BM'yi aratmıyor

BM'yi aratmıyor

Yüksek öğrenim için dünyanın farklı coğrafyalarından Konya'ya gelen ve KONDİL'de Türkçe öğrenen öğrenciler, kapanış töreninde biraraya geldi. Rektör Şeker, "Bu salon Birleşmiş Milletleri (BM) aratmıyor" dedi

Farklı ülkelerden Konya'ya gelen ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KONDİL)'de eğitim alan yabancı öğrenciler tarafından bir program düzenlendi. Programda yabancı öğrencilerin seslendirdiği Türkçe şarkılar ve dans gösterileri büyük beğeni topladı. (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Havuzlu Bahçe'de gerçekleştirilen 'Geleneksel Kapanış Töreni'ne NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KONDİL Müdürü Prof. Dr. Kemal Özcan, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve çok sayıda yabancı öğrenci ile eğitimciler katıldı.

4-1.20150613160326.jpg

HER DİLDEN ÖĞRENCİ VAR

Törende konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Bu salon Birleşmiş Milletler (BM)'yi aratmıyor. Bu programda her dilden, milletten ve dinden öğrenci var. Farklı coğrafyalardan, kıtalardan ve ülkelerden yüzlerce öğrenci yüksek öğrenim için şehrimize geldi. Ülkemiz yeni yeni yabancı öğrenci kabul etmeye başladı. Bu konuda ülke olarak emekleme safhasındayız. Eğitimin kalitesi her geçen gün artıyor" dedi. "Dil öğrenmek zordur, sabır isteyen bir iştir" diyen Rektör Şeker, "KONDİL'de eğitim veren hocalarımıza teşekkür ediyorum. Sabırla öğrencilerine Türkçe'yi ve kültürümüzü öğrettiler. KONDİL her geçen gün biraz daha güçleniyor" diye konuştu.

4-2.20150613160337.jpg

KÜLTÜRÜMÜZÜ DE AKTARIYORUZ

Programda konuşan KONDİL Müdürü Prof. Dr. Kemal Özcan da, "Türkiye'de bugün 65 binin üzerinde yabancı öğrenci eğitim alıyor. Konya'da 3 bin yabancı öğrenci var. Benim öğrencilik zamanımda diğer ülkelerden gelen öğrenci yoktu. Bu durum ülkemizin geldiği noktayı gösteriyor. KONDİL, 2012 yılında NEÜ bünyesinde kuruldu. İlk yıl 4 eğitmen ile 99 öğrenciye 2 sınıfta eğitim verdik. Şimdi 13 eğitmenle 200 öğrenciye 10 sınıfta eğitim veriyoruz. Kendi binamızı da inşa ettik. 3 yılda epey yol kat ettik. Şehrimize gelen öğrenciler, ilk günlerde Türkçe 'Merhaba' ve 'Nasılsın' demeyi bile bilmiyordu. 9 aylık eğitimin ardından ciddi bir birikim elde ettiler. Onlara Türkçe'nin yanında kültürümüzü de aktarıyoruz. Ülkemizin ve şehrimizin güzel yerlerini gezdiriyoruz" sözlerini kullandı.

4-3.20150613160346.jpg

YENİ DÜNYANIN KAPILARINI AÇTI

Programda kısa bir konuşma yapan Kazakistanlı İslam Bek ise, Türkiye'de hiç yabancılık çekmediğini, ilk geldiğinde tek kelime bile Türkçe bilmediğini, KONDİL sayesinde artık kendini ifade edebilecek seviyeye ulaştığını söyledi. "Hedefim İslam alimi olmak" diyen Bek, "KONDİL, bizlere sevgi ve sıcaklığı verdi. Saygıyı öğretti. Türkiye'ye bu merkez sayesinde alıştık. Yeni dünyanın kapılarını öğretmenlerimiz açtı. Dünyanın dört bir yanından Konya’ya eğitim almak için gelenlerle aynı sınıfı paylaşıyoruz. Farklı kültürleri ve dilleri de tanıyoruz" diye konuştu.  Programda Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Yaş 35" şiirini okuyan Bosna-Hersekli öğrenci Seida Avdiç, duygulu anlar yaşatırken, Çeçenistanlı Ramazan Ahmetov'un Kafkas dansı ise büyük ilgiyle izlendi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

4-4.20150613160357.jpg

4-5.20150613160405.jpg

4-6.20150613160413.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.