Boğaz enfeksiyonlarına dikkat edin

Boğaz enfeksiyonlarına dikkat edin
Op. Dr. Erkun Tuncer, havaların soğumasıyla birlikte boğaz enfeksiyonlarına dikkat çekerek, hastalıklardan korunmak için yemek öncesi ellerin yıkanması gerektiğini söyledi
Op. Dr. Erkun Tuncer, havaların soğumasıyla birlikte boğaz enfeksiyonlarına dikkat çekerek, hastalıklardan korunmak için yemek öncesi ellerin yıkanması gerektiğini söyledi
Mevlana Üniversitesi Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Erkun Tuncer yaptığı açıklamada kış aylarındaki boğaz ağrılarına dikkat çekti. “Ağrının sebebini öğrenmek ve ona göre tedavi olmak için mutlaka doktor kontrolünden geçmek gerekir” diyen Op. Dr. Erkun Tuncer,  boğaz ağrılarında şu hususlara dikkat çekti: “Solunum yolu hastalıklarının sık görüldüğü kış aylarında boğaz ağrıları artan şikâyetlerdendir. Boğaz ağrıları en sık viral enfeksiyonlar sebebiyledir. Bakteriyel nedenlerle olduğunda antibiyotik tedavisi gerektiren ciddi bir rahatsızlık olabilir.
Burun akıntısı, kaşıntısı, hapşırık, vücutta kırgınlık ve ağrı ile birlikle görülen soğuk algınlığı en sık virüs kaynaklı boğaz ağrısı sebebidir. Bu rahatsızlık vücudun virüslere karşı antikor üretmesiyle kendiliğinden geçer. En sık bakteriyel nedeni streptokok enfeksiyonudur. Bakteriyel ve viral farenjit benzer görünümde olduğundan boğaz kültürü bakteriyel tipi belirlemede kullanılabilir. Kültür 24 saatten fazla zaman alır. Poliklinikte uygulanacak hızlı testle 15 dakikada sonuç alınabilir ama bu test güvenilir değildir ve negatif sonuçları kültür doğrulaması gerektirir.”
Mevsimsel alerjisi olan hastaların geniz akıntısı sonucu oluşan boğaz ağrısı yaşadıklarını anlatan Tuncer, “Burun tıkanıklığı nedeniyle ağız solunumu yapan kişilerde başka enfeksiyon bulgusu olmadan boğaz ağrısı görülebilir. Bu kişiler özellikle kış aylarında sabahları belirgin olan yanıcı boğaz ağrısı ile uyanır. Bu durum odanın havasının nemlendirilmesi ve sıvı alımı ile düzelir.
Bazı kişilerde mide asit salgısının boğaza geri gelmesi tahriş nedeniyle boğaz ağrısı yapar.
Sesini ya da boğazını kötü kullanan kişiler zorlama nedeniyle ağrı yaşarlar. Ameliyat amacıyla boğaza tüp yerleştirilmesi, bademcik geniz eti ameliyatları sonrası boğazda ağrı görülebilir.
Kulağa yayılabilen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bu bölgede gelişmiş bir tümörün bulgusu olabilir” dedi.
“Boğaz ağrısı olan kişilerin çoğunun doktora başvurması gerekmez. Ciddi, uzamış ve sık tekrarlayan boğaz ağrısı varsa ayrıca boğaz ağrısına ek olarak soluk almada yutmada ve ağzı açmada güçlük, kulak ve eklem ağrısı, ciltte döküntü ateş, tükürükte kan ve boyunda ağrılı ve hassas bezeler bulunduğunda doktora başvurmak gerekir” diyen Tuncer, korunma yollarını ise şöyle anlattı: “Özellikle yemek öncesi ellerin yıkanması boğaz enfeksiyonu yapan hastalıkları önlemede en önemli yoldur. Hastalıklı kişilerle temastan kaçınmak mekanları havalandırmak hastalıkların yayılmasını azaltmada değerlidir. Kuru ve kirli havanın boğazı tahrişini azaltmak için hava nemlendirici ve temizleyiciler kullanılabilir. Boğaz ağrısı viral olduğunda çoğunlukla ilaçsız iyileşir. Sıcak içecekler, ılık tuzlu su gargarası ve ağrı kesici ilaç kullanımı ağrıyı azaltabilir. Bakteriyel farenjit antibiyotiklerle tedavi edilir. Bağ dokusu ve eklemlerin enflamasyonu olan romatizmal ateş, vücutta döküntü ve ateş görülen kızıl hastalığı, bademcik apsesi ve böbrek hastalığı tedavi edilmemiş streptokokal enfeksiyonun sonucu oluşabilir. Ciddi olabilen komplikasyonlar nedeniyle streptokokların neden olduğu boğaz ağrısı antibiyotik ile tedavi edilmelidir.  Bademcikte iltihabın sık tekrarlaması buradaki iltihabın tam iyileşmediği anlamına gelir ve bu durum cerrahi tedavi gerektirir.”
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.