı eski Gaziantep fotoğraflarının bazılarının Fransız bombaları ile harabeye dönen binalara ait olduğunu belirtti.
Bombalanan binaların bir bölümünün Fransızlar tarafından fotoğraflanıp kartpostal haline getirildiğini tespit ettiğini kaydeden Uğurluel, elindeki kartpostal örneklerinin arkasında Fransızca el yazıları bulunduğunu ifade etti.
Uğurluel, ''Kartpostallar Fransa'ya gönderilmiş. Buradaki Fransız askerleri, bu kartpostalları yeni yılda tanıdıklarına tebrik için göndermiş olabilir. Hatta seri haline getirilmiş ve numaralandırılmış. ''Bombardımandan sonra Ayıntab'' adıyla seri haline getirilmiş. Şehrin değişik yerlerindeki görsellerin bombalanmış halini kartpostal yapmışlar. Bunların bazılarında Fransız askerleri de var. Fotoğrafta bombalanmış, harabe olmuş mevkilerin yıkıntılarının toplanması sırasında ve taşların arasında fotoğraf çektiren askerleri de görmek mümkün'' dedi.
Kartpostalların zaman içinde koleksiyonerlerin eline geçtiğini belirten Uğurluel, elinde bu şekilde 35'e yakın kartpostal bulunduğunu, bunları İstanbul, Ankara ve İzmir'e yaptığı ziyaretler sırasında temin ettiğini kaydetti.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.