Bölgenin umudu Türkiye

Bölgenin umudu Türkiye

22 günlük Irak ziyaretindeki izlenimleri aktaran Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı, "Türkiye bölgenin kilit ülkesi. Senaryoları değiştirebilecek gücü var. Türkiye'nin ayakta kalması ve dik durması Türkmenler için çok önemli" dedi

Kuzey Irak'taki çatışmalar, bölgede azınlık konumunda olan Türkmenleri de etkiliyor. Önce IŞİD tarafından Musul'dan göç ettirilen Türkmenler şimdi de YPG güçlerinin baskısı altında. Irak'taki Türkmen bölgelerinin yoğun olarak yaşadığı şehirlerden birtanesi olan Telafer'de Türkmenler zor şartlar altında yaşamını sürdürüyor. Türkmenler özellikle Ramazan ayında gıda sıkıntısı çekerken, bölgede yayılan hastalıklar da Türkmenler için ciddi tehdit oluşturuyor. Ramazan ayını Irak'taki şehitli bölgelerde geçiren Türkmeneli Sağlık Konseyi Başkanı Aydın Beyatlı, "10 binlerce göçmen bugün Kerbela denilen bölgede kurulan kamplarda yaşamını sürdürmektedir. Irak'ta çeşitli bölgelerden gelen Türkmen göçmenlerin buradaki durumu gerçekten içler acısı. En büyük sıkıntıların başında gıda ihtiyacı ve hastalıklar var. Sağlık yönünden hijyenik olmayan ortamlarda yaşamaya çalışıyorlar.  En çok solunum hastalıkları görülüyor" ifadelerini kullandı.

4-1.20150822093904.jpg

KIZILAY BÖLGEDE SÜREKLİ AKTİF

Türkmen kamplarındaki Kızılay, TİKA ve AFAD'ın yardımlarından söz eden Beyatlı, "Bugüne kadar Kızılay başta olmak üzere TİKA ve AFAD bölgede Türkmenlere büyük yardımlar yaptı. Yapmaya da devam ediyor. İlaç ve gıda yönündeki eksikliklerimizin bir kısmı bu kurumlar tarafından karşılanıyor. Kızılay bu yönden, bölgedeki diğer yardım kuruluşlarından hep bir adım öndedir. Türkiye tarafından gelen hizmet devam etmekte. Bugün IŞİD Irak'ın büyük bir alanına sahip. Güvenli bir gidiş yok. Türkiye'den Irak'a gitmek ancak uçak ile mümkün ki, bunun için de bir çok izin almanız gerekiyor. Ancak biz bütün risklere rağmen Türkmen kardeşlerimizi kaderine terk etmemek adına bölgeye 4 doktor arkadaşımızla gittik. Kamplarda sadece Türkmenlere değil, Yezidilere de, Kürtlere de tıbbi yardım yaptık" diye konuştu.

4-3.20150822093915.jpg

BÖLGENİN UMUDU TÜRKİYE

Irak'taki Türkmenlerin Türkiye'ye bakış açısı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Beyatlı, "Türkmenlerin umudu Türkiye. Türkiye'deki son olayları da takip ediyoruz. Türkiye'nin dik durması lazım. Olaylar karşısındaki gücünü koruması gerekiyor. Bölge halkı Türkiye'yi bir umut kapısı, dış güçlere karşı bir güç olarak görmekte. Türkiye bizim göz bebeğimiz. Arap Baharı dediler bugün bütün Arap ülkeleri yanıyor. Burada kilit ülke Türkiye'dir. Türkiye üzerinde de büyük oyunlar oynanıyor. Ancak Türkiye diğer Ortadoğu ülkeleri gibi değil. Olaylara karşı daha güçlü duruyor. Türkiye'nin yardımları ile inşallah Türkmenler bugün yaşadığı sıkıntıları aşacaktır" şeklinde konuştu.

4-4.20150822094007.jpg

KARDEŞLİK PEKİŞMEDİKÇE BARIŞ GELMEZ

Irak toprak bütünlüğü ve barışın sağlanması için etnik grupların ve farklı mezhepteki insanların bir arada yaşaması gerektiğini dile getiren Beyatlı, "Kardeşliğimiz toprak bütünlüğünün teminatıdır. Toprak bütünlüğümüzü korumak istiyorsak kardeşçe yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Barış ancak böyle sağlanabilir. Biz Türkmenler olarak, Allah'ın da izniyle Irak toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Kardeşliğimiz pekişmedikçe, Irak istediğimiz Irak olmayacaktır. Barış içinde yaşamak istiyorsak Kürt de, Türkmen de, Yezidi de, Şii de, Sunni de kardeş olduğunu hatırlamak zorunda. Barışı kim istemez. Kim kanın akmasını ister? Dış güçler. İşte dış güçlerin bölgedeki oyunlarına itibar etmememiz gerekmekte" sözlerini kullandı.

11289069_852294991528387_571340491191171280_o.jpg

TÜRKMENLER DEVLETİNİN ARKASINDADIR

Bölgede kaldığı süre içerinde Türkmen siyasiler ile görüşmeleri hakkında da bilgi veren Beyatlı, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: "Bölgedeki bir Türkmen bakanımız ve Türkmen milletvekilleri ile görüştük. Erşad Salihi'den son gelişmeler hakkında bilgi aldık. Genel olarak Türkmenler Türkiye'nin yardımlarından dolayı memnun. Türkmenlere baskı kuranlar ile bir mücadeleye girmiş olması Türkmenleri sevindiriyor. Türkiye kilit ülke. Bölgede dış güçlerin senaryosunu değiştirecek bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Türkmen liderler, Türkiye'deki terör olaylarını da takip ediyor. Şehitler bizim de şehidimiz. Bu süreç içerisinde Türkiye'nin ayakta kalması çok önemli. Dolayısıyla Türkiye devletinin arkasındayız."

BERKHAN PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.