Binlerce Konyalı her gün önünden geçiyor! Kimse ne olduğunu bilmiyor
Konyalıların neredeyse her gün yanından geçtiği, Kültür Park içinde bulunan Tacül Vezir Medresesi'ni kimse bilmiyor. Yaklaşık 800 yıllık türbe orijinal haliyle ayakta kalabilmeyi başaran nadir eserlerden
Kültürel ve tarihi geçmişiyle Türkiye'nin en önde gelen illeri arasında yer alan Konya'da birçok eser, türbe ve kalıntı bulunuyor. Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapmış, medeniyetlerin beşiği Konya'da çok sayıda da türbenin varlığı biliniyor. Bu türbelerden biri de Tacül Vezir türbesi. Bu türbenin yanından günde binlerce insan geçtiği halde, türbenin kime ait olduğu, özelliğinin ne olduğu da yeterince bilinmiyor.
KÜMBETİN İÇİNDE 3 MEZAR VAR
Konya Dede Bahçesi’nin doğusunda bulunan Tacül Vezir Medresesi ile Türbesi’ni Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Vezir Taceddin Mehmed 1239-1240 yılında yaptırmıştır. Vakıf kayıtlarında bu medresenin yanında hanikâh, mescit ve türbe olduğu yazılıdır. Medresenin giriş ve hücreleri yıkılmıştır. Medrese ile ilgili eski fotoğraflardan anlaşıldığına göre, avlulu, revaklı ve girişin ekseninde ana eyvanı olduğu görülmektedir. Bu ana eyvanın sağında türbe, solunda da kubbeli kışlık dershanesi bulunuyordu. Medrese kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. Kemer ayaklarında tuğlalara yer verilmiştir. Sekizgen gövdeli kümbetin yerden 1.70 metrelik alt bölümü sıralı moloz taş duvar, yukarısı ve külahı tuğladır. Güneydoğu yönündeki kapısından girilir.
Kümbetin içinde üç tane mezar vardır. Biri 1337’de ölen, Tacülvezirin torunu Celaleddin Kasım Beyindir. Kasım Bey’den beş yıl sonra ölen Tacülvezirin torunu 1342’de Şeyh Sureti’nindir. Üçüncü mezarın kime ait olduğu ve tarihi bilinmiyor. Bazı kaynaklarda dört mezar olduğu söylenir.
VEZİR TACEDDİN MEHMET İNSANLARA KURBAN KESER YEDİRİRDİ
Vezir Taceddin Mehmet hakkında bilgiler veren KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü Akademisyenlerinden Prof. Dr. Caner Arabacı, Vezir Taceddin Mehmet'in hayırda yarışan bir insan olduğunu söyledi. Her bir sultanın, yöneticinin gücü doğrultusunda vakıf eser ortaya koyduğunu aktaran Arabacı, “Vezir Taceddin Mehmet, evinde günde 30-80 koyun kestirir, gariban insanlara yedirirdi. Kendisi, Selçuklu devrinin önemli bir devlet adamıydı. Tacül Vezir külliyesi de vakıf eserdi. Bağlık, bahçelik bir alandaydı Selçuklu devrinde. Parsana'ya varıncaya kadar bağların bulunduğu iç surun dışında yer alırdı. Güzel bir yerdi. Vezir Taceddin Mehmet'te iyilik yapacaksınız, iyi insanlar yetiştireceksiniz gayreti vardı. Taceddin Mehmet'in türbesi günümüze gelebilmiş. Kocaman da bir medresesi vardı. Bir eğitim kurumu gibiydi. Külliye tarzı vakıf bir eser yani. Selçuklu devri devlet adamları, tek yönlü eser yapmıyorlardı. Çok yönlü planlamalar yapıyorlardı. Vezir Taceddin Mehmet de bu insanlardan biriydi.”
EMRE ÖZGÜL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.