Bingöl’de Kut’ül Amare Etkinliği
BİNGÖL (İHA) – Bingöl’de, Kut’ül Amare Zaferinin 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Yrd. Doç. Dr. Sıdkı Uluerler, “İngilizler almış oldukları bu yenilgiyi, kabul edilemez bir durum olarak görmüşler ve tarih kitaplarına bile yazılmasını istemişlerdir. İngiltere’nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altına yatan en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yenilgilerin acısıdır” dedi.
Bingöl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kut’ül Amare Zaferinin 100. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenledi. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen anma etkinliğine Vali Yavuz Selim Köşger, 49. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yunus Kotaman, İl Jandarma Komutanı Hakan Bayer, Emniyet Müdürü Süleyman Pamuk, Belediye Başkan Yardımcısı Ragıp Atala ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, Kut’ül Amare Zaferinin birinci Dünya savaşında Irak cephesinde İngilizlere karşı Osmanlı devletinin kazandığı önemli bir zafer olduğunu belirti. Çanakkale zaferinden hemen sonra kazanılan zaferin müttefikler tarafından sevinçle karşılandığını kaydeden Engin,“Kut’ül Amare’de Osmanlı ordusu bizim bu topraklarda bir Müslüman olarak yaşamamız için 25 bin şehit verdi. NATO’ya üye olduğumuz 1952 yılına kadar 29 Nisan günü Türkiye’de ‘Kut Bayramı’ olarak kutlandı. Bugün bizde Kut Zaferinin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehitlerimizi anmak ve hatıralarını yad etmek adına bu programı düzenledik” dedi.
Ardından Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sıdkı Uluerler, “Kut’ül Amare Zaferi ve Halil Paşa’nın Biyografisi” konusunda bir sunum yaptı. Kut’ül Amare zaferinde bir yıllık süre içerisinde İngilizlerin 40 bin, Osmanlı Devleti’nin ise 25 bin kayıp verdiğini belirten Uluerler, “Kendisini dünyanın en büyük devleti olarak gören İngiltere, bu yenilgiyi bir türlü kabul edememiştir. Hatta İngiliz Devleti, kuşatmanın bitirilmesi ve ordunun serbest bırakılmasına karşılık Enver Paşa ve Osmanlı yönetimine 2 milyon sterlin rüşvet teklif etmiştir ama Osmanlı bu rüşveti reddetmiştir. İngilizler almış oldukları bu yenilgiyi, kabul edilemez bir durum olarak görmüşler ve tarih kitaplarına bile yazılmasını istemişlerdir. Dünya kamuoyunu bu konuda engellemeye çalışmışlardır. Hem Çanakkale, hem Kut’ül Amare yenilgisi onlar için büyük bir itibar kaybı olarak görülmüştür. Mondros’tan sonra İngiltere’nin Osmanlılara ve Türklere yönelik düşmanlıklarının altına yatan en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu yenilgilerin acısıdır” diye konuştu.
Etkinlik, Kut’ül Amare belgeseli ve müzik dinletisiyle sonlandırıldı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.