Bir obruk daha oluştu

Bir obruk daha oluştu

Geçen hafta oluşan 80 metre derinliğindeki obruğun ardından Karapınar-Eşeli Yaylası'nda yeni bir obruğun daha oluştuğu belirlendi. Bölgede inceleme başlatıldı

Karapınar’a bağlı Eşeli Yaylası'nda yeni bir obruk daha oluştuğu belirlendi. Belediye ekipleri ve diğer yetkililer bölgede inceleme başlattı. Konya'nın Karapınar bölgesi'nde geçen hafta meydana gelen obruğun ardından bugün öğle saatlerinde yeni bir obruk daha oluştu. Karapınar'a 10 kilometre mesafedeki Eşeli yaylasında oluşan obruk yetkililer tarafından inceleniyor. Belediye yetkilileri bölgede yeni obrukların oluşabileceği endişesiyle vatandaşların bölgeye yaklaşmamasını istedi. Öte yandan geçen hafta Konya-Adana yoluna 150 metre uzaklıktaki yaylada meydana gelen 70 metre genişliğindeki 80 metre derinliğindeki obruk ziyaretçi akınına uğruyor. Başta Konya, Karaman ve Antalya gibi illerden çok sayıda kişi obruğu görmek için bölgeye gidiyor.

Belediye yetkilileri olumsuz bir durumun yaşanmaması için obruğun etrafının telle çevrileceğini duyurdu.  Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun Konya’nın Karapınar İlçesi’nde meydana gelen obrukların hazırlanan bir projenin hayata geçirilmesiyle 2012 yılı sonrasında artık oluşmayacağı yönündeki açıklamasına akademisyenler temkinli yaklaştı. Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri ve Selçuk Üniversitesi akademisyenleri Konya Ovası Projesiyle(KOP) ile obruk alanlarına basılacak suyun jeolojik dönem içinde oluşan kayaçları kalınlaştırmayacağını söyledi.
KOP OBRUK OLUŞUMUNU ENGELLEMEZ
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Vekili ve Selçuk  Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fethullah Arık, obruk oluşumunun çok sayıda nedeninin olduğunu kaydetti. Arık, “KOP suyu obruk oluşumunu engellemez. Acilen yapılması gereken bölgenin jeolojik yapısının incelenmesi” dedi. Oda Başkan Vekili Fethullah Arık, kayaçların jeolojik dönemler içinde oluştuğunun altını çizerek şöyle konuştu: “Geçmişte su yüksekti. Karapınar ve obruk havzasında bin civarında obruk var. Sulu, susuz. kapanmış ve dolmuş bir sürü obruk var. Bu yeni olmuş bir şey değil. Gelecekte de olmayacağını kimse garanti edemez. Yeniden gözden geçirilmeli. Araştırma kurulu bunu iyice incelemeli. Su vermekle sorun çözülmez.” 
Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Güler Göçmez ise proje ile tespit edilen obrukların boşluklarının doldurulması halinde bile göçmenin önüne geçilmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Göçmez, “Detaylı bir bilimsel çalışma yapılmalı. Yerleşim yerlerinin altında obruk oluşumu varsa buralar acilen boşaltılmalı” uyarısında bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.