Böbrek hastalığında dikkat çeken artış

Böbrek hastalığında dikkat çeken artış

Dünyada olduğu gibi Türkiyede de hızla yayılan böbrek hastalığına dikkat çekmek için her Mart ayının ikinci Perşembe günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Böbrek Günü nedeniyle Türk Nefroloji Derneği Konya Şubesi tarafından Konya Ticaret Odası’nda bir program düzenlendi. Programın açılışında konuşan Türk Nefroloji Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, böbrek hastalığı sıklığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda hızla arttığına dikkat çekti. Böbrek yetmezliğinin sinsi bir hastalık olduğunu ve diyalize girinceye kadar bilinmediğine dikkat çeken Zeki Tonbul, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve şişmanlığın böbrek hastalığını en çok tetikleyen nedenlerden olduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde 2002 yılında 15 bin civarında diyalize giren hasta varken, bu sayının 2007 yılında 40 bin, geçen yılın sonunda ise 50 bin civarına ulaştığına dikkat çeken Tonbul, Türkiye’de yetişkinlerde her 6 kişiden bir-iki kişinin değişik derecelerde böbrek hastası olduğunu ve her 20 kişiden birinin de tek böbreğinin çalıştığını ifade etti. Her yıl diyalize girenlerin sayısının 8-10 bin civarında olduğunu hatırlatan Tonbul, bu hızla devam etmesi halinde 2015 yılında Türkiye’de diyalize giren hasta sayısının iki kat artarak 100 bine ulaşacağını kaydetti. Böbrek hastalığının önlenmesinde erken teşhis ve tedavinin de önemine vurgu yapan Zeki Tonbul, her iki yılda bir idrar ve kan tahlilinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.
ORGAN BAĞIŞINDA KONYA TÜRKİYE LİDERİ
İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci ise 1998 yılında Konya’da 311 böbrek hastası diyalize girerken bugün bu sayının bin 700’e kadar çıktığını ifade ederek, yıllık 6-7 bin civarında yeni böbrek hastası diyalize girerken böbrek naklinin ise 600-700 civarında kaldığını belirtti. Konuşmasında organ bağışının önemine vurgu yapan ve bir kişinin 7 kişiye hayat bahşedebileceğine dikkat çeken Hasan Küçükkendirci, diğer illere göre Konya’nın organ bağışında önde olduğunu ifade etti. Küçükkendirci, “Organ bağışı konusunda liderliğimizi koruyoruz. Bu yılın ilk 2,5 ayında 8 tane böbrek bağışı yapıldı. Geçen yılın toplamında ise 7 tane yapılmıştı. Ancak bu yeterli değil. Organ bağışının daha da artması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Prof. Dr. Süleyman Türk, “Böbreğin Fonksiyonları, Böbrek Hastalarının Belirti ve Bulguları” konulu sunumu yaparken, Prof. Dr. N. Yılmaz Selçuk, “Hipertansiyon ve Böbrek Hastalığı”, Prof. Dr. H. Zeki Tonbul “Böbrek Yetmezliğinde Tedavi Seçenekleri”,  Prof. Dr. Mehdi Yeksan “Böbrek Hastalıklarından Korunma” konusunda bilgi verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.