‘birleşen Gönülleri İzlerken, Dedemin Batum'dan Artvin’e Gelişini Hatırladım’
Yönetmenliğini Hasan Kıraç’ın yaptığı ve gerçek bir hikayeden yola çıkılarak çekilen 'Birleşen Gönüller' filminin üçüncü galası Eskişehir Özdilek Alışveriş Merkezi'nde yapıldı. 1940'lı yıllarda Sovyet Rusya'sından, 1990'lı yıllara uzanan ve bu zorlu yolda yürüyen iki ayrı sevdanın, yıllara ve uzun mesafelere rağmen devam etmesini konu alan filme Eskişehir’de ilk gün 5 ayrı salonda yaklaşık bin kişi izledi. Sualtı bölümünün Eskişehir Sakaryabaşında çekildiği filme, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel de vatandaşlarla birlikte izledi. Filmi izlerken çok duygulandığını belirten Demirel, ”Benim bir tarafım Kırım, bir tarafım Batumlu. Hep o göç süreçlerini, dedemin nasıl atlayıp Artvin’e çıkısını, hep onları hatırladım. Birçoğumuz kendimizden bir parça bulduk. Hepimizin hayatında bir Cennet teyze mutlaka olmalı” dedi.
Gala'da seyircilerle bir araya gelen filmde ‘Cennet Ana’ karakterini canlandıran başrol oyuncularından Sema Çeyrekbaşı, “Hüzünlü bir savaş hikayesini anlatan filmin senaryosunu hüzünle okudum, filmde hüzünle oynadım ve hüzünle seyredeceğim.” diye konuştu.
Film Yapımcısı Fatih Gök de, filmin 1,5 yılda tamamlandığını kaydetti. Gök, şöyle dedi: “Filmin çekimlerini Bulgaristan'daki Hollywood stüdyoları ile Türkiye'nin değişik yerlerinde tamamladık. Hikayede hüzün, aşk sevgi ve birleşme var. Birkaç birleşmeden bahsedebiliriz. Eşinizle, arkadaşınızla seyredip bazen hüzünlenip bazen sevineceğimiz sahnelerin olduğu Türkiye'nin ender filmlerinden biri.
Oyuncuların seyirciyle buluşmasının ardından film, aynı anda 5 ayrı salonda gösterildi. Filme gencinden yaşlısına her kesimden ilginin büyük olması dikkat çekti. Filmi, ilk gün Eskişehir’de bin civarında kişinin izlediği öğrenildi. Filmi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, MHP Eskişehir İl Başkanı ve diğer yetkililerle birlikte izledi. Gösterim sonrasında seyirciler filmi ayakta alkışladı. Oyun sonrası sahneye çıkan oyuncular ise gösterilen ilgiden dolayı Eskişehirlilere teşekkür etti. İzleyiciler, film sonrası duygularını anlattı. “Harika bir film olmuş. İzlerken duygulandık, ağladık.” ifadesini kullandı. Ardından izleyiciler oyuncularla hatıra fotoğrafı çektirdi.
MHP’li Demirel de filmin çok duygusal olduğunu ve filmde kendisinden bir şeyler bulduğunu dile getirdi. Filmi izlerken yakınlarının Kırım ve Batum’dan Artvin’e nasıl geldiğini hatırladığını anlatan Demirel, şöyle konuştu: “Nedense çok duygusaldı, çok hoştu. Hepimiz kendimizden bir şeyler bulduk sanıyorum. Birçoğumuzun aileleri, Türk topraklarını farklı farklı yerlerinde Anadolu’ya gelmiştir. Benim ailemde öyle. Benim bir tarafım Kırım, bir tarafım Batumlu. Hep o göç süreçlerini, dedemin nasıl atlayıp Artvin’e çıkısını, onları hatırladım. Birçoğumuz kendimizden bir parça bulduk. Hepimizin hayatında bir Cennet teyze mutlaka olmalı.”
Çekimleri Kasım 2013'te Bulgaristan'da başlayan filmin savaş sahneleri Hollywood'un ABD dışındaki platolarından biri olan, Cehennem Melekleri, Herkül, 300 Spartalı, Conan gibi filmlerin çekimlerinin yapıldığı Nuboyana stüdyolarında çekildi.
GERÇEK BİR HİKAYE
Gerçek bir hikayeden alınan ve senaryosunu Serkan Birlik ve Özge Aras'ın yazdığı filmdeki 1940'lara ait sahnelerin büyük bölümü, olayların geçtiği mekanlara uygunluğu bakımından Bulgaristan'ın Sofya, Lukoit, Zherevna gibi çeşitli şehirlerde gerçekleştirildi. 1992'lere ait sahneler için Gürcistan Batum, Balıkesir, Tuz Gölü, Eskişehir Çifteler, Kayseri Develi ve Erciyes, Nevşehir Göreme ve Ürgüp, Kocaeli ve İstanbul'un çeşitli mekanlarında set kuruldu. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.