Bir Konya Hikayesi yarışmasına davet

Bir Konya Hikayesi yarışmasına davet

Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği “Bir Konya Hikâyesi”  isimli yarışma düzenliyor. Yarışmaya katılan eserler Konya’nın tanınmış kültür ve edebiyat dünyasından isimlerden oluşan juri tarafından değerlendirilecek

Şems Zaviyesinin son türbedarlığını yapmış Derviş Ahmet Günhan’ın ikinci kuşak torunu olan İbrahim Aybek tarafından kurulan Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği tarafından ilkokul öğrencilerine yönelik  “Bir Konya Hikayesi” konulu yarışma düzenliyor. Geçtiğimiz yıl kurulan Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği Başkanı İbrahim Aybek, yarışmaya öğrencilerin katılmasını istedi.

HER ŞEHRİN BİR ÖYKÜSÜ VARDIR

Her şehrin bir hikayesi olduğunu dile getiren Aybek, “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Beş Şehir isimli eserini hepimiz biliriz. Bu örnek üzerinden bakıldığında her şehrin bir hikâyesi vardır denebilir. Konya şehrinin diğer şehirlerden belirgin farkları vardır. Bunlardan en önemlisi şehirde tarihten gelen oturmuş bir kent kültürünün oluşmuş olmasıdır.  Bu şehir kültürünü anlayabilmek, bu havayı soluyabilmek için bu şehrin hikâyelerini dinlemek gerekir. Hz Mevlana eserlerinde, felsefesini hikâyeleri ile ortaya koymaktadır. Bugün bu hikâyeleri dinlemek için bütün dünya Konya’ya gelmektedir. Konya’nın insana ilham veren bir düşünce iklimi ve atmosferi vardır. Biz de günümüzdeki Konya’nın geleneklerinden doğan ve beslenen, ancak modern zamanlarla da harmanlanmış hikâyelerini ortaya çıkaracak böyle bir yarışmanın vaktinin geldiğini düşündük” dedi.

HERKESİN BİR HİKAYESİ OLDUĞUNA İNANIYORUM

“Günümüzde sosyal medyanın etkisi ve eğitim alanında interaktif araçların artmasıyla çocuklarımız gençlerimiz yazma kültüründen uzaklaşmaktadır” diyen Aybek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu şehirde yaşayan ve eline kalem alan herkesin, anlatacak bir hikâyesi olduğuna inanıyorum. Yarışmamız ilk başta bu kendini keşfedememiş gizli yazar çocukların, gençlerin kendilerini keşfetmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Diğer taraftan, kentimizde kulaktan kulağa dolaşan, birçok anı, menkıbe ve hikaye bulunmaktadır. Sözlü kültürde yaşayan bu öykülerin kayıt altına alınması ve kalıcı hale gelmesini hedefliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız küresel Kovid salgınından daha tehlikeli gördüğüm bu fikri salgınlar adeta insanlığın beynine tesir etmekte, ve onu hazın, zevkin, eğlencenin dışında hiçbirşey düşünemez hale getirmektedir. Ben diyorum ki, Dünya düşünce dünyasına, yeni ışıklar çıkacaksa, bunlar muhakkak Konya’dan çıkacaktır. Konya gibi şehir kültürü güçlü, zihni kalkanları sağlam, bir hayat vizyonu ve görüşü olan topraklardan çıkacaktır. Gençlerin kendilerini keşfetme mücadelelerinde her anne babaya büyük roller düşmektedir. Onlar belki büyük bir yazar, belki büyük bir sporcu, belki büyük bir doktor olacaklar. Onlara alan tanımalı ve zaman vermeliyiz. Bunun da en güzel yolu yazmaktır. Yazan insan kendisini keşfeder, kendisini kendisinden öğrenir.”

GENÇLERİ ÖYKÜ YAZMAYA DAVET EDİYORUM

Derviş Ahmet Kültür ve Sanat Derneği’nden ve hedeflerinden de bahseden Aybek, “Derviş Ahmet Günhan, Şems zaviyesinin son türbedarıdır. Derviş Ahmet’in tarihte üstlendiği misyon bize ilham vermiştir. O tekke ve zaviyelerin kapatılmış olmasından sonra dahi türbedarlık görevini sürdürmüş ve zaviye resmen kapalı olsa da fiilen orada bir temsilci olarak kalmaya devam etmiştir. Hatta dönemde yapılan birtakım belediyecilik hataları nedeniyle güya yol açma çalışmaları için yıktırılmak istenen hazirenin yıkılmasına ölene kadar müsaade etmemiştir. Ancak onun ölümünden sonra bu hazire yıkılmıştır. Biz Derviş Ahmet’in torunları, sevenleri olarak onun kent kültürüne karşı bu koruyucu refleksi ile günümüzde Konya’nın kültürüne, katkı sağlayacak bu yarışma gibi nice aktiviteleri gerçekleştirme arzusundayız. Büyük hayallerimiz var. Ben dünyada belki de yüz milyondan da fazla Konyalı olduğuna inanıyorum. Bu Konyalı tabiri illa Konya’da doğmuş, ya da babası Konyalı olan kimse demek değildir. Mesela ben yaşadığım yere yakın olan bir yerde yaşayan İspanyol bir Konyalı tanıyorum. Bunun en büyük örneği Konya’ya defnedilmiş Fransız yazar Eva de Vitray-Meyerovitch’dir. Kendisine bu vesile ile bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Mesela size soruyorum, Eva hanımın hayatı bir modern Konya öyküsü değil midir? Bu öykü yazılmaya değer değil midir? O halde haydi bu öyküyü ve bunlar gibi yüzlerce öyküyü yazalım gençler.” 

Yarışmaya son katılım tarihinin 15 Aralık 2022 olduğu belirtildi. 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.