Bir böbrekte 290 taş

Bir böbrekte 290 taş

Mevlana Üniversitesi Hastanesinde yapılan ameliyatta 55 yaşındaki bayan hastanın sol böbreğinden tek seferde 290 adet taş çıktı

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu, Türkiye’de her 100 kişiden yaklaşık 15'inin hayatının herhangi bir döneminde taş hastası olma ihtimali bulunduğunu belirterek tıp sahasında teknolojinin gelişmesiyle bu hastalığın artık çok kolay tedavi edilebileceğini söyledi.

İstanbulluoğlu, “ Kapalı böbrek taşı ameliyatı da olarak bilinen perkütan nefrolitotomi yöntemi ile böbrek içine 1 santimetre kadar cilt kesisi ile sırt bölgesinden girildi ve 290 adet irili ufaklı taş çıkarıldı. Yaklaşık 90 dakika süren operasyonda herhangi bir tehlikeli durum yaşanmadı ve hastanın tüm taşları temizlendi. Aynı hastanın diğer böbreğindeki taşlarda bundan 8 ay önce yine kapalı böbrek taşı ameliyatı ile tedavi edilmişti. Taş cinsini öğrenmek ve hastamızın bundan sonraki hayatında tekrar taş ile karşılaşmamasını sağlamak için gerekli diyet, ilaç tedavisi ayarlamak için hastanın taşları Maden Tetkik Arama kurumuna analiz için gönderildi. Hasta ertesi gün sorunsuz bir şekilde taburcu edildi" dedi.

Böbrek taşlarının, taş hastalığı içerisinde önemli bir yer teşkil eden ve tedavi edilmediği takdirde yüzde 50’ye yakın bir oranda böbrek yetmezliğine yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Okan İstanbulluoğlu, "Taşların büyüklüğüne göre tedaviler çeşitlendirilmiştir. Genellikle 2 santimetreden büyük ve taş kırmaya uygun olmayan veya taş kırma uygulanıp kırılmamış 2 santimetreden küçük taşlarda bugün bütün dünyanın kabul ettiği tedavi yöntemi perkütan nefrolitotomidir (kapalı böbrek taşı ameliyatı). Perkütan nefrolitotomi yönteminde hastanın sırt bölgesinden 1-1.5 santimetre kadar bir kesiden özel endoskopik aletlerle böbrek içerisine girilir ve böbreğin içerisinde taşların kırılarak dışarı çıkarılır. Gebeler ve kanama problemleri olan hastalar hariç tüm yaştaki hastalarda bu tedavi yöntemi uygulanabilir. Yeni doğan çocuklarda dahi başarılı sonuçlar bildirilmiştir

Türkiye’de taş hastalığı sıklığı yüzde 14,8 olarak bulunmuştur. Yani kabaca her 100 kişiden yaklaşık 15 tanesi hayatının herhangi bir döneminde taş hastası olacaktır. Bu oran sıcak bölgelerimizde örneğin Güneydoğu Anadolu’da yüzde 30’lara çıkmaktadır. Türkiye genelinde en sık üriner sistemde taş görülme yaşı 45 ila 54 yaşları arasındadır. Erkeklerde kadınlara göre bir buçuk kat daha fazla risk vardır. Ailesinde taş düşürenler varsa hastalığın görülme olasılığı iki kat daha artmaktadır. İdrar yolu iltihabı olanlar, böbrek anomalisi olanlar, proteinden zengin diyetle beslenenler, az su içenler, bazı ince barsak ameliyatı geçirenler, fazla hareket etmeyen yatalak hastalar, çeşitli ilaç kullanan (idrar söktürücüler, anti asitler v.b. ) taş hastalığı açısında riskli grubu oluştururlar" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.