'Bir alt yapı kültürü oluşturmak istiyoruz'

'Bir alt yapı kültürü oluşturmak istiyoruz'

Tümosan Konyaspor Akademi Koordinatörü Yunus Altınbeyaz bir alt yapı kültürü oluşturmak istediklerini bu kültürle birlikte Konyaspor Akademi’nin bir marka olmasını hedefelediklerini söyledi

Tümosan Konyaspor Basın Sözcüsü Nuri Kaymak, Akademi Koordinatörü Yunus Altınbeyaz ve Gençlik Geliştirme Sorumlusu Cem Bağcı alt yapı çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenledi
Medaş Konya Büyükşehir Belediye Stadyumunda gerçekleşen toplantıda Konyaspor Akademisi’nde yaşanan değişikliklerden, 3-4 ay içerisinde yapılan çalışmalardan ve gelecek planlaması hakkında açıklamalar yapıldı . Tümosan Konyaspor Akademi Koordinatörü Yunus Altınbeyaz, tesisler, oyuncuların gelişim ve eğitimi, teknolojik yatırımlar, ve daha bir çok konu hakkında konuştu.
Altınbeyaz : Akademin yeni yapılanmasını üç ay önce start vermiştik. Daha önce de yapabilirdi ama bilirsiniz Türk futbolunda altyapı hamleleri çok meşhurdur. Hiçbir şey yapmadan sizin karşınıza çıkmak istemedik. Havada kalan söylemler yerine en azından neleri yaptık, ne durumdayız? Nereye götürmek istiyoruz? Bu minvalde size bir pencere açmak istiyoruz.

Biliyorsunuz geçen sezonun ardından Konyaspor lige kaldıktan sonra rahat bir nefes aldıktan sonra her alanda farklı yönetimimiz. başkanımız Ömer Korkmaz ve yönetim kurulumuz farklı aksiyonlar aldılar. Bunun bir sebebi var. Birincisi şu yani futbol dışı gelirleri çok yüksek olmadan bizim gibi Anadolu kulüpleri açısından artık Türk futbolunun hem ekonomik yapıyla yani Türk ekonomisinde de baz aldığınızda çok sürdürülebilir bir durum olmadığını görüyoruz. Futbol içi gelirleri arttırmak zorundasınız bu aslında bir mental değişiklik diyebiliriz. Üreten Konyaspor modelinin biz bir ayağını oluşturuyoruz. Bunun en önemli ayağı tabii ki A Takım. A takımının alacağı başarılar ve belki tekrar Avrupa'yı test etmek kulübün ekonomik anlamda rahatlatmasına yardımcı olacaktır. Bizim tarafımız en zor tarafı. En uzun ve en meşakkatli tarafına biz talip olmuş olduk. Bunu Ömer başkanın vizyonu, Adem Umut başkanın bize olan desteğiyle ve Mustafa Damgacı beyefendi bize her alanda çok yardımcı oluyor.
Sürece başladık. bu süreci şöyle çok uzatmadan kısaca size aktarmak istiyoruz.

whatsapp-image-2024-10-17-at-17-13-26.jpeg

TÜRK FUTBOL ALTYAPISININ EN BÜYÜK SORUNU TESİS

Elbette bunun en önemli başlıklı A takımı oyuncu yetiştirmek. Tabii bütün kulüpler bunu yapmaya çalışıyor ama biz bir şeyleri yanlış yapıyoruz ki yıllardır konu tartışılıyor ve başaramıyoruz. üst yapıyı oyuncu vermekte zorlanıyoruz. Bu soruyu sorduktan sonra da neden yapamadığımıza dair bazı başlıklar oluşuyor. Bu başlıklar temelinde size bu süreci aktarmak istiyorum. Sadece Konyaspor özelinde değil, Türk futbolunun en önemli problemi tesistir. Konyaspor'un çok önemli akademi tesislerine sahip olduğu zamanlar da oldu ama özellikle Tatlıcak’ın sona ermesinden sonra şu anda çok ideal bir tesisiniz var mı? Yok ama. Çok mu kötü durumdayız? Değiliz. Sahalarda birazcık sorun yaşayabiliyoruz. Şehir dışından gelen sporcularımızın kaldığı tesis fena değil ama sonuçta bir konteyner kent. Buralarda yönetimimizin desteğiyle hem saha konusunda hem tesis noktasında biraz daha işlevsel hale getirdik. Ama asıl hedefimiz ne? Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyemizin A takımımızda bir tesis süreci var, yapımı devam ediyor. Orası tamamlandığında bu devre arası mı olur? Sezon sonunda mı olur? Konyaspor akademisi olarak inşallah yönetimimizin bize verdiği sözle devre arası ya da sezon sonunda akademimiz şu anda Konyaspor'un kullandığı tesislere geçecek. Bunu başardığınızda yani maddi ve fiziki imkanlar itibariyle Türkiye'nin en iyi akademilerinden biri olacağımıza inanıyorum. Oraya bir tasla işte bölüme soru için eklenme ihtimali var. Bunlar yapıldığında tesis anlamındaki en önemli konu bize göre yani oyuncu yetişmesinin en önemli sebeplerinden biri yetişmemesinin en önemli sebeplerinden biri tesis. Bu sorunumuzu halletmiş olacağız. Bu noktada da şimdiden yönetime teşekkür etmek istiyorum. Bence çok önemli. Çok hayati bir yatırım.

BİZİM EN BÜYÜK HEDEFİMİZ KALICI BİR AKADEMİ KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAK

Anlatacağım her şey. Bu dönemi ilgilendirdiği gibi asıl hedefimiz şu olacak. Kalıcı ne yapabiliriz? Biz gittikten sonra da buranın düzenini, kültürünü, felsefesini, vizyonunu Konyaspor akademisinin o geleneksel halini oluşturabilmemiz. Dertleniyoruz biraz. Sadece günlük konularda değil, daha çok dediğim gibi kalıcı ne yapabiliriz? Buraya bakıyoruz. Tesiste bunun en önemli ayağı mevcut yönetimimizin bu konudaki isteği, arzusu, heyecanı bizi çok mutlu ediyor. bunu başaracağınızda inşallah çok devasa bir yatırım yapmış olacağız. Konyaspor'un geleceğini inşa edecek yapı oluşmuş olacak. İkinci konu tabii ki bildiğiniz gibi altyapıya alım sistemi dediğimiz bir kavram var. bu Türk. Türkiye'nin gerek sosyolojik şartları, gerek sporun içerisinde bulunduğu durum itibariyle normal gelmiş Konyaspor yani çok kötü diyemem ama bunun biraz daha Avrupa seviyesine aktarılması gerekiyor. Altyapı . sistemi nedir? Özellikle bütün Konya'nın belirli yaş gruplarının taranarak yetenekli çocuklarının tamamını liste vermesi, takip edilmesi ve Konyaspor bünyesine katılması. Konya dışındaki yetenekli sporcuların bu da bu da altyapıya denk gelir. onları Konyaspor'a kazandırılması

KONYASPOR FUTBOL OKULLARINI TEKRAR BÜNYEMİZE KATACAĞIZ

Üçüncü ayakta futbol okulları biliyorsunuz. Konyaspor'un altyapı oyuncu alım sistemini biraz daha, biraz daha istersen hale getirmek, daha modernize etmek istiyoruz En önemli kısım bana göre şu. futbol okulları biliyorsunuz şu anda özel bir yapı halinde. Tam olarak bizim tasarrufumuz oldu. konu değil. On ikinci ay itibariyle de sözleşmesi sona eriyor. Futbol okullarımızda bünyemize katarak altyapıya oyuncu alım tesis sisteminin bir parçası haline getireceğiz. Neden? Akademinin altyapısı futbolcu futbol okulları olmak zorunda. şu anda. Ediyor. Ilişkilerimiz sürüyor. Oradaki nitelikli oyuncuları tabii ki izliyoruz. Bünyemize katıyoruz ama bunu hem önce bütün Konya'daki ilçeler dahil her yere yaymak istiyoruz. Ondan sonra Türkiye'nin gerekirse Konyaspor'un doğal imtihanlarda olan. çevresindeki Aksaray Karaman Isparta gibi illerden başlamak üzere Türkiye'ye yaymak istiyoruz.

EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ DE EĞİTİM

Üçüncü en önemli sorun olarak gördüğümüz konu altyapıya tesislerimizi hazırladık. Yani bu silsileyi de takip etmenizi rica ediyorum. Tesislerimizi hazırladık. Altyapı boyunca alım sistemimizi oluşturduk. Peki bu çocuklarımızı hangi seviyede eğiteceğiz? Buna bakmak lazım. Bu da yıllardır tartışılır. Konyaspor özünde bu tartışmaya girmek istemiyorum ama . Altyapılardaki eğitimin niteliği konusunda yıllardır tartışılabilirsiniz. Eğitim kalitesinin artırılması noktasındaki ayrıntıları Cem hocam anlatacak size. Kendisiyle iyi bir partner olduğumuzu düşünüyorum. Bugün işte bir masamız var. Bir analiz odamız var. Orada. yaş grubu fark etmeksizin Konyaspor'un sporcu sporcu bu yaş grubu yaş grubu sürekli konuştuklarını geliştirebilmek için tartıştıklarını heyecanlarını gözlerinden okuyabiliyorum.

ÜST YAPIYA HAZIRLIK SANDIĞINIZ GİBİ KOLAY BİR OLAY DEĞİL

Tesisi oluşturduk. değil nitelikli oyuncuları bünyemize kattık. İyi gittik eğitimde de. Peki sonra ne geliyor karşımıza? Olarak oyuncuları üst yapıya hazırlayamama. Bu başlıkların arasında en önemli konu gibi gözüküyor. bunun sebepleri var. genetik sebepleri var. Sosyolojik sebepleri var. Beslenme ile ilgili konular var. Çok fazla alt şeyi var. Bunlara girmek istemiyorum. sadece neler yaptığımızın kısaca değineyim. Asıl amacımız mental olarak, fiziksel olarak gelişimini tamamlamış oyuncuları A takıma sunabilmek. Çünkü bir kısır döngü halini almış vaziyette. Üstte bu da oyuncu oynatılmıyor. Sebebini tabii ki oradaki A takım antrenörü diyor ki yani hazır değil. altyapı biz daha ne yapabiliriz altyapı hazırlayabilmek için. Sadece eğitimde. onu demek istiyorum. hem mental olarak hem de fiziksel olarak on sekiz yaşındaki on dokuz yaşındaki bir çocuğumuzun A takımında oynayabilecek seviyede olmadığını biz de zaman zaman gözlemliyoruz. Ama Avrupa'da bu olmuyor. On altı yaşındaki bir çocuk çıkıp. bütün dengeleri alt üst edebiliyor. Çok üst düzey organizasyonlar da yapabiliyor bunu. Bunun için ne yaptık? Birinci aşamamız mental gelişim için spor psikoloğumuz var. spor psikoloğuyla çalışıyoruz. İletişimcimiz var. sürekli iletişim. veriyoruz. Ve ben kendimi zaten sizler biliyorsunuz iletişimci olduğum için hem spor yöneticiliği okuduğum için birebir ilgilenmeye çalışıyoruz. Fiziksel tarafında işin diyetisyenle çalışıyoruz. Sabah kalktığı saat yediden, gece uyuduğu saat on, on bire kadar hayatının tüm safhalarını belirlemeye çalışıyoruz. Çünkü profesyonellik sadece bir imza olmadığına inanıyoruz. Yani profesyonel. onu burada aktaracağımız sizin karşınızda attıracağınız bir imza değil. Önce sporcu kendi özel hayatında profesyonel olacak. Ondan sonra o imza onun hediyesi olacak. o profesyonellik seviyesini yaşamına katmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kolay değil. Özellikle ikinci kısım da alttaki performans birimi. Şu anda hocamın isteği doğrultusunda nitelikli bir atletik performans ekibi oluşturduk. Daha da arttırmak istiyoruz. Bu sayıyı çünkü zamanınızda özellikle U 19 Takımımız için kısa sürede fiziksel gelişimi sağlamak istiyoruz. Gerekirse bu noktada da Türkiye'nin en iyisi kimseyi bulacağız. Hem aramıza katacağız. Çünkü zamanımız az. Ve bunu da kalıcı hale getirmek. Son kısım bütün bunları yaptık. Fiziksel olarak da hazırız. Zihinsel olarak hazırız. Eğitim olarak hazırız. ama geçişi doğru yapamıyoruz. geçişten kastımız nedir? bugün burada. velilerine oynayan bir sporcuyu bugün otuz bin kişinin, kırk bir kişinin önüne çıktığı andan itibaren davranış değişimlerini siz de biliyorsunuz. Zaten bunu bir zihinsel gelişim süreciyle biraz tamamlıyoruz ama o anda başka faktörler giriyor. Nedir bunlar? Hani geçiş dediğimiz yani akademiden A takıma geçiş yönetimi, A takım hocası, akademisi, velisi, sporcusu, taraftarı tamamen hazırlanılması gereken bir süreç. Burada da bir eksikliğimiz var. Bazı altyapıdan çok yetenekli çocuklar çıkmış ama geçiş konusunda sıkıntı yaşanmış. En azından şunun sözünü vermek istiyorum. Problemsiz oyuncular yetiştirmek istiyoruz. Yani çünkü bazen Konyalı olmanın ne demek olduğunu, Konyaspor'da bulunmanın ne olduğunu unutmuş profillerle de karşılaşabiliyoruz. Bunu hatırlatacağız. Net olarak hatırlatacağız. Hatırlamak istemeyenleri gerekirse yollarımızı ayıracağız. Çünkü daha akademide Konyaspor'un kendisini Konyaspor'un üstünde gören bir anlayışla A takımı zaten götüremeyiz o çocukları. Sözün özü çok kolay bir alan değil. Yani bu sadece bir özetti.

TEKNOLOJİK YATIRIMLAR YAPILDI

Bunların detaylarına indiğimizde teknoloji var. Kısaca bahsedeyim Şu anda bir programının satın aldık. bütün verilerimizi orada takip etmeye çalışıyoruz. Analiz için bir video kamera sistemi sağ olsun yönetimimiz bu ciddi bir yatırımı yaptı. Analiz noktasında çok daha verimli olacağız. A Takım'dan GPS cihazları geldi 17-19 oyuncularımızın özelinde daha çok ölçebiliyoruz. Koşu mesafelerine bakabiliyoruz, neyi geliştirebileceğimizi. Görmeye çalışıyoruz. en azından bu noktada kalıcı bir yatırımlarımız var. Totaline baktığınızda yine bunlar bile az kalıyor. . Daha çok detay var. Zor bir yol. gerçekten Türkiye'de. gerçekten ister değişik işlevsel bir akademiyi ortaya koymak bir çocuk nasıl zor yetiştiriyorsa üç yüz çocuğun yetişme problemini siz düşünün. ama şöyle aslında benim alanım değil ama . Yani gazeteci geçmişinden dolayı ve heyecanından dolayı söylemek istiyorum bunu. Çok yetenekli çocuklarımız da var. bunların detaylarını hocamıza anlatacaktır. Ama işte bu bahsettiğim silsileden geçirip onları A takımımızda görmek istiyoruz. tamamen heyecanımız, derdimiz buna yönelik. inşallah başarılı oluruz diye ümit ediyorum

Kaynak:Ferhat Türkoğlu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum