Bitlis Eren Üniversitesi’nden Viyana’da Eski Ahlat Sergisi
Bitlis Eren Üniversitesi, Eski Ahlat kazılarından çıkan arkeolojik eserlerin çini ve panolara işlenmiş halini Avusturya’nın başkenti Viyana’da görücüye çıkardı. Dünyaca ünlü, tarihî Schönbrunn Sarayı’nda ziyaretçilerin beğenilerine sunulan sergi dün sona erdi. Sanat çevrelerinden yoğun bir ilgi gören sergide Ahlat Kazıları’ndan elde edilen ikiyüz parçanın işlenmiş hali görücüye çıkarıldı.
Cihan Haber Ajansı’na sergiyle ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru bu serginin hem Türk kültürü hem de Bitlis kazılarının tanıtımı adına çok önemli olduğunu söyledi. Prof. Doğru, "Viyana’da 25 ile 31 Ağustos tarihleri arasında düzenlemiş olduğumuz bu güzel etkinlikle 200 parça sanat eserimizi taşımış olduk. Bu güzel eserler değerli hocalarımızın ve arkadaşlarımızın emekleridir. Ahlat kazılarının hem Selçuklu hem de Anadolu kültürü adına ne ifade ettiğini sosyal bilimcilerimiz, entelektüellerimiz zaten biliyor. Biz bu çaplı organizasyonla konuyu Avrupa’nın entelektüel merkezlerinden biri olan Viyana’ya da taşımış bulunuyoruz. Gerçekten büyük bir organizasyondu. Bütün bu güzel eserleri çalışan değerli hocalarımıza ve özellikle bu sergiye sponsor olan Eren Holding’e çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Serginin önceden kapsamlı bir çalışmayla Viyana’da tanıtıldığını vurgulayan Prof. Dr. Doğru, etkinlik kapsamında iki panel düzenlendiğini söyledi.
Öte yandan Bitlis Eren Üniversitesi Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ile ikili anlaşma imzaladı. Rektör Vekili Sabir Rüstemli, "Görüşmeler sonucu ilk etkinlik olarak 'Doğuda ve Batıda Selçuklular' adlı sempozyum düzenlenecek. Sempozyumda arkeoloji, sanat tarihi, dil, mimarlık, tarih, nümizmatik, yazıt bilimi ve inanç konularında sunumlar yapılacak." ifadelerine yer verdi. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.