Bir yıl tuzu azaltmak 2.5 milyon insanı kurtarıyor

Bir yıl tuzu azaltmak 2.5 milyon insanı kurtarıyor

Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz tuz tüketim oranının yarıya indirilmesi halinde bir yılda yaklaşık 2.5 milyon insanın hayatının kurtarıldığını söyledi.

Ortalama tuz tüketiminin kişi başına günlük 18 gram olarak tespit edildiğini kaydeden Cingöz günde 1 gram daha az tuz tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini ise yüzde 5 azalttığını kaydetti.
Tuzun kan basıncını arttırmada önemli bir faktör olduğunu ve 10 erişkinin 3'ünde Hipertansiyon sebebi olduğunu kaydeden Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz, "Tuz alımı yarıya indirilirse, tüm dünyada bir yıl içinde felç ve kalp krizinden yaklaşık 2. 5 milyon insanın hayatı kurtarılmış olur. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programını (20112015) başlatmış bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen 2004 yılında yapılan Türkiye'nin Hastalık Yükü Çalışmasında Türkiye'de her 4 ölümden birinin nedeninin hipertansiyon olduğu belirlenmiştir. Programın hedefi Türkiye'de tuz tüketiminin günlük DSÖnün önerdiği 5 gramın altına düşürülmesidir. Türkiye'nin Hastalık Yükü Çalışmasında Türkiye'de her 4 ölümden birinin hipertansiyona bağlı olduğu ortaya çıkmıştır." dedi.
Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamı hakkında da bilgi veren Cingöz "Restoran, fastfood, lokanta gibi yerlerdeki menülerin incelenerek, tuz miktarındaki azaltma oranları saptanacak ve tuz oranı kademeli olarak düşürülecektir. Bu yerlerde masalardan tuzluklar kaldırılacak, bunun yerine küçük poşetlerde iyotlu tuz bulundurulması sağlanacaktır. Ekmekteki tuz oranları belirlenecek ve kademeli olarak azaltılacaktır. Ekmekte kullanılan tuzun iyotlu tuz olması sağlanacaktır.
Restoran, lokanta gibi yerlerdeki tüm yemeklerde kullanılan tuzun iyotlu olması sağlanacaktır. Farklı gıda kategorilerine göre peynir, et ürünleri, işlenmiş tahıl ürünleri, kahvaltılık gevrek ve bisküvi gibi işlenmiş ürünlerin tuz miktarları da kademeli olarak düşürülecektir. Ürünlerdeki tuz miktarını azaltan başarılı gıda firmaları basın yoluyla duyurulacak ve ödüllendirilecektir. Gıdalardaki tuz içeriğine yönelik bir veri bankası oluşturulacaktır. Tuz miktarı yüzde 1'in üzerinde olan gıdalardaki tuz miktarının büyük puntolarla belirtilmesi sağlanacaktır. Konuyla ilgili eğitimlerin yapılması, eğitim materyallerinin dağıtılması ve sektörler arası işbirliği sağlanması Bakanlığımızın hedefleri arasındadır." diye konuştu.
ÜMİT KAHRAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.