Böbrek taşına limon
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Yücel, Türkiye'de çok yaygın olarak görülen böbrek taşı türlerinden olan ve eritilemeyen kalsiyum oksalatın düşürülmesi için sidrat özelliği olan limonun çok etkili olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yücel, bu hastalara sabah ve akşam birer büyük limon tüketmelerini önerdi. Prof. Dr. Selçuk Yücel, ülkemizde en sık görülen taş türünün henüz eritilebilecek bir yöntemi de bulunmayan kalsiyum oksalat olduğunu kaydetti.
Bu taşın ancak düşürülerek vücuttan atılabileceğini belirten Prof. Dr. Yücel, bu taşın düşürülmesi için eşkina balığının beynindeki taş, maydanoz suyu, avokado yaprağı, papatya suyu gibi halk arasında çeşitli yöntemler kullanıldığını, fakat bunların kontrolsüz ve bilimsel çalışmaya dayanmadığını anlattı. Kalsiyum oksalat taşının böbreğin sitrat salgılayamaması nedeniyle oluştuğunu ve sitratın da doğal olarak en iyi limondan tüketilerek sağlanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Yücel, tedavide hastalarına sabah ve akşam olmak üzere birer büyük limon önerdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Yücel, "En basit tedavi bu. Latincesi sitrus, portakal, limon, greyfurt; bunların hepsi sitrus diye geçer. Limonun sitrat seviyesi çok yüksek ve tedavi olarak veriyoruz. Bu kişilerin limon tüketmeleri avantajlıdır. Bunu kullanmasına rağmen hala idrardaki sitrat seviyesi düşük ise o zaman biz sitratı dışarıdan ilaç olarak verebiliyoruz" dedi.
ÜÇ KİŞİDEN BİRİ HASTA
Türkiye'de üç kişiden biri için 'taş hastası ya da taş düşürecek' denilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Selçuk Yücel, "3 yıl içinde 2 ya da daha fazla taş oluşturması, kişinin aktif taş hastası olduğunu gösterir. Tahminlere göre Türkiye'de bu oran yüzde 5- 10 arasındadır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.